
Nu cerem multe din partea presei. Nimic altceva decât adevărul. Ceea ce în aceste zile lipsește din abundență pe ambele maluri ale Atlanticului, inclusiv România. Lupta noastră a asigurat libertatea presei. Mii de români au murit în decembrie 1989 pentru ca jurnaliștii de azi să aibă libertatea de a scrie. Dar cerem și noi ceva în schimb: adevărul și the whole story / întreaga poveste, nu doar bucăți de informații selectiv alese care avantajează politicul, dezavantajează publicul, susține punctul de vedere părtinitor al jurnalistului sau creează confuzie.
Un mare scandal care implică lipsa de transparență a presei se derulează în aceste zile în America. Washington Post a prins marele și influentul canal de televiziune ABC News cu minciuna. Ori, mai indulgent spus, cu adevărul trunchiat. [Link: www.washingtonpost.com]
O minciună privind un subiect de importanță crucială în aceste zile: pandemia și varianta omicron.
Acum o săptămână, șefa de la Center for Disease Control (CDC) a acordat un interviu canalului de televiziune ABC News pe care l-am urmărit și eu. Interviul nu a fost dat live, ci editat, adică scurtat și cu adevărul trunchiat.
În versiunea originală a interviului, doamna de la CDC informa că incidența mortalității la persoanele infectate cu omicron este extrem de mică la persoanele vaccinate, de doar 0,003%. Aceste date statistice sunt rezultatul unui studiu recent publicat și care a implicat 1,2 milioane de persoane, toate vaccinate. ABC nu a menționat lucrul acesta. Motivul: pentru a speria oamenii să se vaccineze. Probabil și pentru a ascunde faptul că și persoanele vaccinate se reinfectează cu corona.
ABC News a tăiat din mesaj pentru a indica faptul că doar persoanele care suferă de comorbidități mor de corona, evitând să spună adevărul întreg: și persoanele vaccinate se pot infecta cu corona și pot muri.
Din nefericire, conform articolului din Washington Post, nu e prima dată când televiziunea ABC minte. Este frustrant să urmărești jurnaliștii influenți cu zâmbetul pe buze chiar după ce sunt prinși cu minciuna.
Lucrurile de genul acesta trebuie să ne preocupe. Devine tot mai greu să tragi presa la răspundere pentru excese, neadevăruri și fake news.
Sunt sigur că majoritatea celor care mă urmăresc pe Facebook nu au auzit de încercarea de a legifera în UE o lege proastă, adoptată cu mai mulți ani în urmă în America. Abreviată ANTI-SLAP legislation, și cunoscută cu același acronim și în UE, legile Anti-SLAP sunt desemnate să protejeze mass media de procesele intentate jurnaliștilor ori ziarelor pentru calomnie.
Peter Costea