Articole Opinii

Vasile Filat ◉ Trebuie să abordeze pastorii probleme sociale și politice?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Vasile Filat ◉ Trebuie să abordeze pastorii probleme sociale și politice?

Ce aveți voi, pastorii, cu politica? De ce vă amestecați unde nu este treaba voastră? Nu aveți de lucru în biserică?

Acestea sunt unele din întrebările sau învinuirile care sunt aduse pastorilor și slujitorilor Evangheliei de către cei care sunt incomodați de implicarea noastră în procesele și evenimentele politice și sociale. Vin cu acest articol să răspund de ce este important să ne implicăm noi, pastorii, și de ce trebuie să o facem în proporții mai mari.

Noi zburăm în același avion

Fiind în Armenia, un prieten mi-a spus acest banc. În timp ce un avion se prăbușea și toți oamenii strigau în panică, unul stătea liniștit și calm pe scaun. Cel care sta alături l-a întrebat:
– Înțelegi că avionul este în prăbușire?
– Da.
– Și cum poți sta așa liniștit?
– Ești proprietarul avionului?, a întrebat pasagerul “calm”…
– Nu.
– Atunci de ce îți faci griji?
Cam așa gândesc oamenii care cred că noi, slujitorii Evangheliei, nu trebuie să ne implicăm și nici măcar să ne expunem cu privire la procesele politice și sociale. Noi tot în același “avion” zburăm și înțelegem că dacă se prăbușește “avionul” ne privește pe toți. Mai mult, înțelegem că dispunem de informații prețioase de la Dumnezeu, pe care suntem datori să le comunicăm celor ce pilotează partide, evenimente, acțiuni.

Cuvântul lui Dumnezeu oferă soluții pentru problemele din orice vreme și orice societate

Dumnezeu a lăsat în Biblie o lege care spune astfel:

După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău și o vei stăpâni, după ce-ţi vei așeza locuința și vei zice: “Vreau să pun peste mine un împărat, ca toate neamurile care mă înconjoară”, să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău, și anume să iei un împărat din mijlocul fraţilor tăi; nu vei putea să pui împărat pe un străin, care să nu fie fratele tău. Dar să n-aibă mulţi cai și să nu întoarcă pe popor în Egipt ca să aibă mulţi cai, căci Domnul v-a zis: “Să nu vă mai întoarceți pe drumul acela.” Să nu aibă un mare număr de neveste, ca să nu i se abată inima, și să nu strângă mari grămezi de argint și aur. Când se va așeza pe scaunul de domnie al împărăţiei lui, să scrie pentru el, într-o carte, o copie a acestei legi, pe care s-o ia de la preoții din neamul leviţilor. Va trebui s-o aibă cu el și s-o citească în toate zilele vieţii lui, ca să învețe să se teamă de Domnul Dumnezeul lui, să păzească și să împlinească toate cuvintele din legea aceasta și toate poruncile acestea, pentru ca inima lui să nu se înalțe mai presus de fraţii lui și să nu se abată de la poruncile acestea nici la dreapta, nici la stânga și să aibă astfel multe zile în împărăția lui, el și copiii lui, în mijlocul lui Israel. (Deuteronom 17:14-20)

Este foarte mic azi numărul politicienilor care au citit Biblia. Ei nu cunosc adevăruri elementare din Sfintele Scripturi pentru că cei mai mulți au crescut în perioda sovietică, când era interzis accesul la Cuvântul lui Dumnezeu. Apoi, alții nu și-au dat interesul să studieze. Totuși aceste cunoștințe sunt esențiale pentru ca un om să-și trăiască viața în integritate și ca să aibă înțelepciune în luarea deciziilor. La moartea lui Moise, când Iosua a preluat conducerea poporului, Dumnezeu i-a spus:

Întărește-te numai și îmbărbătează-te, lucrând cu credincioșie după toată legea pe care ţi-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta, nici la stânga, ca să izbutești în tot ce vei face. Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi și noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale și atunci vei lucra cu înțelepciune. (Iosua1:7-8)

Atunci când slujitorii bisericii se expun asupra proceselor politice și a problemelor sociale, ei vin cu perspectiva și soluțiile din Biblie. Și trebuie să se facă aceasta continuu. De altfel, se întâmplă cum a spus proorocul Osea, că poporul moare din lipsă de cunoștință de Dumnezeu.

Oamenii integri trebuiesc încurajați să se implice în viața politică

Tocmai pentru că oamenii integri și cu frică de Dumnezeu s-au retras din procesele politice și sociale în ultimii ani, răul a înaintat mult la nivel mondial. Se adoptă legi rele sub presiunea oamenilor imorali, care nu se gândesc la efectele acestor legi pe termen lung și nu le pasă de generațiile viitoare. În Biblie este scris:

Cetatea se înalţă prin binecuvântarea oamenilor fără prihană, dar este surpată prin gura celor răi. (Prov.11:11)

Pentru că un număr mare de credincioși și slujitori s-au lăsat convinși de învățătura conform căreia creștinii nu trebuie să se implice în politică, am ajuns unde suntem. Despre politică se vorbește doar că este un teren corupt cu multă corupție. Dar oare nu tot așa este în alte domenii? Doar nu le spunem credincioșilor să nu se facă învățători la școală, pentru că sistemul de învățământ este corupt? Nu le spunem nici să abandoneze medicina, pentru că în sistemul medical mulți iau mită? Politicienii corupți fac politica să fie coruptă. Este adevărat că politica este domeniul cel mai atractiv pentru oamenii corupți, căci le permite să aibă în mâini pârghiile ca să facă răul. Tocmai de aceea trebuie să se implice acolo oamenii integri și cu frică de Dumnezeu, ca să facă legi bune și pentru binele oamenilor. Iar noi, slujitorii Evangheliei, trebuie să dăm o perspectivă sănătoasă asupra lucrurilor și să înțelegem că avem responsabilitatea să-i desăvârșim pe sfinții din bisericile pe care le păstorim și să propovăduim Evanghelia tuturor oamenilor și la toate nivelele. De la noi se așteaptă învățătură din Cuvântul lui Dumnezeu pentru toate vremurile și pentru tot poporul.

Vasile Filat