Articole Diaspora Română Creștină

David Lavric ◉ Încrederea că Dumnezeu aude rugăciunea

elefant.ro%20
evomag.ro%20
David Lavric ◉ Încrederea că Dumnezeu aude rugăciunea
Este implicit să aștepți să fii auzit atunci când te rogi, dar cu toate acestea sunt momente când inima ne este îndoielnică. Uneori aceasta se întâmplă tocmai pentru că cererile noastre sunt parte dintr-o rutină fără o intenție asumată de a pune în aplicare ceea ce cerem. De multe ori ne rugăm ca să-L putem sluji pe Dumnezeu, neavând un plan concret despre cum anume vrem să-L slujim. În cazul acesta ne rugăm fiind conștienți din start că rugăciunea este doar o formalitate. În alte cazuri iminența unui pericol sau a unei încercări ne fac să ne întrebăm dacă Dumnezeu va "reuși" să ne răspundă în timp. Numărăm orele care ne rămân, și pe măsură ce acestea trec și Dumnezeu tace îndoiala începe să crească.
 
Cu toate acestea există garanții nenumărate că Dumnezeu aude rugăciunile noastre. În Psalmul 5 autorul invocă, pe de o parte, tocmai caracterul lui Dumnezeu. Autorul se roagă pentru protecție în fața celor ce comit răul, iar din moment ce Dumnezeu urăște răul și-l pedepsește, psalmistul este sigur că Dumnezeu va auzi strigătul lui pentru dreptate. În ce măsură rugăciunea noastră pune în exercițiu caracterul lui Dumnezeu? Indiferent dacă pleci de la ideea că întâi Dumnezeu decide și ce decide este automat bun, sau de la faptul că voința lui Dumnezeu este precedată de caracterul lui Dumnezeu, este fundamental de știut că fiecare particulă a voinței divine poartă toată încărcătura caracterului lui Dumnezeu, și că însăși existența unui singur act alt voinței divine este imposibilă fără asumarea întregii naturi divine.
 
Pe de altă parte, psalmistul se referă la viața de închinare în general. Pentru el, rugăciunea este parte dintr-un plan pe care îl face cu o seară înainte. El se scoală dimineața special ca să se roage și cu intenția ca mai apoi să meargă la templu. Astfel, pentru el rugăciunea nu este doar o izbucnire sau un strigăt născut din tumultul interior, ci este parte dintr-o viață continuă de închinare, una intențională și organizată. În acest context El are încredere că Dumnezeu aude rugăciunea lui.
 
Doamne, auzi-mi glasul, dimineața! Dimineața, eu îmi îndrept rugăciunea spre Tine și aștept! Psalmul 5:3.
 
David Lavric