Infracțiunile motivate de ură anticreștină din Europa au ajuns la un total de 2.444 de incidente în 2023, potrivit unui raport care a compilat date din surse ale poliției și ale societății civile din 35 de țări europene. Statisticile includ 232 de atacuri personale asupra creștinilor, de la hărțuire și amenințări la violență fizică.
Cel puțin 1.230 de infracțiuni motivate de ură anticreștină ar fi fost comise de 10 guverne europene în 2023, o creștere de la 1.029 în 2022, se arată în raport, intitulat "Raportul privind intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor din Europa 2024", realizat de OIDAC Europe, o organizație de supraveghere.
Aceste incidente au avut loc în țări precum Franța, Germania și Marea Britanie, care au înregistrat unele dintre cele mai mari numere de incidente înregistrate, potrivit raportului, care se bazează pe date din diverse surse, inclusiv Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (Observatorul pentru Intoleranță și Discriminare împotriva Creștinilor) al OSCE (ODIHR) și rapoarte guvernamentale.
Franța a înregistrat aproape 1.000 de infracțiuni motivate de ură anticreștină în 2023. Majoritatea acestor atacuri – aproximativ 90% – au vizat biserici și cimitire.
Mai mult, autoritățile franceze au documentat 84 de atacuri personale asupra unor persoane. Un incident notabil a implicat două călugărițe din Nantes care au părăsit orașul în martie 2023 din cauza ostilității continue, afirmând că au îndurat "bătăi, scuipați și insulte".
În ianuarie 2023, incendiatorii au atacat patru biserici din Paris folosind cocktailuri Molotov, ceea ce a fost evidențiat de Observatorul Patrimoniului Religios din Franța, o organizație care a observat, de asemenea, o creștere a incidentelor criminale de incendiere din 2023.
Marea Britanie s-a confruntat, de asemenea, cu un număr semnificativ de incidente, cu 702 cazuri raportate în Anglia și Țara Galilor între aprilie 2023 și martie 2024. Aceasta a reprezentat o creștere de 15% față de anul precedent. Un atac deosebit de șocant a avut loc împotriva lui Javed Nouri, un creștin convertit de origine musulmană, care a supraviețuit la limită unei tentative de omor a colegului său de cameră, care l-a văzut ca pe un "apostat care merita să moară".
Germania a înregistrat o creștere de 105% a infracțiunilor motivate de ură anticreștină, de la 135 de incidente în 2022 la 277 în 2023. Cu toate acestea, statisticile oficiale ale guvernului german includ doar infracțiunile motivate de ură motivate politic, excluzând vandalismul sau atacurile incendiare fără motive politice.
OIDAC Europe, folosind date ale poliției obținute din majoritatea landurilor federale germane, a estimat că au existat cel puțin 2.000 de cazuri de daune aduse lăcașurilor de cult creștine din Germania în 2023. Acest lucru a marcat o tendință îngrijorătoare de escaladare a violenței împotriva instituțiilor religioase creștine din întreaga țară.
Țările care au publicat statistici ale poliției privind infracțiunile motivate de ură anticreștină în 2023 au raportat că majoritatea incidentelor au vizat lăcașuri de cult.
În întreaga Europă, OIDAC a documentat un total de 232 de incidente care au implicat atacuri verbale și fizice asupra creștinilor, completate de date ale societății civile. Cea mai frecventă formă de violență a fost vandalismul, reprezentând 62% din incidente, inclusiv numeroase cazuri de profanare. Incendierile au reprezentat 10%, amenințările 8% și violența fizică 7%. OIDAC a înregistrat, de asemenea, un caz de crimă, șapte tentative de omor și 68 de atacuri personale asupra creștinilor motivate de prejudecăți anticreștine.
Motivele și trecutul făptașilor rămân dificil de stabilit, deoarece autoritățile polițienești în general nu dezvăluie aceste informații, se arată în raport. Cu toate acestea, Germania a oferit câteva detalii, raportând 92 de atacuri motivate politic asupra bisericilor în care motivele făptașilor ar putea fi clasificate.
Aceste motive au inclus "dreapta politică" (31 de incidente), "ideologii religioase" (16 incidente) și "stânga politică" (14 incidente). Dintre cazurile documentate de OIDAC, cele cu motivații identificabile au implicat frecvent medii islamiste radicale (21 de incidente), urmate de motive anti-religioase (14 incidente) și motivații de stânga radicală (13 incidente).
Comparativ cu 2022, numărul incidentelor care implică medii islamiste aproape s-a dublat, de la 11 la 21.
Raportul a enumerat, de asemenea, o serie de restricții asupra libertății religioase care afectează creștinii din Europa. Aceste restricții au inclus amenzi și urmăriri penale pentru persoanele care se angajează în rugăciune publică, cum ar fi cazul unui bărbat din Marea Britanie. condamnat pentru că s-a rugat în tăcere în mintea sa lângă o clinică de avort dintr-o "zonă tampon".
Raportul a subliniat, de asemenea, discriminarea împotriva creștinilor în viața publică și la locul de muncă. Politicienii creștini, în special, s-au confruntat cu discriminare pentru convingerile lor personale, uneori fiind forțați să aleagă între cariera lor politică și credința lor. Acest tip de discriminare la locul de muncă, împreună cu alte presiuni, a dus la o tendință crescândă de autocenzură în rândul creștinilor, în special al persoanelor mai tinere, care adesea își ascund convingerile pentru a evita confruntarea sau hărțuirea.
Descoperirile sugerează un "efect de descurajare" asupra exprimării publice a credinței creștine în Europa. Mediile de lucru, campusurile universitare și alte spații publice au devenit din ce în ce mai ostile practicii deschise a credințelor creștine, a notat raportul.
În mai multe țări europene, creștinii s-au confruntat cu restricții privind rugăciunea publică, manifestări ale credințelor lor și, în unele cazuri, limitări ale drepturilor părintești și obiecții de conștiință față de anumite proceduri medicale.
Acest material a fost scris de Anugrah Kumar pe 18 noiembrie 2024 în publicația Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat).