Știri externe Mapamond Creștin

70 de creștini evanghelici și ortodocși au fost eliberați din închisoarea din Eritrea

elefant.ro%20
evomag.ro%20
70 de creștini evanghelici și ortodocși au fost eliberați din închisoarea din Eritrea
Șaptezeci de creștini din medii evanghelice și ortodoxe, inclusiv femei, au fost eliberați din trei închisori din Eritreea, unii după ce au fost ținuți fără acuzații mai mult de un deceniu, potrivit Companiei de Solidaritate Creștină (CSW) din Marea Britanie.

În ceea ce ar putea fi o încercare de a distrage atenția comunității internaționale de la rolul Eritreei în războiul în curs de desfășurare, în regiunea Tigray, în vecinătatea Etiopiei, guvernul eritreean a eliberat, lunea trecută, 21 de femei și 43 de prizonieri bărbați din închisorile Mai Serwa și Adi Abeito din apropierea capitalei Asmara, a raportat CSW.

Unii dintre prizonieri au fost ținuți fără acuzații sau proces până la 12 ani.

Pe 27 ianuarie, șase femei prizoniere, care se aflau în detenție din septembrie anul trecut, la Dekemhare, care se află la sud-est de Asmara, au fost de asemenea eliberate. Femeile au fost arestate pentru închinarea în public, un videoclip care a fost distribuit de unii pe rețelele de socializare, a declarat CSW.

„CSW se bucură pentru eliberarea acestor creștini în Eritreea, care au fost reținuți fără acuzații sau proces, și nu ar fi trebuit să fie niciodată încarcerați”, a declarat președintele CSW, Mervyn Thomas. „Cu toate acestea, această veste bună nu trebuie să mascheze complicitatea continuă a regimului eritreean privind încălcările grave ale drepturilor omului, atât în interiorul propriilor frontiere, cât și în Tigray acum”.

Cunoscut sub numele de Războiul Tigray, conflictul armat a fost în curs de desfășurare din noiembrie anul trecut între Guvernul Regional Tigray (condus de Frontul Popular de Eliberare Tigray) și forțele de susținere ale guvernului etiopian, care includ forțele militare din Eritreea.

Rapoarte neconfirmate au sugerat că au existat o serie de atacuri fatale comise împotriva cetățenilor din Tigray, o regiune predominant-creștină, cea mai nordică a Etiopiei.

Luna trecută, martorii au vorbit cu Associated Press și au detaliat crimele, jafurile și alte abuzuri comise de soldații eritreeni din Tigray.

„Te-ar ucide dacă ai încerca sau dacă ai plânge", a declarat Zenebu, o femeie de 48 de ani, care lucrează ca asistent medical și locuiește în Colorado, dar a fost prinsă în Tigray pentru săptămâni întregi în timp ce își vizita mama, a declarat aceasta. Ea a mai spus că unii soldați eritreeni au mers din ușă în ușă, ucigând bărbați și băieți Tigrayan la 7 ani.

Zenebu a detaliat când a văzut cum soldații eritreeni jefuiesc bunurile din casele locuitorilor. Ea a spus că buzunarele lor au fost umplute cu bijuterii furate și și-a amintit cum unele trupe probau hainele jefuite. „Scopul lor este să fure tot ce este de valoare” a adăugat aceasta, spunând că au furat chiar și scutece. A văzut camioane încărcate cu cutii de obiecte furate care urmau să fie livrate în diverse locuri din Eritreea.

Estimările sugerează că mii de soldați eritreeni au luptat în Războiul Tigray de partea guvernului etiopian. Cu toate acestea, guvernul etiopian a negat implicarea soldaților eritreeni în conflict.

Președintele Eritreei, Isaias Afewerki, este membru al Bisericii Ortodoxe Eritreene din Asmara – aparținând celei mai mari dintre singurele trei confesiuni creștine autorizate să funcționeze în țară.

Cu toate acestea, Afewerki, în vârstă de 75 de ani, liderul Partidului Popular pentru Democrație și Justiție aflat la guvernare, are reputația de a fi un autocrat alcoolic și nemilos. Politica de restricții a lui Afewerki este mai mult despre teama lui că religia va mobiliza oamenii ca o forță politică decât pentru religia în sine.

Thomas a cerut comunității internaționale să facă presiuni asupra Eritreei pentru „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor celor reținuți în mod arbitrar din cauza religiei sau credinței lor.”

„Solicităm, de asemenea, măsuri urgente pentru a opri criza din Tigray, inclusiv prin impunerea de embargo asupra armelor, ale părților aflate în conflict, precum și sancțiuni asupra liderilor Etiopiei și Eritreei, care poartă responsabilitatea finală pentru încălcările drepturilor omului care se presupune că sunt comise în voie de către trupele lor.”

Pe 4 decembrie, guvernul a eliberat 24 de Martori ai lui Iehova, inclusiv contestatarii de conștiință Paulos Eyasu, Isaac Mogos și Negede Teklemariam, care au fost închiși timp de 26 de ani.