Articole Devoționale / Motivaționale Mapamond Creștin

Cum să luptăm cu anxietatea, îngrijorarea și stresul

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Cum să luptăm cu anxietatea, îngrijorarea și stresul

Anxietatea, îngrijorarea și stresul sunt unele dintre cele mai distructive forțe cu care ne putem confrunta. Ele ne subminează constant credința, împiedicându-ne să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Un devoțional CBN.

Ceea ce înseamnă că trebuie să ne eliberăm de efectele paralizante ale stresului.

Sursa de putere a stresului

Anxietatea, îngrijorarea și stresul apar atunci când ne confruntăm cu o situație anume și alegem să ne bazăm pe propria noastră putere, mai degrabă decât pe Dumnezeu și Biblie. Poate că am uitat că Dumnezeu poate rezolva orice problemă. Sau poate că lăsăm felul nostru uman să ne convingă de faptul că putem face o treabă mult mai bună gestionând singuri situația.

Dar făcând acest lucru, ne angajăm într-o formă subtilă de idolatrie. Să ne aducem aminte de prima poruncă pe care Dumnezeu i-a dat-o lui Moise: „Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine”. Cu alte cuvinte, trebuie să ne punem încrederea doar în Dumnezeu.

Dar când alegem să ne bazăm pe propria noastră capacitate în locul promisiunilor lui Dumnezeu, ne plasăm pe noi înșine sau situația copleșitoare prin care trecem, în fața lui Dumnezeu. În momentul în care pășim în acel loc al încrederii de sine, ne deschidem emoțiile către un flux de anxietate, îngrijorare și stres. Dar există speranță și libertate pentru oricine este prins în această cursă.

Eliberarea

Dumnezeu ne vrea eliberați de îngrijorare. Isus Hristos a zis: „Veniți la Mine toți cei trudiți și împovărați și Eu vă voi da odihnă” (Matei 11:28). Dar pentru a obține această odihnă pentru suflet trebuie să eliminăm sursa stresului: necredința noastră.

Într-unul dintre cele mai frumoase pasaje din Biblie Isus confruntă anxietatea noastră inutilă (Matei 6:25-34). El ne spune să privim la modul în care Dumnezeu hrănește păsările cerului și îmbracă crinii câmpului. Și atunci realizăm cât de mult se va îngriji El, Dumnezeu, de oamenii pe care i-a creat.

Și atunci Isus Hristos spune: „Nu vă îngrijorați” de lucrurile acestei lumi. În schimb, oferiți-i lui Dumnezeu prioritatea cuvenită. „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui” și El se va îngriji de restul.

Pe măsură ce înțelegem tot mai mult dragostea lui Dumnezeu pentru noi, imediat ne vom da seama că nimic din această lume nu ne poate separa de El (Romani 8:38-39) – nici o problemă financiară, criză de familie, situația profesională, boală, nimic din trecut și nimic din viitor. Pentru că Lui îi pasă atât de mult de noi încât putem să-i dăm Lui anxietatea noastră.

Dumnezeu, soluția noastră

Fiecare zi aduce și noi oportunități de a-ți pune anxietatea înaintea lui Dumnezeu. Una dintre cele mai bune modalități prin care putem face asta este prin înlocuirea îngrijorării și stresului nostru cu rugăciune și mulțumire. „Nu vă îngrijorați de nimic”, spune Biblia, „ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri”. Această poruncă este urmată de o promisiune extraordinară: „Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus”.

Este important, de asemenea, să încorporăm modelul lui Dumnezeu pentru odihnă și pace în propria viață. Ar trebui să rezervăm o zi pe săptămână, o zi dedicată lui Dumnezeu, luând o pauză de la rutina noastră, astfel încât să putem obține odihna Lui.

Pe măsură ce învățăm să-L credem pe Dumnezeu pe cuvânt, să facem ceea ce este plăcut Lui și să avem încredere în puterile Sale, grijile noastre vor dispărea și vor fi înlocuite de o pace prețioasă, cunoscută doar de cei care se odihnesc în brațele iubitoare ale lui Dumnezeu.

Cum să ne rugăm pentru asta?

Cauți pacea pe care o oferă Dumnezeu? Sau te confrunți tot mai mult cu anxietatea, îngrijorarea și tensiunea? Iată o soluție simplă: Spune-i lui Dumnezeu că îți pare rău că nu ai crezut în promisiunile Sale, începe prin a-I da întâietate și apoi vei obține odihna Lui.

Oferă-ți acum câteva momente pentru odihna lui Dumnezeu pregătită pentru noi și astăzi: Doamne, iartă-mă pentru necredința mea. Nu mai vreau să mă bazez pe forțele mele. Mulțumesc Ți-a păsat atât de profund de mine. Îți dau toate îngrijorările mele. Știu că pot avea încredere în Tine în aceste situații. Accept odihna Ta. Te rog, învață-mă cum să rămân în odihna Ta în fiecare zi. Mă rog în numele lui Isus Hristos. Amin.

Ce spune Biblia despre anxietate?

Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare, şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?

Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?

Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.

Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?

Nu vă îngrijoraţi dar, zicând: ‘Ce vom mânca?’ sau: ‘Ce vom bea?’ sau: ‘Cu ce ne vom îmbrăca?’

Fiindcă toate aceste lucruri neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

Traducere și adaptare
Tribuna.US