Joi, fostul președinte SUA, Bill Clinton, a publicat un comentariu în presa americana privind intențiile și interacțiunile lui cu Elțîn și Putin. Titlul articolului este I tried to Put Russia on Another Path / Am încercat să pun Rusia pe o altă cale. Îl puteți citi aici: www.theatlantic.com
Dl Clinton a fost președinte SUA în anii 90, în primul deceniu după colapsul Uniunii Sovietice. El a fost, într-o mare măsura, unul dintre arhitecții lumii post sovietice, iar doctrinele și acțiunile consilierilor lui l-au influențat în reconfigurarea geopolitică a Europei după 1990.
Subliniez câteva dintre punctele majore ale comentariului lui Clinton.
1. Președintele Clinton condamnă agresiunea lui Putin în Ucraina pe care o numește "unprovoked and unjustified / neprovocată și nejustificată".
2. Extinderea intenționată a NATO în Estul Europei, începută în vremea președinției lui și încheiată pe durata președinției dlui George Bush, a fost un lucru pozitiv și necesar pentru stabilitatea Europei. Unii consilieri l-au sfătuit să nu extindă NATO în Estul Europei, iar alții l-au sfătuit să o facă. În final, dl Clinton a decis extinderea estică a organizației nord atlantice pentru a asigura supraviețuirea și solidificarea democrației și libertății în Europa de Est.
3. Un alt grup de consilieri ai dlui Clinton favorizau transformarea Europei de Est într-o zonă neutră între Occident și Rusia. Opțiunea aceasta a fost respinsă având în vedere intenția lui Clinton de a asigura supraviețuirea democrației și progresul economic în Estul Europei. Un Est integrat militar în Occident trebuia să fie, spunea Clinton, un pas indispensabil spre integrarea lui economică și politică. În cuvintele lui Clinton: "The possibility of EU and NATO membership provided the greatest incentive for Central and East European states to invest in political and economic reforms and abandon a go-it-alone strategy of militarization / Posibilitatea intrării în UE și NATO a constituit cea mai mare favoare pentru țările din Centrul și Estul Europei pentru a investi în reforme politice și economice și să abandoneze o posibilă strategie unilaterală de militarizare …"
4. Extinderea estică a NATO nu a fost desemnată să izoleze, să umilească ori să marginalizeze Rusia. Dimpotrivă, Clinton s-a văzut cu Elțîn de 18 ori și cu Putin de 5 ori pe perioada președinției lui. Întrunirile lor au fost desemnate să-i convingă pe liderii ruși că America nu dorea slăbirea militară ori economică a Rusiei, ci integrarea ei în spațiul economic mondial. Administrația Clinton a donat miliarde de dolari Rusiei, inclusiv 1,6 miliarde de dolari pentru retragerea trupelor ruse din Țările Baltice și construirea de case și locuințe pentru militarii ruși la reîntoarcerea lor în Rusia.
5. Privind Ucraina, Clinton și liderii europeni urmăreau recunoașterea independenței ei în raport cu Rusia. O înțelegere în acest sens a fost făcută în 1994, cunoscută cu numele de Memorandumul de la Budapesta. Ucraina, la vremea aceea a treia putere nucleară a lumii, a agreat să-și elimine arsenalul nuclear în schimbul recunoașterii independenței ei de către Rusia și Occident. La vremea aceea mai multe țări din NATO s-au angajat să asigure independența și suveranitatea Ucrainei.
Peter Costea