Articole

Florin Ianovici ◉ Supără-te ca un pocăit

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Florin Ianovici ◉ Supără-te ca un pocăit

Ce este mai grea decât piatra sau nisipul? Răspunsul bibliei este: supărarea. Poate de aceea mulți suntem aplecați de suflet. Cărăm cu noi supărări mai grele decât piatra.

Viața îți poate aduce refuzuri care te supără.

Omul poate să îți aduce supărări grele.

Nepocăința noastră poate duce la supărări aprinse.

Când preotul Eli o mustră disprețuitor pe Ana, aceasta se apără spunând că supărarea prea mare pe care o are este motivul pentru care s-a rugat atât de mult.

E ciudat ca un preot să te certe pentru faptul că te rogi prea mult timp. Dar așa e viața uneori: vorbim mai mult despre rugăciune decât să ne rugăm.

Viața îi refuzase Anei un copil. În schimb i-a adus-o pe Penina care se purta ca un copil plin de răutate.

Nu cunosc răutatea mai ispititoare decât aceea în care cei slabi batjocoresc pe cei grași, cei bogați batjocoresc pe cei săraci, cei cu studiu disprețuiesc pe cei fără carte, cei care arată bine râd de cei mai puțin frumoși...!

Nu de Ana ținea să aibă copil. Dar ținea de Penina să fie om. Să iei darurile lui Dumnezeu precum sănătatea, pâinea de pe masă, mila Lui de a avea un acoperiș, un ban și să te fălești cu ele în fața altora ca și cum ar fi meritul tău, reprezintă o mare dovadă de răutate și ignoranță.

Elcana, soțul Anei e bărbat din cap până în picioare. O încurajează, lăudându-se pe sine: nu prețuiesc eu pentru tine mai mult decât 10 fii? Că doar îți aduc bani în casă... Nu totul în viață se rezumă la bani. Este un lucru de preț ca bărbatul să poarte grija celor din casa sa. Dar să nu uităm că omul nu se hrănește doar cu pâine.

Ana...!

Sub tirul răutății lui Penina.

Deloc înțeleasă de soțul ei.

Disprețuită de preotul Eli.

Avea toate motivele să deschidă gura și să îi pună pe toți la zid. Nu a făcut așa ceva.

De ce?

Răspunsul este: deși era supărată, s-a supărat ca o pocăită.

Nu s-a certat cu Penina.

Nu a reproșat nimic soțului.

Nu i-a cerut socoteală preotului Eli.

S-a dus înaintea lui Dumnezeu cu supărarea ei și a vorbit cu Dumnezeu. A stăruit în rugăciune. A răspuns răutății oamenilor cu lacrimi vărsate înaintea lui Dumnezeu. Și-a vărsat inima plină de durere și supărare în fața lui Dumnezeu.

Iată care este îndemnul Duhului Sfânt pentru această dimineață: nu lăsa supărarea să te ducă la mânie. Nu răspunde în pripă, cu iuțime ca să nu aprinzi focuri mai mari. Du supărarea ta înaintea lui Dumnezeu, prin rugăciune, ca un pocăit.

Știu că Dumnezeu ne va asculta și vom cânta mai apoi o cântare, așa ca Ana. E cu neputință să nu vină supărări, dar supără-te ca un pocăit, adică răspunde prin rugăciune, smerenie, vorbă bună și răbdare.

Puterea ta să fie înălțată de Dumnezeu!

Foto Biserica Renovatio 6 aug 2023

Florin Ianovici