Articole Opinii Semnele vremurilor

Cătălin Sturza ◉ 7 întrebări pentru Ministerul Sănătății dincolo de crucile lipsă de pe Catedrala din Timișoara

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Cătălin Sturza ◉ 7 întrebări pentru Ministerul Sănătății dincolo de crucile lipsă de pe Catedrala din Timișoara
După primul val de reacții negative, Ministerul Sănătății a pus înapoi crucile pe Catedrala din Timișoara. Așa că posterul din campania pentru vaccinare arată acum ca imaginea din stânga. Între timp, comentatorii din social media au observat și alte aspecte. Cum ar fi că imaginea ar trebui privită cu susul în jos, caz în care Catedrala se va transforma într-un roboțel cu seringi în mâini. Sau, după modificare, cu cruci răsturnate; vedeți în dreapta.
În continuare, trebuie să ridicăm câteva întrebări.

1. De ce folosește Ministerul Sănătății o catedrală, sau Biserica drept vehicul simbolic pentru o astfel de campanie de PR? Nu ni se spunea, iar și iar, că Biserica nu trebuie să se implice în politică sau în viața civică? Că Biserica nu trebuie să susțină, de pildă, o mișcare civică pro-familie? Rolul Bisericii ar trebui să fie limitat la cel de ONG caritabil, care face munca socială grea pe care nu are chef Statul să o facă. Or, acum Biserica brusc a devenit bună, și trebuie să se implice civic și politic? Dar cu libertatea religioasă cum rămâne, atunci?

2. Ce semnifică asocierea vizuală dintre o catedrală și o campanie de promovare a unor produse farmaceutice, în context Covid? Mie unuia această campanie a Ministerului Sănătății îmi amintește de o alta, nefericită, cu „medicii sfinți”. În care, dacă vă amintiți, medicii aveau „aureole” Covid – adică erau „aureolați” cu boala și moartea. S-a spus că acel tip de mesaj ar promova o adevărată „religie” seculară Covid. De unde aeastă nevoie obsesivă de a suprapune medicina și sacrul? Ar trebui să ne raportăm la medicină, care ține prin excelență de știință, de experiment, de cunoașterea empirică, într-un mod religios sau, cum spun unii, „superstițios”?

3. Și dacă tot vrem să ducem un act medical în domeniul religiosului, de ce trebuie să o facem cu astfel de imagini? Cu cruci eliminate sau cu biserici răsturnate? Gurile rele ar zice că mai lipseau o pentagramă și niște coarne ca să fie totul „in your face”. Mie unuia asta îmi amintește de bancul acela de la Radio Erevan, cu unii care se tot chinuiau să asambleze un cărucior de copii, și tot tanc sovietic cu stea roșie le ieșea.
4. Și astea erau acum prioritățile Ministerului Sănătății? Când presa vuiește cu ditai scandalul cu vaccinarea „pe două rânduri” (G4Media), în centre speciale, a rudelor celor din MAI, SRI, MapN? Păi cum îndemni oamenii să se înscrie la vaccin, când cea mai mare parte a dozelor par să se distribuite preferențial? Vaccinare paralelă se desfășoară (scrie tot G4Media) conform unei hotărâri semnate de Premier și de Ministrul sănătății.
 
5. Și astea erau prioritățile, când zilnic apar noi și noi mărturii despre ororile de la secțiile ATI din spitalele românești? Unde pacienții sunt legați de paturi, sedați și omorâți cu zile? „Abator e puțin zis”; „Și eu am omorât oameni” – sunt titlurile unor articole din aceste zile. Plus alte și alte mărturii despre bătrâni care îngheață de frig sau se târăsc pe jos dezbrăcați, în secțiile Covid.

6. Și când 20 de oameni au murit arși de vii în incendiul de la ATI Matei Balș, din București? Și 14 oameni au murit arși de vii la ATI Piatra Neamț? Unde unii pacienți ar fi putut să iasă și să salveze, însă nu au avut cum, deși ușile erau încuiate? Conform protocoalelor impuse de Ministerul Sănătății?

7. Văd că se încearcă să se acrediteze ideea că Sibiul sau Aradul sunt cazuri izolate. Că în restul țării, la alte spitale, nu este așa. Ba deloc. Exemplele citate mai sus sunt de pe tot cuprinsul țării. Mai mult, aici vorbim despre niște protocoale aplicate în spitale. Protocoale ale Ministerului Sănătății. Cine le-a gândit așa de strâmb? Cine le-a aprobat? Când o să vedem o anchetă și niște oameni trași la răspundere pentru toate aceste orori?

Poate părea că am trecut de la una la alta; dar, pe fond, este unul și același subiect. Și cu „duhurile” care par să bântuie zilele astea prin Ministerul Sănătății, poate că nu e nici o mirare că vedem acest măcel, această desfășurare de orori în spitalele românești.