Articole

Florin Ianovici ◉ Frica. Ce facem cu ea?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Florin Ianovici ◉ Frica. Ce facem cu ea?
Ne naștem cu cel puțin două frici: frica de zgomot și frica de cădere în gol sau apă...

Nu este aceasta o dovadă suficientă a naturii noastre pierdute? Pornim la drum cu moștenirea grea a fricii.

Tensiunea din casă, certurile, comportamentul plin de mânie al tatălui sau continua dezamăgire a mamei, aduc o frică nouă: frica de abandon, de părăsire.

Multe reacții comportamentale de neînțeles ale copilului, adolescentului au la bază frica mascată că părinții se vor despărții și el va rămâne singur.

Suntem aruncați în arena de lei, deși am vrut să scriu hiene, a unei societăți care te sfâșie la cea mai mică greșeală. Dacă ești sărac, dacă ești din etnia ,,greșită’’, dacă nu porți hainele potrivite, dacă nu ai înălțimea sau greutatea care trebuie, dacă nu ai chipul care întoarce privirea, ești pus la zid și ridiculizat, batjocorit.

Și uite așa apare frica socială, sau frica de eșec, de stigmatizare, care deseori te face să te izolezi în tot felul de patimi ciudate – droguri, băutură, pornografie – patimi care te fac pentru câteva momente să simți că ,,trăiești’’, ca ulterior să te pustiască și să te golească complet.

Cu bune și rele, fiecare om găsește un colț de viață unde își trăiește zilele. Ne căsătorim, vin copiii, serviciul ne consumă timpul, fugim între o rată, țeavă spartă și copil bolnav și uite așa apare frica zilei de mâine.

Veștile rele curg continuu, banii își pierd puterea de cumpărare și stresul își dă mâna cu îngrijorarea. Oboseala pune capac la toate.

Înveți să supraviețuiești, îți pierzi strălucirea, entuziasmul și intri pe un modul de energie scăzută. Nivelul de bucurie e pe roșu și viața devine o rutină din care te mai ,,trezește’’ câte un necaz.

Perii albi se instalează, somnul se strică, alimentația devine haotică și pas cu pas se instalează frica morții.

Apar întrebări grele: pentru ce am trăit, ce am făcut cu viața mea? Unii se apucă să fugă. Fug de realitate, își vopsesc părul, își iau o mașină de fițe, găsesc o aventură juvenilă și așa au impresia că sunt încă tineri și viața nu e la sfârșit.

Ai ceva crampe în stomac după ce ai citit înșiruirea aceasta neplăcută? Nu uita că ești om și vei trece și tu pe unde au trecut alții, dar nu este necesar să faci ce au făcut alții.

Frica de părăsire.
Frica de eșec.
Frica zilei de mâine.
Frica de moarte.

La toate acestea Dumnezeu are un răspuns uluitor și plin de putere: nu vă temeți. Pentru Dumnezeu omul nu este o necunoscută. El știe cum putem birui fiecare dintre aceste frici majore care ascund în ele o serie de alte frici.

Fiecare seară de tineret a bisericii Renovatio devine un răspuns la una dintre maladiile vremurilor noastre: frica.

Te poți alătura și tu părtășiei noastre în fiecare marți de la orele 19.00. Cred că aseară am avut un timp extraordinar, dovedit măcar de faptul că am isprăvit seria de întrebări și părtășie la orele 22.00.

Chiar dacă nu am ales noi, războiul este în toi și tu ești parte din el. Mai mult ca oricând avem nevoie de strategii duhovnicești care să ne aducă biruința într-o lume măcinată de frică, depresie, stres, oboseală, tristețe, furie.

foto preluată de pe blog Iulian Moțea
 
Florin Ianovici