Data de 6 iunie 1982: O zi de comemorare în Israel: A fost "Operațiunea Pace pentru Galileea" un răspuns justificat?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Data de 6 iunie 1982: O zi de comemorare în Israel: A fost

NOTĂ: Acest material este prima parte dintr-o serie despre Primul Război din Liban

Săptămâna trecută, o mare parte a lumii a privit spre plajele din Normandia pentru a comemora cea de-a 80-a aniversare a debarcării aliate din 6 iunie 1944. Operațiunea Overlord este cel mai adesea amintită ca Ziua Z.

Veterani, membri ai familiei, lideri naționali și membri militari actuali au făcut eforturi mari pentru a aduce un omagiu și a onora soldații aliați care au riscat și sacrificat atât de mult în încercarea de a sparge controlul vicios al Axei asupra continentului european și de a deschide calea către victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, mai puțini recunosc un alt eveniment semnificativ care a avut loc în aceeași zi, 38 de ani mai târziu. În Israel, 6 iunie este amintită ca ziua în care Israelul a lansat cel mai lung conflict militar. În acea zi din 1982, Israelul a început "Operațiunea Pace pentru Galileea".

Mai frecvent denumit Primul Război din Liban, conflictul a fost inițiat din necesitatea ca Israelul să lupte împotriva teroriștilor Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) care au operat din sudul Libanului în lunile premergătoare ofensivei militare a Israelului.

În primăvara anului 1975, Libanul a fost rapid copleșit de izbucnirea unui război civil. Luptele au fost inițial stimulate de conflictul dintre creștini și musulmani. În scurt timp, condițiile tumultoase au deschis calea pentru violență expansivă, acte teroriste și un aflux de lorzi ai războiului. La primele semne ale războiului, majoritatea occidentalilor, liderii arabi influenți și cei care și-au putut permite, au părăsit Libanul. În curând, orice aparență de civilizație sau ordine occidentală a fost dezmembrată în locuri precum Beirut și înlocuită cu barbarie și dezordine. Un grup care a beneficiat de haos a fost OEP.

Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fost creată în 1964 în timpul unui summit al Ligii Arabe care a avut loc la Cairo. Organizația a fost înființată cu scopul de a organiza diferitele grupuri divizate de arabi care au trăit în Palestina mandatară. Refugiații palestinieni care trăiau în taberele din Liban și Iordania au constituit baza inițială a OEP ca grup militant. În 1971, OEP a fost forțată să-și consolideze și să-și mute cartierul general în Liban. La acea vreme, acțiunile beligerante ale organizației includeau lansarea de atacuri neprovocate asupra țintelor militare israeliene ca mijloc de îndeplinire a obiectivului principal al OEP, distrugerea Israelului.

Sub ordinele noului cartier general din Liban, OEP și-a redefinit strategiile și și-a extins tactica. Aceste schimbări la sfârșitul anilor 1970 au inclus dorința de a efectua acte teroriste, inclusiv bombardamente și deturnări de avioane, în afara Orientului Mijlociu.

Până în 1981, înrăutățirea condițiilor din Liban nu numai că a permis creșterea OEP, dar a invitat și afluxul unui număr mare de forțe siriene. Ca urmare, grupul creștin libanez Phalangist a apelat la Israel pentru ajutor și protecție. Fără intervenția Forțelor de Apărare Israeliene, creștinii din Liban se confruntau cu o anumită anihilare.

La sfârșitul lunii aprilie 1981, prim-ministrul de atunci, Menachem Begin, a aprobat ca Forțele Aeriene Israeliene (IAF) să folosească forța pentru a sprijini miliția creștină libaneză. În două incidente separate, IAF a doborât elicoptere MI-8 ale Forțelor Aeriene Siriene. Ca urmare a acestei acțiuni, armata siriană a trecut la utilizarea rachetelor sol-aer în estul Libanului deținut de Siria, împiedicând astfel zborurile de recunoaștere ale IAF deasupra Libanului. Atât Siria, cât și Israelul au considerat că acțiunile celeilalte sunt o încălcare a unui acord tacit între națiuni.

În aceste condiții, OEP a ales să exploateze oportunitățile de a-și extinde atacurile neprovocate și nediscriminatorii împotriva a 33 de orașe și sate israeliene din nordul Galileii. Atacurile au oprit rapid viața normală și turismul în acea parte a Israelului. Răspunsul IDF a inclus bombardarea sediului OEP din Beirut și a bazelor din Liban. Acest lucru, la rândul său, a determinat și mai multe violențe ale OEP lansate din spatele granițelor Libanului împotriva civililor israelieni.

La cererea lui Begin, pe atunci Președintele SUA Ronald Reagan l-a trimis pe ambasadorul pensionar Philip Habib ca mediator. Cu mai mult de 30 de ani de experiență diplomatică, Habib a fost considerat a fi figura perfectă pentru a negocia un acord de pace pentru războiul civil libanez. Cu toate acestea, de-a lungul restului anului 1981 și până la începutul anului 1982, conflictul a continuat pe măsură ce fiecare încetare a focului a fost rapid încălcată, urmată de o reluare a violențelor. În timpul acestui ciclu de negocieri de pace și încălcări, OEP a lansat peste 240 de acte teroriste împotriva țintelor israeliene.

La 3 iunie 1982, ambasadorul israelian în Marea Britanie, Shlomo Argov, în urma unui dineu diplomatic la hotelul Dorchester din Mayfair, Londra, a fost atacat de teroriști arabi. Argov a fost împușcat de trei ori. Deși ambasadorul a supraviețuit asasinatului, a fost grav rănit.

Atacul a servit drept catalizator, determinând cabinetul israelian să aprobe invazia ofensivă în Liban, "Operațiunea Pace pentru Galileea".

În următorul articol din această serie: IDF face presiuni pentru a închide taberele OEP din sudul Libanului, la 25 de mile de graniță.

Acest material a fost scris de Tara K. Simpson pe 6 iunie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Deși educatoare de mai bine de douăzeci de ani, după întoarcerea la școală pentru a obține o diplomă de master în istorie militară la Universitatea Norwich, Tara Simpson a început să lucreze ca scriitor independent atât pentru ziarul Stars and Stripes, cât și pentru publicațiile de referință ABC-CLIO. Inspirată de serviciul bunicilor ei în cel de-al Doilea Război Mondial și nu numai, Tara s-a specializat în cercetarea și scrierea istoriei militare de la începutul secolului al XX-lea timp de peste un deceniu. Ea este acum doctorand la Universitatea Liberty, cu cercetarea ei de disertație concentrându-se pe istoria militară timpurie și modernă a Israelului. Material tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.

 

www.crestinismtrait.blogspot.com