Știri externe Articole Actualitatea israeliană

A fost descoperită o monedă rară din perioada celui de-al doilea Templu, în Turnul lui David din Ierusalim

elefant.ro%20
evomag.ro%20
A fost descoperită o monedă rară din perioada celui de-al doilea Templu, în Turnul lui David din Ierusalim
Arheologii din zona vechiului Ierusalim au descoperit o cutie cu artefacte, inclusiv o „monedă rară a orașului Tyre”, despre care se zice că ar fi fost folosită de peregrini pentru a plăti taxa Templului în timpul Regelui Irod.

Moneda are imaginea lui Melqart imprimată pe o față, zeul principal al orașului fenician Tyre, iar pe cealaltă este imaginea unui vultur, potrivit The Times of Israel, care spun că această cutie în care era moneda a fost descoperită inițial în timpul unor săpături din 1980.
Cutia a fost pierdută între timp și redecoperită recent în cadrul unui proiect de conservare la Muzeul Turnul lui David, informează The Jerusalim Post.

„Shekel” - moneda din Tyre, dintre care au fost găsite foarte puține până acum, a fost folosită în timpul celei de-a doua perioade a Templului, fiind bătută în orașul antic Tyre din 125 î.Hr. până la izbucnirea Marii Revolte în 66 d.Hr.

„Știm din Evanghelii că Isus a vizitat Ierusalimul... și știm că El a vorbit cu schimbătorii de bani. Așadar, de aici avem dovezile arheologice ale surselor istorice”, a declarat pentru CBN News, Eilat Lieber, directorul muzeului.

Potrivit Bibliei, Turnul lui David include palatul lui Irod, unde a avut loc judecata lui Isus.

„Turnul lui David este una dintre cele mai importante structuri din Israel, atât din punct de vedere al istoriei, cât și al amplasării sale”, The Jerusalem Post a citat pe Yotam Carmel, manager al proiectului de conservare la Ken HaTor, compania care se ocupă de proiect. „Ultimul proiect de conservare de la Turnul lui David a fost realizat în 1980. De atunci, cetatea are nevoie urgentă de conservare”.

Lieber a spus că aceasta face legătura dintre epoci.

„Puteți vedea cum trecutul, prezentul și viitorul sunt de fapt aici, la Turnul lui David. În timpul lucrărilor pentru noua cetate, am găsit dovezi ale trecutului. Și putem de fapt, să știm mai multe despre identitatea noastră. Creștinii pot vedea cum sursele, Evangheliile prind viață aici, în Ierusalim. ... Tot ce ne dorim este să aducem lumii Ierusalimul, povestea Ierusalimului, istoria noastră bogată, a evreilor, a creștinilor din întreaga lume”.

Moneda rară va fi expusă la muzeu într-o expoziție nouă și permanentă, care este programată să se redeschidă anul viitor.