Semnele vremurilor

Elisabeta Lipă, verdict sincer în privința sportivilor transgender: „Lumea e dată peste cap”

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Elisabeta Lipă, verdict sincer în privința sportivilor transgender: „Lumea e dată peste cap”

Elisabeta Lipă a vorbit în cel mai recent interviu acordat despre problema sportivilor transgender. Ce părere are cea mai bună canotatoare a secolului 20 despre bărbații care aleg să își facă operația de schimbare a sexului ca mai apoi să facă performanță în lotul feminin.

Elisabeta Lipă a dezbătut problema sportivilor transgender

Federația Internațională de Natație (FINA) și Liga Internațională de Rugby (IRL) au anunțat luni, 1 august, că iau în calcul excluderea din competițiile feminine a sportivilor transgender care au trecut prin procesul de pubertate la băieți. Avocații care susțin drepturile persoanelor transgender au criticat decizia celor două foruri.

”Nu este corect să se lupte cu o femeie de la egal la egal, când ea nu este femeie”

Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, spune că nu e normal ceea ce se întâmplă. Ea este de părere că trebuiesc luate niște măsuri.
Și lumea e dată peste cap. Chiar dacă tu te-ai operat și gata ai comportament de femeie, păi, nu ai comportament de femeie. Nu poți să te aliniezi la start (n.r sportiv bărbat devenit între timp femeie) cu o femeie normală și să te lupți cu ea de la egal la egal. Avem atâtea instituții care pot decide dacă ar trebui să participe, sau nu. Eu pot să o bag în lotul național dacă vine la Institutul Național de Medicină Sportivă și testele arată că organismul ei funcționează ca o femeie. Avem niște teste extrem de fine, analize medicale, care pot decide. Atunci, de ce să nu o iei la lot? Dar dacă femeia respectivă nu corespunde cerințelor, nu p0ți să o bagi. Nu este corect să se lupte cu o femeie de la egal la egal, când ea nu este femeie.”, a spus Elisabeta Lipă, în cadrul emisiunii EGO Life.

”Am fost la Jocurile de la Tokyo. Acolo, toată lumea făcea asta”

Președintele Federației Române de Canotaj a vorbit și despre felul în care s-au desfășurat Jocurile Olimpice de la Tokyo. Fosta mare campioană a dezvăluit că toți sportivii care au concurat la Jocurile de la Tokyo, organizate în plină pandemie de coronavirus, au fost obligați să poarte în permanență mască de protecție.

Cei care au fost medaliați au avut voie să își scoată măștile pentru 30 de secunde. Asta, pentru ca să nu fie fotografiați cu masca sanitară pe față. Elisabeta Lipă susține, însă, că niciodată un sportiv nu trebuie să îi pună în pericol pe ceilalți.

Am fost la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La Jocurile Olimpice de la Tokyo erai obligat să porți mască, eram testați în fiecare zi și trebuia să te supui, pentru că altfel erai poftit frumos așa afară, că nu poți să pui în pericol viața celorlați sportivi doar pentru că nu ai de ce să porți mască.”, a mai spus Elisabeta Lipă.

www.playsport.ro