Articole

Copiii cresc încet şi pleacă repede

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Copiii cresc încet şi pleacă repede
Sunt zile dificile pentru părinți. Și nu doar din cauza atacului constant al pretențiilor înșelătoare, ci și din cauza ritmului său.

Din ce în ce mai mult, ceasurile societății moderne sunt sincronizate cu inovația tehnologică și cu ritmul bărbaților și femeilor necăsătorite care își idolatrează cariera. Creșterea biblică a copilului și investiția în timp de calitate pe care o solicită - și ritmul necesar - se simt adesea în contradicție cu dorințele noastre moderne de eficiență și productivitate. Chiar și în acest moment, vă șoptește o voce anxioasă în cap, „Grăbeşte-te şi termină de citit acest articol ca, apoi, să poţi fi productiv!”?

Părinții sunt prinși într-o tensiune: nu putem grăbi dezvoltarea copiilor şi, în acelaşi timp, nici nu putem rămâne indiferenți cu privire la nevoia lor de creștere. Regretul se conturează la orizont dacă ignorăm consecințele viitoare ale îngăduirii imaturității să persiste în acești tineri discipoli pe care îi iubim. Nu putem face ca ei să crească, precum creşte o prăjitură în cuptor; fructele sunt produse încet, aproape invizibil. Dar le putem împiedica în mod involuntar progresul. Permisivitatea, răceala sau preocuparea părinților pot împiedica un copil. În timp ce toți copiii noștri au părinți cu defecte, putem atenua efectele negative în creşterea şi educarea copiilor.

Umblarea părinţilor
 
Apostolul Pavel îi sfătuieşte pe părinţi în această eră a grabei:
“Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului.” (Efeseni 5: 15-17)

Creșterea rapidă a copiilor ne amintește că ziua de astăzi este tot ce avem. Tocmai atunci când credem că nu vom scăpa niciodată de perioade de scutece, copiii sunt adulţi şi părăsesc casa. Şi ce am făcut cu acei ani? Ce ritm am stabilit? Ieri este în trecut, iar mâine s-ar putea să nu fie aşa cum ne imaginăm. Dar astăzi ni s-a dat pentru ca noi să avem grijă de eternitate. Și Dumnezeu a desemnat pentru astăzi o grație personalizată, incluzând harul de a încetini și de a face mai puțin când mai puțin este mai mult - un ritm pe care Pavel îl descrie ca mers, nu alergare.

Dacă nu există o bucurie mai mare decât să ne ştim copiii umblând în adevăr (3 Ioan 4), de ce facem eforturi peste puterile noastre pentru a realiza proiecte mult mai puțin satisfăcătoare - un mare duşman al creşterii spirituale – în noi şi în copiii pe care îi creştem?

Indicaţii pentru părinţii grăbiţi

Oportunitățile cu copiii noștri nu durează pentru totdeauna. Timpul trece, clipă de clipă, nestingherit. Nu se oprește. Nu încetinește. Nu derulează înapoi. Nu putem gestiona timpul; nu putem gestiona decât sinele. Nu putem colecta timp și să-l petrecem după cum alegem.

Prin urmare, „trebuie să lucrăm lucrările Aceluia care ne-a trimis cât este ziua; vine noaptea, când nimeni nu poate lucra.” (Ioan 9: 4). Cum putem face asta?

Defineşte-ţi scopul

Defineşte scopul educaţiei pe care o oferi: să-ţi aţinteşti privirea la Cristos şi să devii ca El. La fel ca Pavel cu biserica din Galatia, ar trebui să gemem „în durerile nașterii până când Hristos se va forma” la copiii noștri (Galateni 4:19). În acest scop, ar trebui să realizăm strategii corespunzătoare. Prezentaţi calitățile superioare ale lui Isus copiilor voștri tot timpul. Întoarceţi-vă la El mereu.

Sam Crabtree, autorul cărții Parenting with Loving Correction: Practical Help for Raising Young Children (Educarea copiilor cu dragoste: ajutor practic pentru creşterea copiilor – n.t.).