Știri interne Culte Biserica dincolo de ziduri Opinii Semnele vremurilor

Pentru prima dată după 1989, Biserica NU mai apare în Programul de guvernare

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Pentru prima dată după 1989, Biserica NU mai apare în Programul de guvernare
Noul guvern de dreapta condus de Florin CîÈ›u intră în istorie: este primul Executiv care ignoră total Biserica. În programul de guvernare nu se regăseÈ™te nici măcar o propoziÈ›ie despre Biserică, scrie ActiveNews.ro .

Cătălin Raiu, expert pe probleme de libertate religioasă în cadrul OrganizaÈ›iei pentru Securitate È™i Cooperare în Europa (OSCE), susÈ›ine că programul asupra căruia au căzut de acord liderii coaliÈ›iei nu face deloc referire  la culte religioase din România.

„Cum s-au decantat până la urmă opÈ›iunile doctrinare pe domeniul libertate religioasă È™i culte în noul program de guvernare al complicatei alianÈ›e PNL + USR-PLUS + UDRM + minorități?Dacă orientarea e mai degrabă spre stânga sau dreapta politică, dacă accentul cade pe minorități religioase sau Biserica majoritară, pe monumente istorice sau construcÈ›ii noi, programe sociale sau educaÈ›ionale, pe politici publice interne sau priorități externe?

Am observat că avem de-a face cu primul program de guvernare care nu conÈ›ine niciun fel de referință la culte È™i libertate Religioasă. E o premieră în România după 1989, când libertatea religioasă, care este unul dintre angajamentele de top ale democraÈ›iilor consolidate (SUA, UK, Germania, Italia etc), pur È™i simplu lipseÈ™te cu desăvârÈ™ire dintr-un document care are rolul de a ghida guvernarea în următorii 4 ani.

Chiar dacă în programele anterioare de guvernare, referinÈ›ele la religie, culte È™i libertate religioasă erau mai degrabă compilaÈ›ii urechiste È™i incoerente politic, cel puÈ›in ofereau garanÈ›ia unei minime legitimări parlamentare a promovării libertății religioase.Lipsa unor angajamente minimale pe domeniul libertății religioase poate avea efecte negative în primul rând asupra organizaÈ›iilor religioase mici ca număr de membri, a căror protecÈ›ie va fi una doar conjuncturală È™i nu legitimată prin consens parlamentar.

OSCE atrage atenÈ›ia că lipsa de predictibilitate în interacÈ›iunea statului cu cultele religioase lasă loc fie unor aranjamente netransparente de culise, fie unei avalanÈ™e de politici publice în răspăr cu libertatea religioasă.

În vreme ce comunitatea europeană dezvoltă È™i rafinează politici publice de promovare a libertății religioase, protecÈ›ie legislativă È™i guvernamentală a minorităților religioase, armonizează exigenÈ›ele sanitare pandemice cu standardele internaÈ›ionale, nu cumva România rămâne într-o buclă a tăcerii, hazardului È™i indiferenÈ›ei în domeniul religios?”, a scris Cătălin Raiu pe contul său de Facebook.