Articole

Cum se leagă festivalurile de muzică cu spiritul

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Cum se leagă festivalurile de muzică cu spiritul
Legătura dintre spirit și muzică este incontestabilă, mai ales în contextul festivalurilor de muzică. Ea trece bariera distracției, atingând cea mai sensibilă coardă a spiritului, anume nevoia de închinare.

„Muzica este o lege morală. Oferă suflet universului, aripi minții, zbor spre imaginație și farmec și veselie spre viață, spre viață și spre orice. ” – Platon

„Muzica: drogul meu, durerea mea, vindecarea mea și, uneori, starea mea de spirit. Cum ar putea muzica să nu fie spirituală? ” – Sathor, chitaristul trupei Ars Macabra

Socrate a spus odată, „când spiritul aude muzică, renunță și la cea mai bună apărare”. Aceasta este una dintre cele mai bune descrieri ale puterii pe care o are muzica. Prin muzică, este posibil să deschizi o ușă în inima ascultătorului. Odată ajuns înăuntru, mesajul muzicii poate fie să înfrumusețeze interiorul sufletului, fie să profaneze acel loc sfânt.

Adesea, dacă poți convinge pe cineva să cânte ceva, îl poți face să și creadă. Acest lucru a fost folosit atât pentru bine, cât și pentru rău de-a lungul istoriei. Toate acestea înseamnă că muzica este o „cheie” foarte puternică.

Muzica poate fi o expresie a experienței spirituale, dar și o îmbogățire a sa; ea este o modalitate de a scăpa de realitate, așa cum scrie Philippe Herbaut, dar și o modalitate de a îmbrățișa o alta. Ascultarea și cântarea muzicii ne duc într-o formă de închinare către zeitatea aleasă.

De câte ori, în mijlocul îngrijorării sau al durerii, nu s-a întâmplat ca un cântec să te scoată din acel loc întunecat și să te lase într-un alt loc mai bun? Și invers, de câte ori ai fost martor la grimasele de pe fețele tinerilor și uneori ale persoanelor nu chiar atât de tinere care ascultau muzică agonizantă? Acești oameni par să nu se afle în propria piele pe măsură ce se supun trăirilor chinuitoare ale muzicii.

Cel mai mare pericol pe termen lung al muzicii care are drept obiect de închinare muzica însăși nu este răsturnarea sistemulului de valori pe care îl reprezintă sau asocierile adesea întunecate pe care le are și care afectează ascultătorul. Cel mai grav efect de durată este că îi învață pe copii, pe tineri să nu asculte deloc. Îi condiționează să își acordeze cuvintele în favoarea muzicii. Acest lucru poate avea un efect devastator asupra sufletului. Muzica ne poate determina să renunțăm la cea mai bună pază; poate debloca o ușă în sufletul nostru și ne poate „transporta” într-un alt loc; ne poate jefui de capacitatea de a asculta cuvintele. Muzica are și puterea de a ne modela viețile și sistemele de valori.

Ce avem de făcut cu această putere, această dinamită care poate fi folosită atât pentru a distruge, cât și pentru a restaura vieți?

Încă o dată, ca în cazul oricărei întrebări importante, ne întoarcem la viața lui Isus pentru răspuns. Cuvântul ne spune că totul trebuie să fie supus lui Hristos și acest lucru se aplică în mod special puterii muzicii.

Dar ce înseamnă că trebuie să aducem puterea muzicii în supunere față de Hristos? În esență, înseamnă că nu vom permite ca această zonă a vieții noastre să diminueze sau să elimine în vreun fel scopul evangheliei.

Muzica poate fi, într-adevăr, și trebuie să fie făcută pentru a-L sluji pe Hristos și Împărăția Sa.

După un text de Michael Card pentru Crosswalk