Articole

Ar trebui să fie închisă IA (inteligența artificială)?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Ar trebui să fie închisă IA (inteligența artificială)?

Recent, o serie de directori importanți din domeniul tehnologiei, printre care Elon Musk, au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită o pauză de 6 luni pentru toate cercetările în domeniul inteligenței artificiale. Acest lucru nu a fost suficient pentru teoreticianul AI Eliezer Yudkowsky. Într-un articol de opinie pentru revista TIME, acesta a susținut că "Trebuie să o oprim cu totul" și nu s-a menajat:

Mulți cercetători implicați în aceste probleme, printre care mă număr și eu, se așteaptă ca cel mai probabil rezultat al construirii unei inteligențe artificiale supraomenești... să fie că toată lumea de pe Pământ va muri. Nu în sensul de ’poate, eventual, o șansă îndepărtată’, ci de ’acesta este lucrul evident care se va întâmpla’".

Folosind un ton picurând de panică, Yudkowsky a sugerat chiar că țări precum SUA ar trebui să fie dispuse să își asume riscul unui război nuclear "dacă de asta este nevoie pentru a reduce riscul unor antrenamente mari ale IA".

Mulți experți sugerează că starea actuală a inteligenței artificiale seamănă mai degrabă cu recoltarea puterii atomului pentru prima dată decât cu actualizarea la cel mai nou iPhone. În timp ce computerele de odinioară pur și simplu clasificau datele, cele mai recente versiuni de inteligență artificială au capacitatea de a înțelege contextul cuvintelor așa cum le folosesc milioane de oameni și, astfel, sunt capabile să rezolve probleme, să prezică rezultate viitoare, să extindă cunoștințele și, potențial, chiar să acționeze.

Posibilitățile, sugerează acești critici, nu se limitează la faptul că AI se "trezește" cumva și capătă conștiință. Un experiment de gândire bine cunoscut, așa-numitul "Paper Clip Maximizer" (maximizatorul agrafei de hârtie), explică un scenariu în care o inteligență artificială puternică primește sarcina simplă de a "crea cât mai multe agrafe de hârtie posibil", fără nici o linie de gardă etică. AI ar putea decide, pentru a proceda în cel mai eficient mod, să ne blocheze accesul la internet, să preia controlul unor industrii întregi și să dedice resursele Pământului acestui obiectiv singular. Dacă nu știa imediat cum să facă aceste lucruri, ar putea învăța cum, executându-și obiectivul de maximizare a agrafelor de hârtie în detrimentul întregii vieți de pe Pământ. Este un scenariu care pare deopotrivă înspăimântător și posibil într-o epocă în care internetul este peste tot, industrii întregi sunt automatizate, iar companiile se întrec în dezvoltarea unei inteligențe artificiale din ce în ce mai puternice.

Adevăratul pericol pe care îl reprezintă IA nu este potențialul său. Este lipsa de etică. Atunci când știința și tehnologiile noastre sunt ghidate de un raționament moral de tipul "dacă putem face ceva, ar trebui să o facem", mai mare și mai rapid nu înseamnă mai bine. Cu ani în urmă, teologul și eticianul Peter Kreeft a subliniat realitatea faptului că tehnologia depășește etica noastră: "Exact atunci când jucăriile noastre au crescut odată cu noi, de la arcuri și săgeți la bombe termonucleare, am devenit infanți morali."

Întrebările despre bine și rău și despre ceea ce înseamnă să fii om sunt parte integrantă a eticii IA. Proiectată cu răutate sau nepăsare, capacitatea distructivă a tehnologiei noastre nu este o dovadă a decăderii ei, ci a noastră. Așa cum scria Dr. Kreeft, tehnologii precum armele termonucleare realizează ceva ce "toți moraliștii, predicatorii, profeții, sfinții și înțelepții din istorie nu au putut face: au făcut din practicarea virtuții o necesitate pentru supraviețuire".

În același timp, creștinii nu ar trebui să cadă niciodată în fatalism. Pentru ateiști precum Eliezer Yudkowsky, amenințarea extincției de către o rasă superioară de ființe simțitoare este undeva între posibil și inevitabil. Dacă povestea realității este supraviețuirea celor mai puternici și mai apți, așa cum declară naturalismul ateu, atunci inteligența artificială pare perfect pregătită să ia locul umanității în vârful grămezii. În absența unei definiții mai bune pentru "umanitate" decât inteligența și abilitățile brute, IA este un nou și potențial violent Übermensch (supraom), destinat să înlocuiască umanitatea.

Creștinii știu că nu așa se termină povestea. Deși suntem capabili de un mare rău, Cineva mai mare decât noi se află la cârma istoriei. Creștinismul poate fundamenta o viziune a tehnologiei atât din punct de vedere etic, cât și teleologic. IA nu este nici o aberație care trebuie abandonată, nici un vis utopic care trebuie urmărit cu orice preț. Mai degrabă, ca orice tehnologie, este un instrument puternic care trebuie să fie controlat de un cadru etic comun și de o viziune precisă asupra valorii, demnității și excepționalității umane.

Desigur, această viziune este adevărată doar dacă am fost creați de Cineva cu o inteligență, iubire și înțelepciune superioare.

Acest material face part din rubrica BreakPoint și a fost scris de John Stonestreet și Kasey Leander pe 24 aprilie 2023 în site-ul Christianity.com, de unde a fost preluat. BreakPoint este un program al Colson Center for Christian Worldview. Comentariile BreakPoint oferă un conținut incisiv pe care oamenii nu îl pot găsi în altă parte; un conținut care trece prin ceața relativismului și a ciclului de știri cu adevăr și compasiune. Fondat de Chuck Colson (1931 - 2012) în 1991 ca emisiune radiofonică zilnică, BreakPoint oferă o perspectivă creștină asupra știrilor și tendințelor actuale. Astăzi, o puteți obține în format scris și într-o varietate de formate audio: pe web, la radio sau pe aplicația dvs. preferată de podcast în mișcare.

John Stonestreet este președintele Centrului Colson pentru viziune creștină asupra lumii și gazda emisiunii radiofonice BreakPoint, un program radiofonic național zilnic care oferă comentarii provocatoare asupra evenimentelor actuale și a problemelor de viață dintr-o perspectivă biblică. John are diplome de la Trinity Evangelical Divinity School (IL) și Bryan College (TN) și este coautor al cărții Making Sense of Your World: A Biblical Worldview (Dă sens lumii tale: O viziune biblică asupra lumii).

www.crestinismtrait.blogspot.com