Știri externe Familie Semnele vremurilor

Elveția se aliniază şi ea la trendul lumii decăzute: A aprobat proiectul de lege ce autorizează "căsătoria" sodomiţilor...

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Elveția se aliniază şi ea la trendul lumii decăzute: A aprobat proiectul de lege ce autorizează

Parlamentul Elveţiei a aprobat miercuri textul unui proiect de lege ce autorizează căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex, deschizând calea pentru adoptarea acestuia în una dintre puţinele ţări europene unde căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este legalizată, informează AFP, relatează Agerpres., potrivit stiripesurse.ro

Textul le va permite homosexualilor şi lesbienelor să se căsătorească, iar acestora din urmă să aibă acces la o bancă de spermă. Însă, după toate probabilităţile, textul va trebui aprobat în cadrul unui referendum, pentru a putea avea puterea unei legi.

Cuplurile homosexuale din Elveţia pot să formeze "parteneriate înregistrate", însă acestea nu le oferă aceleaşi drepturi ca o căsătorie în ceea ce priveşte accesul la cetăţenie sau adopţie.

Partidele de stânga au salutat drept "istoric" acordul înregistrat miercuri asupra textului. "Este demult timpul să punem capăt unei discriminări instituţionale şi să oferim aceleaşi drepturi tuturor", a declarat în parlament deputatul ecologist Nicolas Walder, citat de agenţia de presă ATS.

Noua lege se afla în dezbateri din 2013, cu numeroase pendulări între cele două camere ale parlamentului. Una dintre prevederile cele mai controversate a fost accesul cuplurilor lesbiene la banca de spermă, partidele de dreapta opunându-se acestuia.

Aceleaşi partide de dreapta au luptat în Senat pentru a încerca să impună ca adoptarea legii să fie condiţionată de o modificare a Constituţiei - ceea ce ar fi dus automat la o consultare populară - cerere respinsă în final. Cu toate acestea, dreapta ar putea impune un astfel de plebiscit dacă va aduna suficiente semnături pentru a-l convoca.