Știri interne Semnele vremurilor

Timișoara: Banii pentru „prioritățile culturale” ajung la comunitatea LGBTI+ și alte ONG-uri

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Timișoara: Banii pentru „prioritățile culturale” ajung la comunitatea LGBTI+ și alte ONG-uri

Banii pentru ”prioritățile culturale” ale Timișoarei ajung la comunitatea LGBTI+ și la ONG-urile cu care este asociat un consilier personal al primarului Dominic Fritz, scriu jurnaliștii de la ziuadevest.ro

Articolul semnat de Lucian Paulescu pornea de la semnalul de alarmă tras de Daniel Funeriu, fostul ministru al învățământului, în legătură cu ”tendința de mafiotizare ONGistică din România”. Ministrul vorbea despre sume colosale de bani publici merg către ONGuri dubioase, în realitate pușculițe de bani pentru partide și oameni politici. Exemplul concret este ”modul în care, recent, au fost alocate multe milioane din bani publici în Timișoara”, pentru pe ONGurile de partid, în special cele “culturale” și “educaționale”.

Modul de operare este simplu: banii din visteria orașului se cheltuie pe evenimente culturale, greu cuantificabile atât ca și calitate și relevanță, cât și ca rezultate concrete. Cum ” orice porcărie poate fi vândută drept artă”, banii dați unor ONGurilor (sigur, sunt și organizații de calitate cu proiecte recunoscute la nivel național și european) se întorc la partid sau în buzunarul unor privilegiați din politică și administrație. Funeriu mai vorbea de faptul că a văzut <<o astfel de porcărie, cică “artă”, recent în Piața Libertății din Timișoara: vreo 20 de adidași rupți, expuși cu titlul “Pantofii refugiaților”>>.

Pentru ca domnul ministru să fie din nou oripilat, Primăria Timișoara, prin programul TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, finanțează un proiect controversat al comunității LGBTI+: Festivalul Pride TM. Suma de 50.000 pe care organizatorii festivalului au cerut-o primăriei pare mică, dar va fi cheltuită cu ”folos”. Asta pentru că o parte dintre evenimentele ce se vor derula în perioada 6 – 14 august au loc, în chirie, la centrul Faber.

Și acest lucru confirmă de ce este alarmat ministrul Funeriu. Proiectul FABER – The Capacity Building îi are în spate pe Andreea Iager-Tako și Norbert Tako (PLAI, AMBASADA, JazzTM și BEGA!), Valentin Mureșan și Cristina Potra Mureșan (implicați în Timotion, Alergotura, Fundația Comunitară Timișoara și comunitatea Banat IT) și FOR (o echipă de 9 arhitecți care coordonează proiectele Upgrade My City, BETA – bienala timișoreană de arhitectură, LIGHT EDU și Unde Locuiesc Eu). Cei enumerați mai sus sunt oamenii care iau bani de la foarte multe dintre proiectele finanțare din bani publici de Primăria Timișoara. Nici nu este greu pentru că unul dintre ei, Valentin Mureșan, este ”decât” consilierul personal al primarului Dominic Fritz.

www.cotidianul.ro