Articole Opinii

Teofil Stanciu ◉ Înțeleg că oamenii sunt reticenți la vaccin...

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Teofil Stanciu ◉ Înțeleg că oamenii sunt reticenți la vaccin...
Înțeleg că oamenii sunt reticenți la vaccin. Tehnologie nouă, testare pe durată scurtă etc.

Dar atunci, normal ar fi să te documentezi suplimentar, să cauți oameni care știu mai bine și specialiști care nu spun doar ce vrei să auzi.

Dar nu să iei înțelepciune de la unul în care nu ai avea încredere să-ți pună gresie sau să-ți deparaziteze câinele, însă el e mare expert în bioetică și etica actului medical. Nici de la unul în care nu ai încredere ca pastor/teolog/predicator, dar acum s-a specializat în vaccinologie și îl iei de bun. Nici de pe la vreun jurnalist care face dezvăluiri după dezvăluiri fără să le mai poată confirma cineva vreodată. Etc.

Înțeleg dezorientarea și mai ales înțeleg nevoia de certitudine în marea de incertitudini în care trăim. Înțeleg și revolta împotriva sistemului într-o anumită măsură. Și suspiciunea. Însă e bizar să apelezi la nea Gigi sculer-matrițer ca să-ți facă operație pe retină.

Cam așa și aici. Într-un domeniu de vârf, măcar să fie luați în seamă cei care înțeleg principiile fundamentale și logica medicală. Nu orice posesor de telefon cu cameră video care a devenit capabil să evalueze întreg sistemul medical, toate revistele de specialitate și toată biotehnologia. Și asta în timpul liber ce-i rămâne între două "descurcăreli" și "ciubucuri". Sau când stă în taxi fără clienți.

Informația de calitate s-ar putea să sporească incertitudinea, dar totuși când n-ai încredere într-un meșter, nu mergi să-l întrebi pe frizer, pe avocat sau pe entomolog. Ci cauți alt meșter. Preferabil, mai priceput.