Un mister de un deceniu care înconjoară o descoperire arheologică captivantă a fost în cele din urmă rezolvat. Descoperirea unui pandantiv de cercei fenicieni vechi de 3.000 de ani, realizat dintr-un aliaj prețios de aur-argint cunoscut sub numele de electrum, a stârnit entuziasm atât în rândul cercetătorilor, cât și al istoricilor.
Această bijuterie extraordinară, descoperită în timpul săpăturilor din zona Ophel din Ierusalim, a fost prezentată oficial publicului la deschiderea expoziției "Regele David și Solomon descoperit".
Această inițiativă în premieră mondială, organizată de Institutul Armstrong de Arheologie Biblică (AIBA), va avea loc între 25 februarie și 31 ianuarie 2025 și servește ca un omagiu adus regretatului arheolog israelian Dr. Eilat Mazar.
În analele istoriei, Biblia relatează o perioadă de strânsă colaborare între Israel și fenicieni, în special în timpul domniei regelui David și a succesorului său, regele Solomon. Scripturile, cum ar fi 1 Împărați 5:1, descriu admirația și sprijinul regelui fenician Hiram pentru regele Solomon, simbolizând alianța dintre cele două regate.
Narațiunea biblică zugrăvește o imagine a asistenței reciproce și a parteneriatului, fenicienii contribuind cu resurse și expertiză la proiectele monumentale de construcție din Ierusalim.
Semnificația pandantivului cercel fenician constă nu numai în măiestria sa rafinată, ci și în contextul său arheologic. Descoperit printre ruinele antice din zona Ophel din Ierusalim – între orașul lui David și palatul regelui la sud și Muntele Templului la nord – pandantivul oferă dovezi tangibile ale unei prezențe feniciene în mijlocul orașului în timpul secolului al 10-lea î.Hr. (epoca fierului II).
Această descoperire adaugă o nouă dimensiune înțelegerii noastre asupra peisajului istoric al Ierusalimului, dezvăluind rețeaua complexă de interacțiuni culturale și rețele comerciale care au caracterizat Levantul antic în secolul al 10-lea î.Hr. și dovedind din nou relatarea biblică ca fiind plină de acuratețe istorică.
Săpăturile de la Ophel au dovedit în mod repetat că Biblia, cu referințele sale la un regat puternic sub Solomon în secolul al 10-lea î.Hr. și la Regatul lui Iuda care a prosperat după el, a fost corectă.
Arheologul Eilat Mazar a făcut multe descoperiri care confirmă acest lucru, în special faimoasa așa-numită "Poartă a lui Solomon" datând din această perioadă, inscripții care menționează administratorii regali, precum și inscripții de sigilii care îi menționează pe regele Ezechia și pe profetul Isaia.
În 2012, a fost descoperită și o inscripție scrisă în Sabaeanul antic, subliniind legăturile comerciale și culturale profunde care au înflorit între Israel în timpul domniei regelui Solomon și Regatul Saba.
Detalii aici: Pandantiv rar fenician electrum din vremea regelui Solomon descoperit în Ierusalim
Abonează-te la canalul nostru YouTube | www.youtube.com/OxentiaTourism
Website | www.oxentiatourism.com
Blog | www.oxentiatourism.com/blog
Twitter | www.twitter.com/Oxentia_Tourism
Cu aleasă prețuire,
Oxentia Tourism - ghidul de succes în calatoria ta
Principiile Oxentia Tourism: Siguranța, Calitatea, Încrederea
Viziunea Oxentia Tourism: Ne dorim să fim ghidul de succes în călătoria ta plină de experiențe frumoase
| www.oxentiatourism.ro | www.oxentiatourism.com |