Mapamond Creștin

Sergiu Senciuc ◉ Persecuția religioasă din Nicaragua

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Sergiu Senciuc ◉ Persecuția religioasă din Nicaragua

Recent, președintele socialist a interzis credincioșilor evanghelici să celebreze prin manifestări publice cei 453 de ani de la traducerea Bibliei în spaniolă.

Nicaragua este un stat din America Centrală. Paradoxal, deși deține cea mai mare suprafață teritorială, populația țării este cea mai scăzută din regiune.

Oficial este o republică unitară prezidențială al partidului majoritar. Sună a regim dictatorial, iar pentru o parte din cetățeni a devenit o adevărată dictatură opresivă. De ce? Motivul este unul dur și foarte trist, anume politica de intoleranță și persecuție religioasă condusă de Președintele țării, Daniel Ortega, liderul Frontului Sandinist de Eliberare Națională, formațiune socialistă.

Conform datelor din 2010, 55% din populație era Catolică, 27,2% Protestantă si 0,9% se declarau Martori a lui Iehova. Țară predominat creștină. Potrivit Raportului SUA privind Libertatea Religioasă Internațională, guvernul din Nicaragua acordă un tratament preferențial organizațiilor religioase cu poziții politice pro guvernamentale și folosește măsuri birocratice pentru a împiedica activitățile grupurilor religioase care au criticat guvernul.

Nu demult, dictatura din Nicaragua a expulzat încă o congregație de călugărițe. După plecarea forțată a misionarelor carității Sfintei Maicii Tereza de Calcutta, care a avut repercusiuni la nivel mondial, de data aceasta victimele au fost religioasele Crucii Sfintei Inimi a lui Isus.

Consecințele intoleranției nu s-au oprit aici. Până și bătrânii adăpostiți în instituția de caritate a Misionarilor au fost expulzați din azil, dar surorile au avut toată grija necesară pentru a se asigura că sunt primiți de alte entități. Probabil, clădirea azilului va fi confiscată de guvern, așa cum s-a întâmplat deja cu proprietățile altor organizații non-profit expulzate în mod similar din țară.

Dizolvarea congregației și a altor aproximativ 100 de organizații din Nicaragua a fost dispusă la 29 iunie, în regim de urgență, de către Adunarea Națională, organul legislativ al țării controlat de partidul lui Ortega, FSEN. Recent, președintele socialist a interzis credincioșilor evanghelici să celebreze prin manifestări publice cei 453 de ani de la traducerea Bibliei în spaniolă.

În ultimele zile, presa internațională a publicat mai multe articole și imagini în care liderilor religioși le este interzisă de către poliție intrarea în lăcașurile de închinare. Prin aceastea, este eliminat orice dubiu referitor la politica totalitară promovată în Nicaragua, adăugându-se controlul asupra trusturilor media și eliminarea opoziției politice.

Se pare că ideile lui Marx cu privire la Biserică și Divinitate au perpetuat în timp și spațiu, provocând durere și constrângere până în zilele noastre. Asta reprezintă socialismul, însă nu putem considera a fi progres, ci mai degrabă retroces civilizațional.

Autor: Sergiu Senciuc