În mod evident, profesioniștilor din afaceri le place să-și îmbunătățească rezultatele finale. Dacă lucrați pentru alții, este posibil ca într-un fel sau altul să aveți de-a face cu recenzii de performanță. Chiar și directorii generali sunt analizați de consiliul lor de administrație și sunt supuși examinării de principalii acționari. Rezultatele reprezintă de obicei un element important al acestor recenzii.
În multe domenii ale vieții căutăm să punem un mare accent pe îmbunătățirea rezultatelor finale. Chiar dacă suntem implicați în afaceri, sport sau participăm în altă activitate, este firesc să dorim să fim recunoscuți pentru că ceea ce facem, pentru ceea ce facem bine. Este bine să ne atingem obiectivele personale și pe cele din afaceri și să ne stabilim altele noi. Nu este nimic în neregulă în încercarea de a atinge aceste obiective, dar care sunt consecințele punerii unui accent prea mare pe obiectivul însuși?
Și eu am depus efort pentru a atinge obiective profesionale și personale pe care mi le-am dorit, dar de-a lungul anilor am descoperit că lucrurile s-au schimbat. Astăzi, rezultatul care mă preocupă cel mai mult este ce fac în relația mea cu Tatăl meu Ceresc.
Cartea Eclesiastul abordează această dilemă în primele sale 11 capitole. Regele Solomon, „Propovăduitorul”, așa cum își spune el, prezintă o evaluare emoționantă a vieții noastre „sub soare”, așa cum numește el existența noastră pământească. El face referire în mod continuu că efortul de a ne îmbunătăți rezultatele, de a realiza și de a experimenta din ce în ce mai mult este „goană după vânt”. Aș denumi acest lucru o existență egocentrică, deșartă.
În ultimul capitol al Eclesiastului, Solomon face o schimbare pentru a ne ajuta să vedem ceea ce putem numi „imaginea de ansamblu” și să realizăm că în viața de pe pământ există mai mult decât căutarea neîncetată după mai mult și mai bine. El ne sugerează să îl aducem pe Dumnezeu în imagine, astfel încât să putem dezvolta o perspectivă mai clară și să experimentăm călătoria vieții într-un mod nou, mai profund și mai semnificativ.
Solomon își încheie scrierea cu aceste cuvinte înțelepte: „Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.”(Eclesiastul 12: 13-14). Ați înțeles aceasta? Indiferent dacă lucrurile sunt bune sau rele, Dumnezeu va aduce totul la judecată - la judecata Lui, nu a noastră. Misiunea noastră este pur și simplu să îndeplinim întreaga datorie a oricărui om.
În timpul celor peste 30 de ani pe care îi am în calitate de ucenic al lui Hristos, am ajuns să înțeleg că această datorie / responsabilitate este de a fi ascultător de Domnul, de a face tot posibilul să-I fiu pe plac, și de a-i iubi pe ceilalți cât de bine pot. De asemenea, am descoperit că nu pot să-i iubesc cu adevărat pe ceilalți până nu învăț să-L iubesc pe Dumnezeu și apoi pe mine însumi, cu toate greșelile și neajunsurile mele.
Așadar, în ceea ce privește „rezultatul final”, acum recunosc că obiectivele mele personale nu sunt atât de semnificative. Eu sunt mult mai preocupat de procesul pe care Dumnezeu mi l-a așezat înainte. Așa cum Romani 12: 2 ne spune: „Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”
Fiecare zi este o nouă zi, iar acum dorința mea este să îi fac pe plac Tatălui meu Ceresc și să urmăresc pur și simplu pentru cine, pentru ce, când și unde lucrează El în viața mea. Da, eu continuu să îmi stabilesc obiective și să urmăresc în mod firesc rezultate, dar sunt mai preocupat de relația mea cu Cel care a pus această lume pe axa ei și a creat tot ceea ce experimentăm în timpul nostru scurt de pe pământ. Acesta este doar începutul unei relații profunde și veșnice cu Creatorul nostru.
Intrebări pentru discuții
1. Care este primul lucru la care vă gândiți atunci când auziți termenul de „rezultat final”? Cât de mult vă influențează munca și viața în general accentul pe care îl puneți pe rezultatele finale?
2. Care sunt problemele personale și profesionale care apar în urma concentrării exagerate asupra rezultatelor finale? Considerați că este benefic să reevaluați constat rezultatele? De ce da? De ce nu?
3. În cartea Eclesiastul, regele Solomon - considerat cel mai înțelept om din lume - folosește expresia „deșertăciune a deșertăciunilor” sau, în altă traducere, „totul este lipsit de înseamnătate”. V-ați simțit vreodată așa în ceea ce privește viața sau locul de muncă al dumneavoastră? Explicați.
4. El închide afirmând că „datoria fiecărui om” este „să se teamă de Dumnezeu și să păzească poruncile Lui”. Ce părere aveți despre această concluzie?
NOTA: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:
1 Samuel 15:22; 2 Corinteni 5:1-5; Efeseni 3:8-12; Romani 8:29, 12:1-2
- Material realizat de Asociaţia CBMC România (Connecting Business and the Marketplace to Christ) şi furnizat de către Biserica Creştină după Evanghelie din România