Articole Actualitatea israeliană

Tot mai mulți israelieni solicită copii ale Noului Testament după evenimentele din 7 octombrie 2023, afirmă un grup evreiesc mesianic

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Tot mai mulți israelieni solicită copii ale Noului Testament după evenimentele din 7 octombrie 2023, afirmă un grup evreiesc mesianic

Organizația fără scop lucrativ Jews for Jesus (Evrei pentru Isus), o organizație care împărtășește Evanghelia cu persoanele de credință evreiască, spune că a înregistrat o creștere a numărului de comenzi de Noul Testament din partea israelienilor de când a început războiul dintre Israel și Hamas în octombrie anul trecut.

Evrei pentru Isus, afiliată mișcării evreiești mesianice, este o organizație dedicată ajutorării evreilor să continue să-și trăiască credința în timp ce cred în Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Potrivit site-ului web al organizației non-profit, sediul internațional al organizației Jews for Jesus se află în San Francisco, dar grupul are diferite filiale în orașe din întreaga lume, inclusiv New York, Londra, Tel Aviv și Ierusalim.

Organizația se implică în conversații despre Isus în spații publice precum campusurile universitare și parcuri, și găzduiește evenimente pentru a crea oportunități de dialog. Grupul este dedicat demonstrării unui comportament asemănător cu cel al lui Hristos prin acte caritabile, cum ar fi cantinele pentru săraci și îngrijirea supraviețuitorilor Holocaustului în ultimele lor zile de viață.

Organizația Jews for Jesus oferă gratuit Noul Testament israelienilor prin intermediul site-ului său și al site-urilor partenerilor săi, One for Israel sau Tree of Life Ministries. Conform datelor furnizate publicației The Christian Post, organizația a primit 1.230 de comenzi de Noul Testament de la israelieni de la începutul războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, în octombrie 2023.

Israelul a lansat o operațiune militară pentru eradicarea Hamas după ce gruparea teroristă a ucis aproximativ 1.200 de persoane și a răpit alte peste 240 în timpul unui atac surpriză la 7 octombrie anul trecut. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că peste 37.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului, dar nu a făcut diferența între combatanți și civili.

Directorul executiv al organizației Jews for Jesus, Aaron Abramson, a declarat pentru CP că un posibil motiv pentru creșterea numărului de cereri este faptul că israelienii par să aibă o mulțime de întrebări, inclusiv spirituale, de la atacul Hamas din 7 octombrie.

“Dar există și un fel de disperare”, a spus Abramson. “Israelul s-a mândrit cu capacitatea sa de a se apăra, așa că 7 octombrie a fost o adevărată lovitură pentru oameni. Aveți oameni care se întreabă dacă ar trebui să rămână în Israel și dacă este sigur pentru ei. Aveți oameni care au trăit în alte țări și s-au confruntat cu antisemitismul și care s-au întrebat: ‘Ei bine, ce facem de aici încolo?’”

“Așadar, dacă nu-ți poți pune încrederea într-o soluție politică, să spunem, nu-ți poți pune încrederea într-o soluție militară, sau dacă nu-ți poți pune încrederea într-o soluție economică, atunci unde îți pui încrederea?”, a întrebat el. “Și cred că de aceea o mulțime de oameni au început să sape adânc în aceste întrebări spirituale.”

Abramson a spus că mulți dintre angajații organizației din Israel au soții, soți sau copii în armata israeliană care au fost chemați după 7 octombrie 2023. El a spus că organizația nonprofit a decis să “schimbe viteza” prin sprijinirea celor care au fost afectați de atacul terorist, în parteneriat cu grupuri precum Samaritan's Purse pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Pe lângă faptul că i-a ajutat pe locuitorii kibbutzim-urilor să se mute, după ce Hamas le-a devastat comunitățile, organizația Jews for Jesus a contribuit la furnizarea de alimente după ce locuitorii s-au mutat la hoteluri. Organizația nonprofit a ajutat, de asemenea, la amenajarea unor săli de clasă improvizate, astfel încât copiii din comunitățile de kibbutzim să poată continua să meargă la școală.

Organizația Jews for Jesus și-a transformat Centrul Moishe Roshen din Tel Aviv într-o locație care a oferit resurse celor afectați de evenimentele din 7 octombrie anul trecut, precum articole de toaletă și medicamente. Abramson a spus că grupul a înființat chiar și o galerie de artă pentru a-i ajuta pe oameni să se exprime și a găzduit grătare pentru unitățile militare.

“Deci, pentru noi, a fost într-adevăr vorba despre cum putem crea un spațiu pentru ca oamenii să vină să se confrunte cu întrebări mai profunde și cum putem vorbi acestor nevoi spirituale, precum și satisfacerea unora dintre aceste nevoi emoționale și fizice?” a spus Abramson.

O organizație non-profit dedicată învățării evreilor despre Isus nu este, totuși, lipsită de controverse.

Directorul general al organizației non-profit a declarat că grupul a primit unele reacții negative din partea unor comunități ortodoxe care se opun activității misionare a organizației Jews for Jesus.

În trecut, acesta a spus că organizația a încercat să desfășoare activități de informare în Ierusalim, iar o întreagă yeshiva formată din aproximativ 20 sau 30 de persoane a ieșit să-i oprească. O yeshiva este o instituție tradițională de educație evreiască care include de obicei studiul unor scrieri precum Talmudul.

“Nu încerc să afirm că Iudaismul înseamnă să-l urmezi pe Isus”, a clarificat Abramson. “Îmi dau seama că majoritatea diferitelor ramuri ale Iudaismului nu ar fi de acord că Isus este Mesia”.

“Dar asta nu schimbă faptul că există un număr semnificativ de evrei în Israel și în străinătate, în Statele Unite și în alte locuri, care au găsit sens, viață și speranță în Isus ca Mesia al evreilor lor”, a adăugat el.

Când vine vorba de împărtășirea Evangheliei cu evreii, Abramson a spus că nu există o “abordare unică”, subliniind varietatea de comunități evreiești care cred lucruri diferite.

De exemplu, un evreu secular poate avea întrebări cu privire la existența lui Dumnezeu și conversația poate lua o turnură diferită față de o discuție cu un evreu ortodox.

“Deci, cred că există câteva lucruri pe care îi încurajez pe oameni să le facă”, a spus Abramson. “În primul rând, să nu vă fie frică. Evreii sunt la fel ca toți ceilalți, în sensul că poți să vorbești și să aduci lucruri în discuție.”

“Și, știți, nu aș spune să ignorați indiciile sociale pe care le primiți”, a continuat CEO-ul. “Știți, încercați să vă faceți o idee. Vi se pare că vor să interacționeze în jurul ei? Întotdeauna poți arunca o sămânță acolo. Chiar și cel mai mic lucru.”

“Există momente în care Dumnezeu te poate inspira să fii îndrăzneț și să spui: “Hei, vreau doar să vă spun, nu știu dacă v-ați gândit vreodată la asta”, ... și oamenii vor ajunge la credință în acest fel.”

Acest articol a fost scris de Samantha Kamman pe 20 iunie 2024 în publicația Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat).

 

www.crestinismtrait.blogspot.com