Articole

Florin Iosub ◉ Biserica, victimă colaterală în chestiunea carantinărilor zonale...

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Florin Iosub ◉ Biserica, victimă colaterală în chestiunea carantinărilor zonale...
A fost o vreme când carantinările zonale nu au inclus È™i slujbele religioase printre restricÈ›ii (nu că acestea nu ar fi fost deja restricÈ›ionate prin legea 55/2020 È™i ordinele comune ale MAI È™i MS). În ultima vreme însă, autoritățile dau dovadă tot mai mult de necunoaÈ™tere È™i/sau ignoranță în domeniul drepturilor È™i libertăților fundamentale: libertatea religioasă este un drept fundamental reglementat prin ConstituÈ›ie È™i nu poate fi restricÈ›ionat prin măsuri/ordine administrative! Poate autoritățile nu înÈ›eleg că libertatea religioasă nu este o chestiune seacă, politică, ci o chestiune care reglementează sănătatea cuiva pe toate planurile: fizic, mental È™i spiritual.

SusÈ›inem autoritățile în lupta împotriva pandemiei, dar nu acceptăm dispreÈ›ul manifestat la adresa slujbelor religioase: dacă mall-urile È™i magazinele pot fi deschise publicului 10-12 ore/zi, 7 zile/săptămână, pot fi deschise publicului È™i bisericile 2-3 ore/duminica. Cu mască, cu distanÈ›are, cu dezinfectarea È™i aerisirea spaÈ›iilor folosite etc., Biserica poate fi un bun partener în depășirea acestei situaÈ›ii. Mai mult, Biserica se implică activ în ceva ce autoritățile nu au făcut (sau poate nu È™tiu eu bine) în toată această perioadă: Biserica se ocupă de sufletul È™i de psihicul oamenilor. Frica de îmbolnăvire, frica de spitalizare, frica de izolare, frica de moarte sau de pierdere a cuiva drag, chiar È™i epuizarea personalului din sistem, nu se tratează numai cu medicamente, ci È™i cu rugăciune, cu consiliere, cu comuniune È™i cu Scriptura. AÈ™ vrea să vă È™i eu ce soluÈ›ii au oferit autoritățile în toată această perioadă persoanelor anxioase, depresive, epuizate sau cu alte probleme de sănătate psihica. Cum i-au susÈ›inut inclusiv pe cei din sistemul medical care nu mai fac față presiunilor psihice în lupta cu pandemia? Ce au făcut pentru pentru alte categorii de persoane afectate: È™omeri, victime ale abuzului domestic, copii È™i părinÈ›i “terorizati” de È™coala on-line? Mersul la psiholog sau la psihiatru încă e un tabu în România. Când întâlnesc oameni epuizaÈ›i È™i storÈ™i de puteri nu mă întreabă nimeni de vreun program de stat pentru recuperare psihică, ci îmi cere să mă rog pentru situaÈ›ia respectivă. Asta spune multe!

Nu suntem împotriva sistemului, nici împotriva măsurilor luate în cunoÈ™tință de cauză È™i cu respectarea legilor. Nu pornim de la prejudecata că cineva, dacă nu e religios, îÈ™i bate joc de oamenii religioÈ™i, sau că progresismul e de vină pentru măsurile anti-religioase. Vreau să fiu de bună credință È™i să cred că e doar necunoaÈ™tere, neînÈ›elegere sau ignoranță. Cred că încă se mai pot schimba lucrurile pentru a nu mai fi trataÈ›i ca card de credit pe care unii îl folosesc doar atunci când È™i-au consumat creditul față de populaÈ›ie È™i au nevoie de un extra credit (ex. campania de vaccinare - Biserica a devenit brusc esenÈ›ială È™i invitată la discuÈ›ii).

ÎnÈ›elegem că situaÈ›ia medicală e dificilă, că numărul de locuri libere în spitale e tot mai redus, că epuizarea e maximă, dar a ne limita doar la ceea ce È›ine de existenÈ›a fizică e o mare greÈ™eală. Abordarea integrativă a soluÈ›iilor ar trebui să includă È™i aspectul spiritual/religios, asta dacă vrem să fim sănătoÈ™i È™i întregi la minte È™i după ce vom ieÈ™i din pandemie.

P.S. (Ca să ne mai È™i descreÈ›im frunÈ›ile, că suntem prea încordaÈ›i: am scris rar, ca să citească È™i cei care citesc/înÈ›eleg mai greu!)
Florin Iosub