Au trecut câteva zile de când anunțam aici intenția de a prezenta o poziție biblică cu privire la un subiect controversat și anume: învățătura despre Anticrist. De la bun început fac precizarea că scopul acestor postări nu este polemica, ci doar ptezentarea simplă, dintr-o perspectivă teologică reformată a acestui subiect. În plus, deși sunt conștient de venirea lui Anticrist, eu îl aștept pe Domnul Isus Cristos, Cel care s-a înălțat la ceruri și care va reveni în glorie.
În ciuda speculațiilor cu privire la Anticrist și numărul 666, este bine să deschidem Sfânta Scriptură și să vedem ce spune de fapt Biblia despre dușmanul de la sfârșitul veacului. Înainte de a privi la imaginea de ansamblu pe care ne-o oferă Scriptura cu privire la acest subiect, vă propun să luăm în considerare ceea ce Kim Riddlebarger numește: "două tipuri de amenințări asociate cu Anticristul pe care le va suferi Biserica".
Acesta consideră că prima amenințare este una internă. Și anume, o serie de anticriști (plural) care ies din Biserică și propagă o anumită erezie: negarea faptului că Isus este Dumnezeu întrupat. Această amenințare a existat din vremea apostolilor sub forma unor erezii variate și va continua până Domnul Isus Cristos se va întoarce la sfârșitul veacului.
A doua amenințare, în viziunea lui Riddlebarger, este externă. Aceasta constă în manifestarea repetată a Fiarei pe parcursul istoriei, după cum se observă în cartea Apocalipsa, luând forma unei persecuții a Bisericii, cu sprijinul statului. Este clar că în vremea Noului Testament Fiara este Imperiul Roman și cultul imperial: închinarea la Cezar și la diverși zei în templele prezente în toate orașele romane și modul în care oamenii slujesc acest stat și liderul său, care este profetul fals.
Din punctul de vedere a lui Riddlebarger, aceste două amenințări vor fi combinate într-o singură amenințare la sfârșitul veacurilor luând forma unui Anticrist, care va apărea imediat înainte de întoarcerea Domnului Isus și va fi distrus de El la venirea Lui. Așadar, în viziunea acestui teolog reformat, apariția Anticristului este legată de o formă de erezie sprijinită de stat, asemănătoare cu ce era în Roma Antică, când împăratul se considera dumnezeu și își utiliza toată puterea militară și economică în încercarea de a constrânge voința creștinilor pentru a i se închina.
Samy Tuțac