Actualitatea israeliană

Fragmente noi de pergament de la Marea Moartă și cel mai vechi coș din lume într-o peșteră din deșert

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Fragmente noi de pergament de la Marea Moartă  și cel mai vechi coș din lume într-o peșteră din deșert
Au fost găsite la Marea Moartă fragmente noi de pergament și cel mai vechi coș din lume într-o peșteră din deșert.

De asemenea, în peștera din Deșertul Iudeei a fost găsit un schelet de copil, vechi de 6 000 de ani. Este prima descoperire de acest fel de când au fost găsite manuscrisele de la Marea Moartă în 1947 și la începutul anilor 1950.

Acum 1 900 de ani, refugiații evrei care fugeau de romani și-au făcut drum prin Deșertul Iudeei. Printre lucrurile pe care le aveau la ei erau și manuscrisele cu cărțile biblice ale lui Zaharia și Naum. Două milenii mai târziu, au reapărut fragmente din aceste texte, a anunțat marți Antiquities Authority (IAA).

Este prima descoperire de acest fel de când au fost găsite manuscrisele în 1947 și la începutul anilor 1950.

Mediul neospitalier a fost considerat un refugiu sigur, pentru că războiul dintre Imperiul Roman și rebelii iudei conduși de Shimon Bar Kokhba a făcut ravagii în jurul anului 130 d.H. Evreii și-au găsit adăposturi în peșteri și au adus ceea ce credeau ei că au nevoie pentru noua lor viață.

În ultimele decenii, peșterile au fost vizate de jefuitori dornici să găsească artefacte de vândut pe piața privată. Din acest motiv, în urmă cu câțiva ani, IAA, în cooperare cu Departamentul de Arheologie al Administrației Civile, a lansat o operațiune de salvare pentru a cerceta toate peșterile din zonă.

Descoperirile, care includ nu numai fragmente biblice, dar și zeci de artefacte datând încă de acum 10.000 de ani, au fost uluitoare.
„Au fost descoperite mai mult de 80 de fragmente de diferite dimensiuni, unele dintre ele având și bucăți de text, altele nu”, a declarat dr. Oren Ableman de la IAA Dead Sea Scroll Unit pentru The Jerusalim Post. „Potrivit manuscrisului, le-am data undeva la sfârșitul primului secol î.Hr., ceea ce înseamnă că până la momentul în care au fost aduse în peșteră, manuscrisul era deja vechi de un secol”.
Cercetătorii au stabilit că artefactele se potrivesc cu alte fragmente descoperite în urmă cu câteva decenii și păstrate în laboratorul IAA. Ele au aparținut unui manuscris al cărții lui Zaharia, scrisă în greacă, cu excepția numelui lui Dumnezeu, care a fost marcat în paleo-ebraică.

„Aceasta a fost, probabil, o modalitate de a arăta importanța numelui lui Dumnezeu”, a spus Ableman.

Această descoperire este în mod deosebit inovatoare, pentru că o unul din fragmentele care au fost descrifrate prezintă o versiune a lui Zaharia care nu a mai fost descoperită până acum. Versetele 16 și 17 din capitolul opt al cărții Zaharia spune: „ Iată ce trebuie să faceţi: Fiecare să spună aproapelui său adevărul; judecaţi în porţile voastre după adevăr şi în vederea păcii; niciunul să nu gândească în inima lui rău împotriva aproapelui său şi nici să nu iubiţi jurământul strâmb! Căci toate lucrurile acestea Eu le urăsc, zice Domnul”.
În fragment, cuvântul „porți” este înlocuit cu „străzi”.

„N-am mai întâlnit niciodată asta”, a spus Ableman.

Nu-i deloc neobișnuit ca textele care apar în manuscrisele de la Marea Moartă să fie diferite de textul biblic pe care îl cunoaștem astăzi. Oamenii de știință se bazează pe aceste diferențe pentru a înțelege mai multe despre modul în care s-a dezvoltat versiunea canonizată a Bibliei.

„În acest manuscris, putem vedea efortul traducătorilor de a rămâne mai aproape de ebraica originală în comparație cu ceea ce s-a întâmplat cu Septuaginta”, a declarat Beatriz Riestra de la IAA Dead Sea Scrolls Unit, referindu-se la cea mai veche traducere greacă a Bibliei din secolul al III-lea î.Hr.

Obiceiul de a lăsa numele lui Dumnezeu în ebraică a fost deja găsit și în alte fragmente din manuscrisele de la Marea Moartă, precum și în mai multe manuscrise din perioade mai recente din Cairo Genizah, o colecție de sute de mii de documente păstrate în magazia unei sinagogi din capitala egipteană, a spus ea.

Împreună cu manuscrisul, arheologii au găsit mai multe monede bătute de rebelii evrei sub conducerea lui Bar Kokhba, purtând inscripția: „Anul 1 pentru răscumpărarea Israelului”.

„Monedele sunt o expresie a suveranității”, a declarat Donald T. Ariel, șeful Departamentului de Monede al IAA, pentru CP. „A bate monede înseamna să fii liber”.

Monedele de bronz au un palmier și o frunză de viță de vie.

„La acea vreme, palmierul devenise simbolul cel mai important al Iudeei. Romanii înșiși au pus simbolul și pe monedele lor din Iudeea Capta”, a spus Ariel, referindu-se la o serie de monede bătute de imperiu pentru a comemora victoria lor în regiune.

Peștera a oferit alte câteva descoperiri unice, inclusiv scheletul unui copil care datează de aproximativ 6.000 de ani.

„Prin mutarea a două pietre plate, am descoperit o groapă de mică adâncime săpată intenționat dedesubt, conținând scheletul unui copil aflat într-o poziție fetală”, a declarat preistorianul IOA Ronit Lupu într-un comunicat de presă. Era evident că oricine l-a îngropat pe copil l-a înfășurat și a împins marginile cârpei de sub el, cum un părinte își acoperă copilul într-o pătură.

Scheletul a suferit un proces natural de mumificare și este extrem de bine conservat.

Cunoscută sub numele de „Peștera Groazei” din Nahal Hever, din Deșertul Iudeei, aceasta se află la aproximativ 80 de metri sub vârful stâncii și poate fi accesată doar agățându-te de frânghii.

Aproximativ 80 de kilometri din peșteri au fost deja cercetați în cadrul operațiunii IAA, inclusiv prăpăstii foarte îndepărtate și inaccesibile. Au fost folosite drone și echipamente de alpinism. Mai rămâne aproximativ jumătate din zonă de explorat.

De obicei, materialele organice, inclusiv pergamentul, lemnul, textilele și corpurile umane sau animale, nu rezistă atât de mult. Cu toate acestea, datorită climatului extrem de uscat al deșertului iudeu s-au păstrat mii de rămășițe până în ziua de azi.
Într-o altă peșteră au descoperit o altă surpriză: un coș preistoric țesut acum 10.500 de ani, cu aproximativ 1.000 de ani înainte de inventarea ceramicii. Experții cred că artefactul, cu o capacitate de aproximativ 90 de litri, este cel mai vechi și intact coș descoperit vreodată.

„Scopul acestei inițiative naționale este de a salva aceste bunuri rare și importante de patrimoniu din mâinile tâlharilor”, a declarat directorul IAA, Israel Hasson, într-un comunicat de presă. „Noile fragmente de pergament descoperite sunt un semnal de alarmă pentru stat. Trebuie alocate resurse pentru finalizarea acestei operațiuni importante din punct de vedere istoric. Trebuie să ne asigurăm că vom recupera toate artefacetele care nu au fost încă descoperite în peșteri, înaintea hoților. Unele lucruri sunt mai mult decât valoroase”.

Hananya Hizmi, ofițerul șef al Departamentului de Arheologie al Administrației Civile din Iudeea și Samaria, a declarat: „Încă de la sfârșitul anilor 1940, am aflat de rămășițele patrimoniului cultural al Israelului din vechime, odată cu primele descoperiri ale manuscriselor de la Marea Moartă. În această operațiune națională care continuă activitatea proiectelor anterioare, au fost descoperite lucruri noi și dovezi, care aduc și mai multă lumină asupra diferitelor perioade și culturi ale regiunii”.
„Descoperirile atestă un stil de viață prosper, divers și complex, precum și condițiile climatice dure care au predominat în regiune cu sute și mii de ani în urmă”, a afirmat el.