Semnele vremurilor

Distrugerea familiei: pentru prima dată în istorie, majoritatea copiilor din Marea Britanie sunt născuți în afara căsătoriei

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Distrugerea familiei: pentru prima dată în istorie, majoritatea copiilor din Marea Britanie sunt născuți în afara căsătoriei
Majoritatea bebelușilor s-au născut din mame necăsătorite în Marea Britanie pentru prima dată în istorie de când se înregistrează aceste date, arată, într-un raport, Biroul Național de Statistică (ONS) din Regatul Unit.
Cifrele din raportul ONS arată că, în 2021, dintre cei 624.828 de născuți vii înregistrați în Anglia și Țara Galilor anul trecut, 320.713 s-au născut în afara căsătoriei, față de 304.115 care s-au născut din părinți căsătoriți sau aflați într-un parteneriat civil.

Aceasta înseamnă că 51,3% dintre copii s-au născut din femei necăsătorite, fiind pentru prima dată când majoritatea copiilor s-au născut în afara căsătoriei, de când a început o astfel de înregistrare în 1845, relatează publicația Breitbart.com

Până în 1978, procentul copiilor născuți în afara căsătoriei a fost mai mic de 10%, însă a crescut la 34% până în 1988 și a ajuns la peste 40% de la începutul mileniului.

„Este o consecință a tendinței pe termen lung de scădere a ratei căsătoriilor și creștere a numărului de cupluri care trăiesc în concubinaj, tendință observată în ultimele decenii. Pe de altă parte, ar trebui arătată prudență în interpretarea cifrelor, întrucât nu cunoaștem încă impactul deplin al pandemiei asupra statisticilor referitoare la căsătorie și parteneriatele civile”, a spus autorul-șef al analizei ONS, dr. James Tucker.

Datele au mai arătat că femeile așteaptă până la vârste mai înaintate până au primul copil, majoritatea copiilor (372.222) fiind născuți de femei cu vârsta peste 30 de ani. În schimb, numărul copiilor născuți de femei sub 30 de ani a scăzut la jumătate față de procentul de acum 50 de ani.

Creșterea vârstei femeilor care devin mame a coincis cu introducerea de către guvern a unei serii de politici orientate mai degrabă spre încurajarea angajării femeilor în câmpul muncii, decât spre creșterea copiilor acasă, scrie publicația.
O modalitate principală prin care guvernul a dezavantajat familiile tradiționale a fost perceperea de impozite pe câștigurile individuale, și nu pe cele ale familiilor în ansamblu, ceea ce înseamnă că o familie care se bazează pe un singur venit de 50.000 de lire sterline va lua acasă mai puțini bani decât în cazul uneia care câștigă două salarii de 25.000 de lire sterline, femeile fiind astfel încurajate să muncească mai mult decât să stea acasă cu copiii.

Dacă așa-zisul guvern conservator ar dori, ar putea transfera deduceri fiscale pentru a atenua acest impact, însă, până acum, a refuzat să ia în considerare introducerea de politici pentru susținerea familiei.

Pe lângă sistemul de impozitare anti-familie, un alt dezavantaj este faptul că numai familiile cu venituri mici sunt eligibile pentru a primi alocații de căsătorie de la guvern, ceea ce înseamnă că milioane de femei din clasa de mijloc nu au nicio altă opțiune decât să intre în câmpul muncii pentru a-și întreține familiile în loc să poată sta acasă cu copiii dacă doresc acest lucru.

Spre deosebire de politicile nefavorabile familiei ale guvernului britanic, țările cu politici conservatoare din Europa Centrală și de Est, cum sunt Polonia și Ungaria, au adoptat politici pro-familie pentru a susține creșterea natalității.

Ungaria a crescut cu succes ratele căsătoriilor și a natalității prin stimulente economice pentru mame, cum este acordarea pe viață a scutirii de impozite pentru femeile care au patru sau mai mulți copii.

De asemenea, Polonia a introdus politici pentru susținerea mamelor, cum este introducerea unei „pensii maternale” pentru a arăta „recunoștință și respect” față de femeile care cresc patru sau mai mulți copii.
 
Bărbații necăsătoriți devin „o problemă” pentru societate

Acum câțiva ani, un fost lider conservator, Iain Duncan Smith, avertiza că bărbații necăsătoriți devin adesea „o problemă” pentru societate și ființe umane „disfuncționale”. Potrivit acestuia, cuplurile care trăiesc în concubinaj au relații „inerent instabile” în comparație cu cele căsătorite.
În plus, bărbații care rămân necăsătoriți sunt „liberi să facă toate lucrurile pe care nu le-ar face în mod normal”, cum sunt săvârșirea de infracțiuni, să bea prea mult, să se drogheze și să aibă mai mulți copii în afara căsătoriei. „Toate aceste lucruri sunt rezultatul neangajării tinerilor față de o responsabilitate care îi poate menține într-o stabilitate [emoțională] și, în cele din urmă, îi poate face mai fericiți.”

De asemenea, dacă bărbații nu sunt învățați despre importanța căsătoriei, ei vor dezvolta o atitudine de „devalorizare a femeii”, mai spunea Smith.

Potrivit unei cercetări a Centrului pentru Justiție Socială, un grup de reflecție pe care l-a fondat Duncan Smith, la acea vreme, unul din cinci copii aflați în întreținere nu avea un tată acasă. „Un copil din Marea Britanie are mai multe șanse să se confrunte cu destrămarea familiei decât oriunde altundeva în lume – nu în lumea occidentală, ci în lume”, atrăgea atenția fostul lider conservator.

El a comparat căsătoria cu aderarea la un club de golf, unde mulți bărbați se înscriu pentru „lucruri absurde”, în timp ce sistemul actual îi răsplătește financiar pe cei singuri. „Dacă ceva contează cu adevărat pentru tine în viață, te angajezi. Oamenii se angajează ca membri în cluburi de golf și se înscriu să facă cele mai absurde lucruri”, însă, „în ceea ce privește cea mai importantă relație din viața noastră, acel lucru care ne formează ca oameni, familia, lăsăm ca oamenii din clasa de mijloc să ne spună că este vorba de o «alegere a stilului de viață»”. „Întregul sistem este creat pentru a-i recompensa pe cei care trăiesc singuri și, în esență, pentru a-i penaliza pe cei care rămân împreună”, a mai spus Smith.

Concluzia sa a fost că oamenii care trăiesc singuri și necăsătoriți au mai multe șanse să moară mai devreme, să aibă probleme de sănătate și să ajungă în datorii. Prin urmare, cauza pentru care pleda fostul lider conservator nu era atât „o cruciadă morală”, cât „o campanie de promovare a sănătății publice”.

 www.activenews.ro