Articole

5 motive pentru care bisericile mari întâmpină dificultăți în găsirea pastorilor mileniali

elefant.ro%20
evomag.ro%20
5 motive pentru care bisericile mari întâmpină dificultăți în găsirea pastorilor mileniali

În atenția membrilor bisericilor cu o prezență medie de 400 sau mai mult: Dacă sunteți mulțumiți de pastorii actuali, păstrați-i. Veți avea o provocare să găsiți succesorul pastorului vostru, mai ales dacă vreți ca acesta să aibă între 35 și 45 de ani și cel puțin 10 ani de experiență într-un post de pastor principal.

Organizația Church Answers urmărește de câțiva ani criza iminentă a lipsei de pastori. Suntem gata să eliminăm cuvântul "iminent", deoarece auzim de la biserici în fiecare săptămână care nu pot găsi un pastor.

Criza este deosebit de acută pentru bisericile mai mari care caută un pastor milenial, acea generație născută între 1980 și 2000. Am putea include pastori mai tineri din generația X născuți între 1975 și 1979 în acest grup. Există motive clare pentru care bisericile mai mari simt că există o lipsă de astfel de pastori. Iată cele cinci motive principale.

Cele cinci motive
Aceste motive sunt enumerate în ordinea frecvenței declarate de pastorii mileniali, cu excepția numărului doi, care este o realitate demografică. Deși informațiile noastre sunt anecdotice, credem că le-am auzit de suficiente ori pentru a fi exacte.

1. Mai mare nu este mai bine. Timp de decenii, pastorii s-au mutat de obicei de la biserici mai mici la biserici mai mari. Multe biserici mai mici au perceput că rolul lor era de a pregăti pastorul pentru următorul pas, la fel ca următorul pas în realizarea educațională. Cu toate acestea, majoritatea pastorilor mileniali nu văd o biserică mai mare ca următorul pas natural. Mulți dintre acești pastori simt că biserica mai mică în care slujesc reprezintă viitorul bisericilor din America (și probabil și din restul lumii). Ei sunt corecți în percepția lor.

2. Pastorii boomer se pensionează și mor și nu există suficienți înlocuitori disponibili. Este o sabie cu două tăișuri. O parte a problemei este că mulți boomeri (cei născuți între 1946 și 1964) își părăsesc bisericile într-o perioadă scurtă de timp. Pur și simplu nu există suficienți pastori mileniali și tineri din generația X pentru a-i înlocui. Cei mai în vârstă boomers au 78 de ani. Chiar și cei care se agață de cei trecuți de 65 de ani sunt gata să demisioneze.

3. Pastorii mileniali simt că slujesc atât o biserică, cât și o comunitate. Simțul chemării lor este în primul rând pentru biserica pe care o slujesc, dar și pentru comunitatea în care se află biserica. Pastorii care simt o chemare puternică pentru comunitățile lor sunt mult mai puțin susceptibili să se mute într-o altă biserică.

4. Problemele legate de facilități reprezintă o preocupare majoră. Multe biserici au niveluri îngrijorătoare de întreținere amânată. Unii au, de asemenea, centre de închinare care nu sunt nici măcar pe jumătate pline. Pastorii mileniali și mai tineri din generația X sunt lideri experimentați. Ei știu că ar putea petrece o cantitate considerabilă din timpul lucrării lor ocupându-se de facilități, strângere de fonduri și datorii.

5. Relocarea costă prea mult. Pastorul a spus aceste cuvinte cu emfază: "Nu-mi pot supune familia presiunii financiare de a se muta. Chiar dacă viitoarea biserică mi-a oferit o creștere de 20% a salariului de la biserica mea actuală, tot nu acoperă prețurile mai mari ale locuințelor și ratele ipotecare de aproximativ 7%. Și ca nu cumva să-i judecați pe acești pastori ca fiind lipsiți de credință sau concentrați pe bani, cei mai mulți sunt serios îngrijorați că decizia lor ar fi una de proastă administrare.

 

Abordarea provocării
Nu există soluții simple sau incrementale la provocări. Echipa celor de la Church Answers primește mai multe întrebări de la comitetele de căutare sau echivalentul lor decât am primit vreodată. De obicei, conversația începe cu: "Nu putem găsi un pastor".

Până acum, am lucrat cu aceste comitete de căutare pentru a regândi alinierea personalului, pentru a analiza un grup atipic de candidați și pentru a căuta modalități de a găsi candidați în cadrul propriilor comunități. Vedem o mulțime de provocări, dar nu avem soluții de tăiere a prăjiturilor. Este într-adevăr o provocare, dar oferă noi oportunități și noi moduri de a privi modul în care "facem biserică".

Într-un articol viitor, vom aborda de ce bisericile mai mici au, de asemenea, probleme în găsirea pastorilor. Problema declarată este similară, dar soluțiile probabile sunt foarte diferite. Rămâneți aproape.

Acest material a fost scris de Thom S. Rainer pe 26 mai 2024 în publicația Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat), publicat inițial în site-ul Church Answers. Thom S. Rainer care este fondatorul și directorul general al Church Answers, o comunitate online și o resursă pentru liderii bisericii. Înainte de a fonda Church Answers, Rainer a fost președinte și director executiv al LifeWay Christian Resources. Rainer a scris peste 30 de cărți, dintre care trei au ajuns pe primul loc în topul bestsellerurilor: I Am a Church Member (Sunt membru al unei biserici)Autopsy of a Deceased Church (Autopsia unei biserici decedate) și Simple Church(Biserica simplă). Noua sa carte, The Post-Quarantine Church: Six Urgent Challenges and Opportunities That Will Determine the Future of Your Congregation (Biserica Post-Carantină: Șase provocări și oportunități urgente care vor determina viitorul congregației tale), este disponibilă acum. Toate aceste cărți se pot comanda făcând click pe titlul lor de mai sus.

 

https://crestinismtrait.blogspot.com