Semnele vremurilor

Curtea Supremă a Braziliei a hotărât că discursul anti-LGBT este pasibil de pedeapsa cu închisoarea între 2 și 5 ani

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Curtea Supremă a Braziliei a hotărât că discursul anti-LGBT este pasibil de pedeapsa cu închisoarea între 2 și 5 ani

Curtea Supremă a Braziliei a hotărât că discursul anti-LGBT este pasibil de pedeapsa cu închisoarea

Brazilienii condamnați pentru că au făcut comentarii ‘homofobe’ împotriva cuiva, ar putea primi între 2 și 5 ani de închisoare.

Curtea Supremă a Braziliei a decis că remarcile ‘homofobe’ constituie de acum înainte o pedeapsă de la doi la cinci ani de închisoare.

Decizia Curții, luată cu 9 voturi pentru și 1 împotrivă, stabilește că discursul de ură homofobă este echivalent cu discursul de ură rasist, care deja prevede pedepse cu închisoarea și amenzi.

Deși în anul 2019 instanța considerase anterior că homofobia este o infracțiune similară cu rasismul, acea hotărâre se aplica doar insultelor la adresa comunității LGBTQ+ în ansamblu, nu și ‘atacurilor’ împotriva unor persoane, potrivit Agenției France-Presse (AFP), serviciul francez de știri internaționale.

„Interpretarea care restrânge aplicarea sa la cazurile de rasism, lăsând neprotejate persoanele din comunitatea LGBTQIAPN+, este contrară nu numai hotărârii atacate, ci întregului sistem constituțional”, a argumentat judecătorul Edson Fachin, judecătorul principal în acest caz.

De asemenea, Brazilia avea deja în vigoare legi care ofereau protecție împotriva discursului instigator la ură pentru persoanele seropozitive. Incursiunile sunt pedepsite cu închisoare de la unu la patru ani.

„O astfel de decizie aduce certitudine juridică și întărește înțelegerea instanței în ceea ce privește principiul egalității și al nediscriminării”, a declarat Alianța Națională LGBTI+, un grup brazilian pentru drepturile LGBTQ și intersexuale, potrivit unui comunicat al Washington Blade.

„Este un pas important în procesul de civilizare și în lupta împotriva urii în societatea braziliană.”

În timp ce un organ de presă internațional LGBT, a acuzat Brazilia că ‘este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru persoanele trans’ și a declarat că ‘228 de crime împotriva persoanelor LGBTQ+ au avut loc în Brazilia în anul 2022’, alții au contestat portretul Braziliei ca fiind covârșitor de ‘homofobă’.

„Nu-mi mai defăimați țara”, a scris jurnalistul brazilian Eli Viera.

„Statisticile despre brutalitatea homofobă galopantă din Brazilia sunt false. Am ajutat la dezmințirea lor (după cum puteți citi [aici]).”

„Brazilienii sunt unii dintre cei mai puțin homofobi oameni din lume”, a adăugat Viera.

www.saccsiv.wordpress.com