Știri externe Articole Semnele vremurilor

Un neurolog creștin detaliază parametrii etici ai tehnologiei de citire a creierului

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Un neurolog creștin detaliază parametrii etici ai tehnologiei de citire a creierului
Pe fondul presiunii crescute a giganților tehnologici de a implanta dispozitive în creierul uman, un medic neurolog creștin a detaliat parametrii etici ai tehnologiei de citire a minții pe care companii ca Facebook caută să-l folosească.

Dr. Travis Losey, vice-președinte al departamentului de neurologie și co-director al Comprehensive Epilepsy Center de la Universitatea Loma Linda, din Sudul Californiei, a declarat într-un interviu pentru The Christian Post că atunci când vine vorba de utilizarea tehnologiei de interfață a creierului, scopul ar trebui să fie vindecarea de ceva care a fost afectat de o boală sau o tulburare.

„Problema etică de bază cu interfața creier-computer este similară cu problemele legate de medicație”, a spus acesta. „Din punct de vedere etic, consider că medicamentele se pot administra atunci când acestea sunt folosite pentru a restabili funcția care a fost pierdută sau afectată de o boală. Aceleași principii s-ar aplica interfețelor creier-computer.”

În decembrie, într-una dintre întâlnirile companiei cu fondatorul și directorul Facebook, Mark Zuckerberg, și cu alți directori de top ai companiei gigantice de social media, directorul general al Facebook, Mike Schroepfer, au prezentat un dispozitiv cu senzori despre care au susținut că poate citi „semnale neuronale care vin de la creier, prin măduva spinării de-a lungul brațului, până la încheietura mâinii”.

Directorul giganticului media a fost surprins într-o înregistrare privată audio vorbind despre modul în care noul dispozitiv poate citi activitatea creierului, acestea fiind cele mai recente progrese în fuziunea tehnologiei digitale și oameni.
Potrivit lui Schroepfer, senzorul ar putea fi folosit pentru tastarea, ținerea sau controlul obiectelor virtuale sau a caracterelor într-un joc video.

„Cu toții avem privilegiul de a vedea viitorul pentru că noi îl creăm”, a declarat el, fiind citat de BuzzFeed News.

Comentariile lui Schroepfer sunt cele mai recente dezvoltări în încercarea Facebook-ului de a produce un dispozitiv de citire a creierului. În 2017, laboratorul de cercetare al companiei, care acum e închis, a anunțat planurile de a produce un „mouse cerebral” care să le permită utilizatorilor să controleze componentele realității augmentate cu o interfață cerebrală neinvazivă.

În 2019, Facebook a cumpărat CTRL-Labs, o companie nouă care se ocupă cu interfețe neuronale, pentru a se alătura Facebook Reality Labs, latura sa de realitate virtuală.

CTRL-Labs a dezvoltat o brățară experimentală care are scopul de a oferi utilizatorilor de computere abilitatea de a opera mașinile cu ajutorul gândului. Scopul achiziției a CTRL-Labs făcute de Facebook este de a putea „construi acest tip de tehnologie, la scară largă, și de a o pune pe piață cât mai repede.”

Cu toate acestea, în sens mai larg, rămâne o întrebare-cheie, și anume dacă cercetătorii în tehnologie vor fi capabili să convingă autoritățile și societatea că oamenilor ar trebui să li se permită să fie conectați la mașini în acest fel.

Losey a relatat pentru CP că există trei generații de asemenea dispozitive.

Primul a fost dezvoltat pentru a trata boli ca Parkinson, unde computerul ar stimula creierul tot timpul pentru a restabili echilibrul normal al creierului.

A doua generație a fost dezvoltată pentru afecțiuni precum epilepsia, unde tehnologia detectează tiparul crizelor și stimulează creierul să întrerupă acest tipar.
„Aceste dispozitive s-au dovedit a fi extrem de eficiente pentru mulți dintre pacienții noștri și le permit să facă lucruri de care nu au fost în măsură să le facă până atunci, precum să meargă înapoi la locul de muncă și să șofeze”, a detaliat neurologul. „Ele fac o mare diferență în viața unei persoane care are nevoie să fie ajutată să-și reia activitățile normale.”

A treia generație de dispozitive, care sunt încă în curs de dezvoltare, este destinată a-i ajuta pe cei care au suferit accidente vasculare cerebrale și leziuni ale măduvei spinării. Dispozitivele citesc semnalul pe care creierul încearcă să-l trimită și apoi folosesc computerul pentru a înlocui funcția pierdută, a descris Losey.

„E un domeniu în care e greu de spus ce face Elon Musk, întrucât grupurile lui nu au publicat prea multe. Dar puținul pe care îl au vizează a treia generație, care restabilește funcția normală”, a spus Losey. „Deci, dacă asta se dovedește că este ceea ce fac ei, eu aș aplauda. Odată ce începem să vorbim despre futuriști, intrăm un pic în ficțiune, așa că e greu de spus concret ce este practic și ce nu.”

Fiind întrebat despre modul în care creștinii ar trebui să abordeze acest subiect important de neuroetică, având în vedere viteza uluitoare a progreselor tehnologice și a dilemelor etice apărute, medicul a spus că nu există nicio chemare mai mare pentru un creștin decât aceea de a ajuta persoanele afectate de boală. El a spus că cei creștini ar trebui să devină și ei cercetători în acest domeniu pentru a se asigura că aceste tehnologii sunt utilizate în mod corespunzător.

Losey a adăugat că cei creștini ar trebui să apeleze la Institutele Naționale de Sănătate, care supraveghează utilizarea acestor dispozitive neurologice.

Potrivit unui raport CNET din 2019, noua companie a lui Musk a folosit anul acesta „tehnologii asemănătoare mașinilor de cusut pentru a fora găuri mici în creier și a introduce electrozi foarte subțiri, numite fire, care nu se prind de vasele de sânge în parcursul lor.”

Neuralink se pare că proiecta electrozii nu numai pentru a citi activitatea neuronală, dar și pentru „a scrie” semnale în creier, în contextul în care oamenilor de știință afirmau că fac acest lucru pentru a restabili simțuri precum atingerea sau văzul.

Musk a spus că tehnologia a fost plasată în creierul unei maimuțe, iar animalul a fost capabil să controleze un computer prin gândurile sale. El speră să fie implantat într-o ființă umană până la sfârșitul anului, deși pentru a primi aprobarea de a face acest lucru de la Food & Drug Administration „este destul de dificil”, a menționat el.

„Chiar și într-un scenariu benign [inteligență artificială], vom fi lăsați în urmă. Să sperăm că este un scenariu benign” în care superinteligentele IA-uri (inteligențe artificiale) ar depăși, dar nu ar elimina oamenii, a spus Musk.

„Cu o interfață rapidă între creier-mașină, cred că putem merge înainte și în mod eficient, să avem opțiunea de a fuziona cu IA”, a spus Musk.

Într-un interviu din 2018 acordat pentru CP, savantul în neuroetică, Fabrice Jotterand, a avertizat că toată tehnologia sau inteligența artificială este în mod inerent rea și că este o greșeală să confluezi IA cu transumanismul.

Dar în ceea ce privește transumanismul, ai cărui susținători susțin îmbinarea tehnologiei informatice cu creierul uman, Jotterand spune că se poate ajunge la învățătura că „corpul este total irelevant pentru identitatea noastră ca ființă umană” și „devine ceva ce poți manipula după bunul plac și nu are niciun implicație normativă în definirea identității noastre.”