Știri externe Semnele vremurilor

Statul australian interzice consilierea pentru persoanele atrase de persoane de același sex

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Statul australian interzice consilierea pentru persoanele atrase de persoane de același sex
Parlamentul din Victoria face ilegală orice practică individuală care are ca scop „schimbarea sau suprimarea orientării sexuale sau a identității de gen” a unei persoane. Grupurile de credincioși cred că legea restricționează libertatea religioasă.

Parlamentul din Victoria (Australia) este pe cale să încheie procesul proiectului de lege privind interzicerea practicilor de schimbare sau suprimare (conversie) a ideii de identitate de gen.

Legea a fost aprobată atât de Camera inferioară, cât și de Consiliul legislativ al parlamentului din Victoria și ar putea fi în curând gata de implementare.

Orice practică care are ca scop „schimbarea sau suprimarea orientării sexuale sau a identității de gen a unei persoane” va fi acum ilegală.

Potrivit revistei evanghelice australiene Eternity News, această interdicție include „rugăciuni care sugerează schimbarea și consiliere atunci când vizează o persoană”.

Melbourne, capitala statului, este cunoscută pentru a fi regiunea Australiei cu un sprijin puternic pentru mișcările LGBT - așa cum s-a văzut în Marșurile Pride și alte demonstrații din ultimii ani.

Legea devine o adevărată provocare pentru bisericile care susțin o viziune tradițională și biblică despre sexualitate. Condamnările la închisoare de până la zece ani și amenzi mari pot fi impuse de instanțe dacă există percepția că o practică de „conversie” a cauzat rănirea unei persoane LGBT.

Conform analizei Eternity News, legea face distincția între explicarea generală și consilierea personală. „Predicile și discuțiile generale despre problemele de homosexualitate care ar putea lua o linie conservatoare” nu vor fi vizate, ci „activități care se adresează unei persoane, pe baza orientării sexuale sau identității de gen și care au ca scop schimbarea sau suprimarea identității acelei persoane” ar putea fi.

Legea nu va intra în vigoare imediat, dar va exista o perioadă de un an în care Comisia din Victoria pentru egalitate de șanse și drepturile omului va conduce consultări pentru a clarifica modul în care legea va fi aplicată în diferite scenarii.

Reacțiile evanghelicilor

Mai multe denominații din Victoria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lege.

Uniunea Baptistă din Victoria, de exemplu, a cerut ca „proiectul de lege să permită comunicarea tuturor credințelor religioase și să permită consiliere religioasă, îngrijire pastorală și rugăciune pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani, cu consimțământul persoanei în cauză”.

În decembrie, rețeaua liderilor bisericii victoriene a transmis într-o scrisoare către Procurorul General, exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că „lipsa definițiilor clare și a explicației clare a ceea ce este sau nu considerat o practică dăunătoare sau supresivă a dus la un nivel semnificativ de îngrijorare cu privire la aplicarea Legii”.

David Benett, vorbitor internațional pe probleme LGBT dintr-o perspectivă creștină conservatoare și autor al cărții „Un război al iubirilor: povestea neașteptată a unui activist gay descoperindu-l pe Isus”, a spus că legea depășește abordarea terapiilor de conversie gay, pe care el însuși le condamnă.

„Sincer, sunt atât de furios de liniștea liderilor creștini australieni la ideea că eu, sau oricine altcineva care vrea să ajute un creștin homosexual celibat, am putea fi închiși în închisoare timp de zece ani pentru că am ajutat sau am învățat un individ părerea ortodoxă a bisericii timp de 2000 de ani, dacă ulterior o consideră dăunătoare (mai ales că dorința de homosexualitate este unul din efectele păcatului)”.

Benett a adăugat: „De ce liberalii teologici ignoră în mod deliberat problemele de aici când au acum drepturile lor de a trăi așa cum doresc? De ce să-i pedepsești pe ceilalți când ai libertatea ta legală?”

Un pastor care a militat împotriva legii a spus pe rețelele de socializare: „Conform acestui act normativ, dacă Isus împărtășea opiniile sale cu o persoană sau se ruga cu cineva care venea la el pentru că se luptau cu identitatea lor sexuală sau de gen, Isus ar putea fi acuzat penal și închis. (...) Desigur, punctul de vedere al lui Isus, care susține învățătura Bibliei, formează credințele pe care creștinii le poartă astăzi și care ne modelează viața”.

Alți lideri religioși vorbesc despre atacul asupra libertății religioase

Într-o scrisoare semnată în ianuarie de liderii religioși ai adventiștilor, organizațiilor hinduse, protestante, ortodoxe, printre altele, i-au scris premierului parlamentului victorian, Daniel Andrews, cerând respingerea legii propuse pentru că este un „atac împotriva libertății religioase. (...) Căutăm ca guvernul să înțeleagă că învățăturile cărților noastre religioase și ale tradițiilor, în acest caz, în materie de sexualitate și gen, nu sunt negociabile ”.

Anterior, arhiepiscopul catolic din Melbourne, Peter Comensoli, a declarat ziarului The Sunday Age: „Cui mă rog, cum mă rog, pentru ce mă rog și, mai ales, cu cine mă rog nu preocupă niciun guvern”.

Spre deosebire de acestea, bisericile teologice liberale și prietenoase LGBT au susținut noua lege și au cerut ca alte state australiene să „urmeze exemplul din Victoria” adoptând legi similare.

Potrivit John Sandeman, redactor-șef al Eternity News, „creștinii din Victoria care susțin învățăturile tradiționale ale Bibliei vor fi anunțați oficial că sunt în afara pasului cu societatea”.