Articole

Onisim Botezatu ◉ Dar ceilalți 90% unde sunt?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Onisim Botezatu ◉ Dar ceilalți 90% unde sunt?
Isus a luat cuvântul și a zis: „Oare n-au fost curățiți toți cei zece? Dar ceilalți 9 unde sunt? Luca 16:27

Au trecut sărbătorile. Au trecut colindele, așa cum au trecut. Am petrecut cu familia. Începem să adunăm instalațiile, ne numărăm banii (categoric sunt mai puțini). Și atât? Doar atât?!

Din păcate, da. Pentru unii asta este tot. 90% dintre leproșii vindecați dintr-un foc de Isus și-au văzut nestingheriți de drum. Nu se mai vorbește nimic despre ei. Au trăit sărbătoarea, euforia vindecării, apoi cel mai probabil au mers la chef și cam atât. Ce mai știm este că au produs o durere foarte mare în inima lui Isus care, dezamăgit, avea să întrebe contemplativ: Oare nu au fost curățițiți toți zece? Dar ceilalți nouă unde sunt? Și face o pauză, apoi respiră adânc… apoi suspină… și… merge mai departe.

Aceeași întrebare răsună și astăzi: OARE NU AU COLINDAT TOȚI? NU AU ZIS TOȚI CĂ SE BUCURĂ DE FAPTUL CA AM VENIT ÎN LUME? ÎMI PLÂNGEAU DE MILĂ CĂ M-AM NĂSCUT ÎN FRIG, ÎN STAUL, ÎN IESLE? CĂ ÎȘI ADUC INIMA LA ALTAR CA DAR? Dar ceilalți 90% unde sunt?
Nu oricine-Mi zice: ‘Doamne , Doamne!’ va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu, care este în ceruri. Matei 7:21

Iubiților, nu este suficient să cânți „Domn’ Domn’ să ‘nălțăm”, haideți să facem un pas mai departe de teorie, de declarații, de vorbe, haideți să îl iubim pe Dumnezeu cu toată ființa. Oare nu aceasta este esența legii? De parcă nu am ști că aceasta este singura noastră șansă la fericire, și anume: a-L iubi pe Dumnezeu cu toată inima, sufletul, cugetul, puterea.

Se îndreaptă apoi Isus spre leprosul samaritean, singurul cu bun simț și îi zice: credința ta te-a mântuit! Ceilalți 9 sau 90% au mers înapoi la discotecă să se afirme, să chefuiască, au ales să fie niște anonimi pe care în ziua de apoi nu îi cunosc. Dar tu, om cu bun simț, recunoscător și educat, astăzi vei fi mântuit, vei deveni copil de Dumnezeu și vei sta la masă cu mine în cer.

E bun procentul. Unul din zece, nu e de neglijat, dar ce se va întâmpla oare cu cei 90% de indiferenți nerecunoscători și uituci? Domnul să îi trezească!
Suntem o țară în procent de 90% creștini declarați, dar, oare 90% dintre noi unde sunt? Cum de sunt sute de biserici închise duminica dimineața, iar cele deschise au 10 bătrâni dintr-un sat de 1000 de locuitori. Oare nu au colindat toți 1000? Nu vor fi înmormântați creștinește toți? Dar ceilalți 90% unde sunt?

E foarte ușor să răspunzi în dreptul altuia, dar dacă ar fi să răspunzi în dreptul tău? Tu pe unde ești? Ce loc ocupă Isus în lista priorităților tale? Cât timp îi aloci pe zi? Să povestiți, să discutați prin rugăciune, meditație, citirea Bibliei. Aceasta este realitatea tristă a creștinismului nostru balcanic. O baltă de iluzii în care ne scăldăm liniștiți și vinovați de secole bune. Haideți să ne întoarcem cu adevărat la Dumnezeu!

Dar mai avem speranță. Dumnezeu încă mai așteaptă leproși recunoscători pentru a-i mântui, iar tu și eu putem fi unul dintre ei.
Onisim Botezatu