Știri externe Alocuţiuni Actualitatea israeliană

Benjamin Netanyahu ◉ Vaccinul împotriva virusului antisemitismului nu s-a găsit încă...

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Benjamin Netanyahu ◉ Vaccinul împotriva virusului antisemitismului nu s-a găsit încă...
Astăzi, 27 ianuarie, lumea comemorează cei șase milioane de bărbați, femei și copii evrei uciși cu cruzime de naziști și de colaboratorii lor, în Holocaust. Ne amintim acest cel mai întunecat capitol din istoria umanității, când o țară europeană a decis să adopte o politică și un program de exterminare a tuturor evreilor, folosind toată puterea unui stat industrial modern dezvoltat, pentru a pune în aplicare acest coșmar incredibil.

Uciderea în masă a evreilor nu s-a întâmplat într-un vid. De secole, antisemitismul era răspândit în Europa. Lăsat de capul lui, s-a dezvoltat și a explodat. Această ură străveche are o longevitate incontestabilă. Rădăcinile ei sunt în lumea antică. A fost permanent prezentă în Evul Mediu și a explodat cu toată forța în era modernă.

Dacă oamenii au crezut că, după ororile de la Auschwitz și Treblinka, omenirea și-a învățat lecția și s-a eliberat de antisemitism, aruncându-l la coșul de gunoi al istoriei, unde îi e locul, ei bine, s-au înșelat. Cumplit.

În secolul XXI, boala antisemitismului continuă să contamineze și să se răspândească. E vie, activă și periculoasă în campusurile universitare din America de Nord, în școlile islamice din Asia de Sud-Est și printre elitele europene. Se găsește în bogatul Occident și în lumea în curs de dezvoltare din Răsărit. Este politica oficială a guvernului Republicii Islamice Iran, care o spune categoric și cu mândrie în fiecare zi: „Scopul nostru este să ucidem încă șase milioane de evrei și să eradicăm statul Israel”.

Vaccinul împotriva virusului antisemitismului nu s-a găsit încă. Se spune că unele lucruri nu se schimbă niciodată. Dar vă pot spune ce s-a schimbat. Noi, poporul evreu, ne-am schimbat. Dacă la momentul Holocaustului, evreii erau fără adăpost, apatrizi, fără apărare, implorându-i pe alții să ne protejeze, lucrurile nu mai stau așa. Astăzi suntem bine înfipți în țara noastră străveche, liberi și puternici în statul nostru independent.

Ca prim-ministru al unei țări renăscute după Holocaust, care a oferit o patrie pentru supraviețuitori, un stat care s-a ridicat din cenușă, în care poporul evreu și-a recăpătat suveranitatea și independența, mă angajez să nu uit niciodată trecutul tragic și să nu permit niciodată ca poporul evreu să fie lipsit de apărare împotriva forțelor care caută distrugerea noastră. „Niciodată” nu este un slogan. Este politica și misiunea noastră și o vom îndeplini întotdeauna.