Știri externe Articole Mapamond Creștin

Autoritățile din Iran au eliberat un creștin iranian convertit

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Autoritățile din Iran au eliberat un creștin iranian convertit
Autoritățile din Iran au eliberat cu patru luni mai devreme un creștin iranian în vârstă de 37 de ani convertit, după ce acesta a fost testat pozitiv de COVID-19, potrivit unui raport.

Majidreza Souzanchi, care a fost arestat în 2017 din cauza asocierii cu o biserică de casă și implicare în evanghelizare, a fost eliberat din „Teheran Greater Prison” pe 8 aprilie, cu aproximativ patru luni înainte de termenul oficial, după ce a contactat COVID-19, a informat vineri International Christian Response.

În aprilie 2018, judecătorul Ahmed Mashallah de la Filiala 26 a Curții Revoluționare din Teheran l-a condamnat pe convertit la cinci ani de închisoare – pedeapsa maximă posibilă pentru acuzațiile primite, plus faptul că a „apaținut unor grupuri de evanghelizare și a participat la evanghelizări”, a relatat anterior Articolul 18, un grup de supraveghere cu sediul în Regatul Unit care promovează libertatea religioasă și toleranța față de creștinii din Iran.

În decembrie 2018, judecătorul Hassan Babaei de la Filiala 54 a Curții Regionale de Apel din Teheran a redus condamnarea lui Souzanchi la doi ani. Cu toate acestea, el a fost acuzat de furt - o acuzație pe care o neagă - și condamnat la încă doi ani.
După executarea pedepsei legate de creștinism, Souzanchi a fost transferat de la închisoarea „Evin” la „Teheran Greater Prison” pentru a executa pedeapsa pentru furt.

El a fost arestat și condamnat alături de o tânără de 19 ani, Fatemeh Mohammadi, care a fost condamnată la șase luni de închisoare pentru „apartenență la un grup evanghelic”. Ea a fost eliberată după pronunțarea sentinței, întrucât și-a ispășit pedeapsa în secția de femei a închisorii Evin.

Creștinii din Iran au asistat la un val fără precedent de raiduri asupra „bisericilor de casă” spre sfârșitul anului 2018, în care peste 100 de creștini au fost arestați, potrivit Articolului 18. Cei mai mulți dintre ei au fost eliberați după câteva ore după ce au fost notate detaliile despre activitățile lor creștine și li s-a ordonat să nu mai aibă contact cu alți creștini.

În ianuarie anul trecut, o creștină iraniană convertită în vârstă de 21 de ani, Fatemeh Mohammadi, care de la convertirea ei preferă să se numească „Maria”, a fost arestată în timpul unui protest antiguvernamental în Teheran.

Agenția de știri „Human Rights Activists” a informat că Maria a fost reținută în apropiere de Piața Azadi din Teheran, unde au avut loc proteste, după ce armata iraniană a doborât un avion ucrainean de pasageri și a ucis 176 de persoane. Ea a postat o serie de tweet-uri în ziua în care a fost arestată, spunând că poporul iranian s-a confruntat cu o „represiune blândă” în Iran, întrucât regimul creează „opinii false prin acoperirea selectivă a știrilor”.

Guvernul iranian folosește articolele 489, 499 și 500 din Codul Penal al țării pentru a-i da în judecată pe creștini pentru activitățile lor religioase pașnice. Țara a fost etichetată în mod constant de Către Departamentul de Stat al SUA ca o „țară care ridică în mod deosebit îngrijorări” pentru încălcările flagrante ale libertății religioase.

Traducere de Prodocens Media