Puls misionar Mapamond Creștin

Zece ani de mărturie misionară în Madagascar prin familia Marcel & Ioana Șaitiș

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Zece ani de mărturie misionară în Madagascar prin familia Marcel & Ioana Șaitiș
Cei zece ani petrecuți până acum în Madagascar de familia Șaitiș Marcel și Ioana, în parteneriat cu prietenii și partenerii creștini din România și Diaspora, în special Bisericile penticostale, au lăsat un adânc impact în viețile a mii de oameni.

La început au impactat vecinii din Antsirabe, la nivel educațional, social și spiritual. Copiii vecinilor nu mergeau la școală din cauză că părinții lor nu-și puteau permite să le plătească copiilor lor taxele școlare. Cincizeci de copii au fost primiți în proiectul Alfabetizare, devenit apoi proiectul after-school Didasko, cu cinci profesori permanenți. Apoi aceste proiecte s-au transformat în parteneriate cu patru școli în Antsirabe (Les Pigeons - Porumbeii, Le Manoro - Izvorul, La Promesse - Promisiunea și Les Moineaux Rouges – Vrăbiuțele roșii), în care cel puțin 110-130 de copii au fost ajutați anual cu taxele școlare timp de 5 ani, iar 450-500 de copii cu cornuri dulci primite în fiecare săptămână în aproape 6 ani de lucrare în regiunea Vakinankaratra.

Impactul s-a văzut apoi în comunitatea creștină penticostală „Assemblée de Dieu”, mai ales prin formarea Școlii Biblice „Armata Adevărului”, care a format liderii creștini din regiune, sub forma unor cursuri de 2 ani, trei generații fiind astfel formate de-a lungul a 6 ani, ajutându-i apoi pe acești lideri să se formeze ca pastori la Școala Teologică Assemblée de Dieu din Antananarivo, unde Marcel a fost chemat și a predat ca profesor în ultimii 5 ani.

Familia Șaitiș s-a implicat de timpuriu și în ajutor medical, Ioana oferind îngrijire medicală sub sfătuirea unor medici mentori tuturor celor din vecinătate. Această implicare a motivat-o în cele din urmă să facă Școala Medicală PARAMAIF, devenind asistentă medicală și moașă cu drepturi depline de practică oferite de Ministerul Sănătății din Madagascar. Mai mult, implicarea lor nu a însemnat doar ajutor medical, ci chiar și renovarea Secției de Pediatrie și Créni din cadrul Spitalului Municipal din Antsirabe, cel mai mare spital din Regiunea Vakinankaratra.

Odată cu mutarea în Antananarivo, proiectul medical a luat o altă formă: Clinica mobilă Betesda. Proiectul a început cu achiziționarea unui minibuz de 30 de locuri și transformarea lui în Clinica Mobilă Betesda, precum și angajarea unui medic și formarea unui asistent medical, dând o mare dinamică lucrării medicale misionare. Această Clinică mobilă – un fel de cavalerie ușoară și eficientă – a permis accesul Ioanei și lui Marcel Șaitiș, cu echipa lor, în mai multe locuri, în care înainte aveau acces doar evanghelistic: în toate închisorile din țară – 82 de închisori cu peste 38.000 de oameni deținuți în ele – cu Evanghelia, ajutor medical și ajutor umanitar; deplasări medicale și evanghelistice în satele și comunele de pe drumurile principale ale țării – 12 regiuni în parteneriat cu Ministerul Sănătății, care cuprind doar pe drumurile principale circa 500 de localități în care pot oferi ajutor medical; ajutor medical în parteneriat cu 3 școli, care cuprind 1200 de copii și studenți și circa 70-80 de profesori; ajutor medical în Proiectul „Copii fără Identitate”, oferit copiilor care locuiesc pe străzi și dorm în cartoane și părinților lor în zona centrală a capitalei.

O altă lucrare prin care Evanghelia a fost vestită de-a lungul a 7 ani a fost parteneriatul cu pastorul Rakotomanana în sud-estul țării, unde s-au plantat biserici în satele ascunse, izolate sau neatinse cu Evanghelia. Când l-am întâlnit pe acest păstor curajos, erau plantate 29 de biserici în aceste sate. Astăzi, după 7 ani de lucru împreună cu el atât pe evanghelizarea acestor sate, cât și pe instruirea lucrătorilor – prin cursuri periodice, 55 de sate au propriile lor biserici, mici și mari, iar o mare armată de localnici plini de Duhul Sfânt merg din sat în sat, plantând alte biserici, în care ajungem ulterior.

Proiectul Radio Filadelfia, în parteneriat cu Biserica Penticostală Filadelfia din Paris, a adus de-a lungul a aproape 8 ani Evanghelia în 10 orașe diferite din Madagascar, prin intermediul a 11 radio laice FM, circa 6000 de predici pregătite de pastorii locali în colaborare cu aceste radiouri laice și circa 300 de oameni convertiți, eliberați de diferite vicii ale trecutului și vindecați fizic, prin intermediul Cuvântului rostit, ce a intrat în casele lor prin undele radio FM.

Proiectul online Joy Radio Africa, prin intermediul www.joyradioafrica.com, cuprinde la momentul actual circa 13K (13.000) de ascultători în Madagascar, iar în fiecare vineri ne rugăm prin intermediul pastorului Dr. Fils pentru toate nevoile pe care ascultătorii le transmit de-a lungul săptămânii prin intermediul paginii de facebook JoyRadioAfrica Malagasy.

În final, contribuția lui Marcel Șaitiș, în calitate de profesor și, mai nou, doctor în teologie, a fost importantă la Școala Teologică Assemblée de Dieu din Antananarivo în ultimii 5 ani de predare, având curs principal Evanghelia după Ioan, predată anului al II-lea, preluând în diferiți ani, inclusiv în anul 2023 și cursuri pe Faptele Apostolilor pentru anul I și Leadership organizațional pentru anul al III-lea. Felul devotat, pregătit și pasionat în care el se adresează celor circa 80-100 de studenți ai Școlii Teologice (în cei trei ani de studiu), aduce o bună influență în inimile acestor studenți, dar și în rândul profesorilor, colegii lui. Școala Teologică ADD din Antananarivo este pepiniera în care sunt pregătiți păstorii din Biserica Penticostală Assemblée de Dieu, care apoi plantează biserici pe tot cuprinsul țării și le păstoresc.

Copiii lor, Alessia și Ruth, sunt implicați, de asemenea în Laudă și Închinare și în lucrarea cu copiii în Biserica Tana City Church din zona Ivato, dar și în lucrarea cu tineretul pe care această biserică o are extinsă între tinerii străini și malgași din sectorul Ivato din capitală.

Familia Șaitiș are o bună relație cu misionarii români și străini din Antananarivo, locul în care ei lucrează și locuiesc. Relația cea mai strânsă de colaborare o au cu Denisa Moldovan, cu care au și proiecte asemănătoare pe latura medicală. Însă la fiecare două săptămâni se întâlnesc și cu familia Popa – Florin și Alina și cu alte două familii de misionari americani (Jim & Meg Thacker și Jay & Carey Rostorfer) pentru un timp de rugăciune și încurajare. De asemenea, au o relație bună cu Tabita Micu și cu Njaka, soțul ei, care locuiesc în Antsirabe, cu prințesa lor Abigail.

Familia Marcel și Ioana Șaitiș, cu copiii lor, sunt o reală binecuvântare pentru Madagascar, iar misiunea pe care o fac împreună cu echipa lor, Fifaliana Indray (Purtătorii Bucuriei), încadrați în Asociația Fifaliana Indray, a atins viețile a mii de oameni. Ei sunt recunoscători sutelor de familii de acasă, prieteni și biserici, care sunt alături de ei în această lucrare de transformare de vieți prin Sfânta Scriptură, exprimată sub forma evanghelistică, de formare, dar și prin forma unor mâini întinse ale Domnului Isus Hristos, cu dragoste și compasiune, către cei mari și mici, pe care îi iubesc și îi prețuiesc.

Pentru a urmări proiectele din Madagascar, puteți accesa paginile:

 
De asemenea, dacă doriți să vă implicați ca prieteni și parteneri în proiectele din Madagascar, puteți fi dirijați spre conturile APME (Agenția Penticostală de Misiune Externă), dar și spre un cont de Paypal, scanând cu un telefon codul QR de pe poza noastră sau cel pe care îl vom pune separat în primul comentariu de sub poză. Dumnezeu să vă binecuvânteze dragostea pentru lucrarea Lui și pentru noi!