Articole Business

Jim Mathis ◉ PERSPECTIVE DIN VIAȚĂ ȘI DIN EXPERIENȚĂ

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Jim Mathis ◉ PERSPECTIVE DIN VIAȚĂ ȘI DIN EXPERIENȚĂ

Sărbătorirea celei de-a 72 zi de naștere, acum câteva luni, m-a făcut să mă opresc și să reflectez: am văzut pământul efectuând 72 de rotiri în jurul soarelui. Acum 72 de ani nu știam prin ce capăt al aparatului de fotografiat să privesc, cum să merg pe bicicletă, și nici măcar cum să mă hrănesc.  Atunci când m-am născut nu puteam  nici să merg nici să vorbesc. Toate aceste aptitudini  le-am dobândit de-a lungul anilor cu mult efort.

Dar acest proces este unul nesfârșit.  Acum 72 de ani nu puteam să țin în mână o lingură, iar acum încă mai învăț despre nutriție și încă mai descopăr noi feluri de mâncare și gastronomie. A trebuit să învăț să merg pe bicicletă la marginea trotuarului înainte de a mă gândi să plec într-o călătorie de 550 de mile cu bicicleta.  Viața înseamnă învățare și creștere.

Au fost scrise multe lucruri despre schimbările care au avut loc în lumea noastră de-a lungul ultimelor șapte decenii. Tehnologia a schimbat practic tot ceea ce putem să atingem. În loc să mă gândesc la schimbări, am reflectat la lucruri importante, care nu s-au schimbat. Mai jos sunt câteva dintre observațiile mele:

Integritatea încă are importanță.  De mii de ani, de când oamenii au început să interacționeze unii cu alții, cinstea și corectitudinea în relațiile noastre au fost piatra de temelie a societății. Așa cum Proverbe 10:9 remarcă, “Cine umblă în integritate merge în siguranță, dar cine apucă pe căi stricate va fi descoperit”. (NTR)

Suntem ființe sociabile. Noi suntem făcuți unul pentru altul.  Încercările de a ne izola sau de a construi ziduri au mereu ca sfârșit dezastrul. Acest lucru se aplică indivizilor, organizațiilor și națiunilor.  Cu toții avem experiențe, aptitudini și personalități diferite. Cu toții avem nevoie să lucrăm împreună, să punem pe  masă propriile noastre daruri, să avem o societate înfloritoare și o lume decentă în care să trăim. “Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor….funia împletită în trei nu se rupe uşor.” (Eclesiastul 4: 9-12)

Nu putem fi tot ceea ce vrem să fim, dar putem fi mai mult decât credem că putem. Acum douăzeci de ani am petrecut timp cu faimosul profesor de muzică, Jeff Newman. El a spus ceva ce eu nu pot să uit: „Talentul este cuvântul folosit de oamenii care nu doresc să muncească pentru a-i descrie pe cei care fac acest lucru”. Scriptura afirmă acest lucru în modul următor: „Oriunde se munceşte este şi câştig, dar oriunde numai se vorbeşte este lipsă” (Proverbe 14:23).

Ceea ce suntem este determinat de: cine sunt prietenii noștri, de cărțile pe care le citim, de muzica pe care o ascultăm, și de emisiunile televizate pe care le urmărim. Ceea ce suntem nu este determinat de locul în care ne-am născut sau de abilitățile înnăscute, ci de modul în care ne modelăm mințile.” Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8)

Putem alerga o cursă bună chiar dacă începem din spatele grupului. Culoarea pielii, calitatea școlii pe care o frecventăm și caracterul părinților noștri pot determina modul în care începem cursa vieții, dar într-o cursă foarte lungă și cu un antrenament foarte bun, aceste lucruri nu contează prea mult la final. Cursele de mașini ne arată că este posibil ca prima poziție să nu fie cel mai bun loc de a începe. “Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă”. (Proverbe 21:5)

Dumnezeu vrea ca noi să vedem cât mai mult din lumea Lui frumoasă. Eu am învățat că experimentarea altor culturi și călătoriile sunt lucruri care demontează ideile preconcepute, bigotismul, ignoranța și gândirea îngustă.  Faptul că vedem lumea prin ochii altora, face o diferență extraordinară. Biblia ne oferă acest sfat excelent: „Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora”. (Filipeni 2: 3-4)

Întrebări pentru discuții

1.     Indiferent de vârsta noastră, viața ne poate învăța adevăruri importante, chiar universale. Care sunt câteva dintre lecțiile de durată pe care le-ați învățat deja?

2.     Care dintre abilitățile pe care a trebuit să le învățați devreme în viață - lucruri simple precum mers pe jos, mâncatul și mersul pe bicicletă (pe care autorul le menționează) –v-au oferit posibilitatea de a face lucruri pe care ați dorit să le faceți mai târziu în viață?

3.     De ce, în ciuda numeroaselor schimbări tehnologice și sociale pe care le vedem și le experimentăm în jurul nostru, unele lucruri par să nu se schimbe niciodată? Credeți că există unele aspecte ale „condiției umane” care sunt neschimbabile sau imutabile? Explicați.

4.     În aceasta ediție a „Manei de luni”, Jim Mathis include câteva pasaje biblice care confirmă observațiile sale. Vă puteți gândi la unele pasaje din Scriptură care au devenit deosebit de semnificative pentru dumneavoastră de-a lungul vieții?

NOTA: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:

Proverbe 11:3, 13:6; Eclesiastul 9:10; Efeseni 4:29; Evrei 10:24-25, 13:8