Articole Opinii

Libertatea.ro: Și la penticostali, curentul antivaccinist este puternic. Conferențiar penticostal, în fața acuzelor...

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Libertatea.ro: Și la penticostali, curentul antivaccinist este puternic. Conferențiar penticostal, în fața acuzelor...

Biserica Ortodoxă Română nu e singura aflată într-o semnificativă tulburare internă în această perioadă. „Și majoritatea celor din spațiul neoprotestant au, mai degrabă, rezerve față de vaccin”, recunoaște cercetătorul în domeniul filologiei biblice Emanuel Conțac, conferențiar universitar la Institutul Teologic Penticostal din România. „Dar dacă îl iubesc pe aproapele meu ca pe mine însumi, sunt dispus să cedez un anumit teritoriu pe care îl consider important, pentru a-l proteja pe celălalt”.

În ultimele săptămâni, o dezbatere crește cu putere în societatea românească. Clerici ai mai multor biserici vorbesc despre vaccinare, propagandă și responsabilitatea pe care o au ei în fața credincioșilor. Cei care participă la această conversație națională se expun criticilor.

Emanuel Conțac, cercetător la Institutul Penticostal, a remarcat ce s-a întâmplat după intervențiile sale pe Facebook. Pe pagina sa a explicat de ce s-a vaccinat.

„Eu nu m-am vaccinat fiindcă m-a obligat cineva, ci fiindcă am considerat că am nevoie de o protecție (relativă). Prin urmare, discuția în termeni de «obligație vs libertate» nu are sens pentru mine”, a postat Emanuel Conțac. 

„Discuțiile actuale despre vaccin sunt sterile cel puțin pentru o generație (dacă nu chiar pentru două). Interlocutorii care se situează în tabere opuse nu se pot întâlni și nu se pot auzi. Vaccinatul și nevaccinatul sunt ca doi ghețari ale căror vârfuri nu se pot apropia, din motive evidente: fiecare poartă, în partea nevăzută, aflată sub apă, un gabarit imens care face imposibilă «întâlnirea la vârf»”, a scris conferențiarul într-un alt status.
A fost criticat, în sute de comentarii primite la postările sale, că s-ar fi îndepărtat de la datoria teologică sau că ar fi fost plătit ca să facă propagandă pro-vaccin.