Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

Mircea Roșca ◉ Jos mâinile de pe copiii noştri!

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Mircea Roșca ◉ Jos mâinile de pe copiii noştri!
Solicit transparență în implementarea măsurilor restrictive asupra familiilor de români din diaspora

INTERPELARE

Adresată: Domnului Bogdan AURESCU, ministrul afacerilor externe

Obiectul interpelării: Rezolvarea în mod urgent a situației familiei Rotundu din Danemarca, precum și nevoia de a reglementa procesul prin care respectarea drepturilor constituționale ale cetățenilor români aflați în afara granițelor țării privitoare la copii să fie monitorizată și protejată.

Stimate Domnule Ministru,

Situația nenumăratelor cazuri în care, în mod abuziv, cu explicații sumare, în numele presupusului interes superior al copilului, familii de români care locuiesc în afara granițelor țării au rămas fără copii deoarece aceștia au fost plasați sub măsuri de așa-zisă protecție, reclamă reacții urgente din partea Statului Român.

De foarte multe ori, aceste cazuri au fost prezentate în mass-media. Sunt multe situațiile în care, prin efort diplomatic, politic și civic, respectivele sisteme de protecție activate au fost forțate să aducă copiii înapoi în sânul familiilor apartenente.

Cine însă răspunde pentru trauma separării, atât a copiilor, cât și a părinților? În ce mod statul român protejează proprii cetățeni de astfel de răpiri? Pentru că, în cazul în care nu sunt cu adevărat motivate, abuzul acesta este o răpire instituționalizată.

Dincolo de obligațiile constituționale ale statului român de protecție a drepturilor propriilor cetățeni, având în vedere numărul mare de astfel situații și faptul că sistemele de protecție ale copiilor sunt specifice fiecărei țări în parte, se impune luarea unor măsuri coordonate pentru protecția acestor familii și a drepturilor lor.

Mai mult, este absolut necesară accesibilitatea și ușurința semnalării unor astfel de abuzuri pentru familiile confruntate cu acest tip de dramă. Nu uitați, Domnule ministru, de faptul că sunt, de regulă, oameni simpli.

În lumina crizei actuale a familiei Rotundu din Danemarca, respectuos vă adresez solicitarea de a dispune măsurile de protecție a drepturilor lor cetățenești și de a preciza, pașii făcuți până acum.

În numele obligațiilor constituționale, având în vedere numărul alarmant de cazuri, la nivelul ministerului pe care îl conduceți, vă rog să precizați, care sunt măsurile luate pentru a putea interveni în astfel de spețe și precizarea strategiei dumneavoastră pentru prevenirea și monitorizarea situațiilor de acest tip.

Menţionăm că dorim răspuns scris.
Vă mulţumesc!

Mircea ROȘCA
Deputat Partidul Naţional Liberal