Articole Devoționale / Motivaționale

Florin Ianovici ◉ Încă o cărămidă...!

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Florin Ianovici ◉ Încă o cărămidă...!
Nu începe dimineața cu sertare, debara sau bucătărie. Vei deveni o pradă ușoară când stai cu ochii pe ceas ca un maratonist gata să alerge iar în cursa zilnică.

Nu începe dimineața cu scroll pe pagina de socializare. Vei alimenta mintea cu curiozități mondene si vei iefteni atât de mult sufletul încât se va rușina să se arate altora.

Frate, tu nu știi câte am de făcut. Toate au rămas în spatele meu. Nimeni nu mă ajută. Cine îmi plătește datoriile, facturile? O, te asigur că știu ce înseamnă să ai multe sarcini, timp puțin, bani puțini. Cunosc sentimentul de nepăsare a celor din jur, dar la fel de bine știu că este Cineva care îți poate veni în ajutor.

Acest Cineva care îți poate veni în ajutor are însă o pretenție: El vrea primul ceas al zilei, El vrea primul gând al dimineții, El vrea prima vorbă a zilei, El vrea ca înainte de a face primul pas în zi, să pășești cu El prin Sfânta Scriptură.

Istovirea este o strategie bine pusă la punct de cel rău care te stoarce de energie zi de zi, pe nebăgate de seamă. Timpul de odihnă pare din ce în ce mai scurt, ne trezim din ce în ce mai sleiți si datorită oboselii totul devine mai greu, mai dificil. Istovirea este un furt de putere pe nesimțite, de aceea este atât de periculos.

Încă o cărămidă, încă o cărămidă e refrenul pe care diavolul l-a cântat în Egipt, dar si acum îl fredonează chiar si în viața copiilor lui Dumnezeu. Știu că sunt facturi de plătit, dar permite-mi un joc de cuvinte: costul facturilor nu trebuie să fie fracturile sufletului.

Facturile se achită cu bani, dar fracturile sufletului se vindecă atât de greu. Întâlnesc la tot pasul atâția semeni aplecați de suflet, obosiți, gata să renunțe, la un chibrit de explozie, irascibili, fragili emoțional. De ce? Pentru că zi de zi ni se scurge puterea, zi de zi suntem furați de tărie, dar cu complicitatea noastră vinovată.

Știți de ce se destramă familii? Pentru că bărbații obosiți pun capul în poala Dalilei si rămân apoi cu ochii scoși în temnița regretului unde la râșniță vor măcina amărăciunea bob cu bob în timp ce filistenii sufletului vor râde plini de batjocură.

Știți de ce cresc generații de tineri răzvrătiți? Pentru că am îndopat copilăria lor cu: ,,nu am timp" si le-am dat un telefon mobil pe care să se joace. Ca niște ipocriți ne-am liniștit conștiința: desene animate creștine, frate si acum plătim prețul nervilor copiilor noștri si avem propriul nostru desen animat.

Știți de ce biserica este lihnită? Pentru că pastorul dă copy paste la predici ca unul care nu are timp, e prea mult implicat în...Dumnezeu știe ce.

Știți de ce picotim pe scaune la slujbe? Pentru că sufletul s-a bătătorit de la atâta calcule la rate, la proiecte, la fel de fel de fel de lucruri pe care le visăm si pentru care alergăm de dimineață până seara.

Știți de ce s-au răcit relațiile dintre noi? Pentru că totul a devenit un calcul rece si meschin si noi am devenit comercianți ai zâmbetelor si vorbelor siropoase ca să cumpărăm un gram de atenție, de admirație omenească.

Abandon, izolare, iritare, răutăți mari sau mici, nepăsare, gâlceavă, toate vin la pachet cu istovirea sufletului. Mereu cu agenda în mână, cu listele sub ochii, suntem mințiți de cel rău care ne mână, ne biciuiește cu vise mincinoase, cu dorințe otrăvite doar ca să nu trăim o viață cu Dumnezeu.

De unde să încep, frate?

Restaurează intimitatea cu Dumnezeu.
Intră de dimineața în odăiță ca să înțelegi că tumultul zgomotos al îngrijorărilor se poate stinge prin susurul blând al Duhului Sfânt care îți va aminti că ești copil de Dumnezeu, că ai un Tată ceresc plin de putere.
Vreau să îți împărtășesc o șoaptă a lui Dumnezeu ce mi-a fost picurată în auz azi, de dimineață: ,,când Eu vă țin în brațe, voi nu vă mai grăbiți.” Am înțeles astfel că alergăm grăbiți tocmai pentru că nu ne mai ține nimeni în brațe. Dumnezeu ți le deschide azi larg. Ții minte ca părinte cum ai oprit copilul tău care alerga spre pericol? L-ai luat în brațe. La fel vrea Dumnezeu, Părintele îndurării să facă cu tine.

Fixează-ți un reper, stabilește o țintă.
O să spui că e ușor. Nu te grăbi. Nu vorbesc despre ținta de a ajunge la serviciu, de a rezolva niște sarcini, sau de a găti sau face curat prin casă. Îți vorbesc despre o țintă duhovnicească.

Propune-ți ca în această săptămână să fii mai calm, mai moderat, mai rugativ, mai atent la nevoile celălalt, să studiezi Cuvântul, să lupți împotriva unor obiceiuri nesănătoase. Nu știu cât va dura sau cât va costa să îți atingi ținta, dar știu că dacă nu îți propui nimic exact aceasta vei avea: nimic.

Intră în odihna Lui
Ce înseamnă aceasta, practic? Înseamnă că trebuie să intri în ascultare de poruncile Lui. Fiecare călcare a voii Lui aduce tulburarea sufletului si îți consumă puterea.

Cu fiecare neascultare de El, sufletul își pierde demnitatea si încrederea si de aceea relațiile tale sunt din ce în ce mai ciudate, toxice si nu te împlinesc.

Ilie a fost restaurat la muntele Horebului, adică muntele legământului cu Dumnezeu. Fă ce ai de făcut în a împlini poruncile Sale si energia sfânta va reveni, tăria sufletească va fi restaurată și vei putea ridica din nou capul în adunarea sfinților.
Nu fă un plan bun si apoi să iei pauză. Fă un plan bun si spor la lucru.
Dumnezeu să ne dea biruință.