Articole Devoționale / Motivaționale

Florin Ianovici ◉ Refrenul zilei de luni

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Florin Ianovici ◉ Refrenul zilei de luni
Fiecare zi are refrenul ei. Cel mai important este refrenul zilei de luni pentru că el dă tonul săptămânii. Uite un refren pe care mulți îl fredonează în zilele de luni:
Neemia 4:10 – "Însă Iuda zicea: „Puterile celor ce duc poverile slăbesc şi dărâmăturile sunt multe; nu vom putea să zidim zidul.”"
Istovirea... puterile celor ce duc poverile slăbesc
Ai făcut față mai multor lupte. Doar că lupta aceasta nu se mai termină. Oboseala nu are de-a face cu anii sau puterea ta, ci cu mărimea și intensitatea luptei. Stai încordat de atâta vreme. Zi după zi, lupta aceasta ți-a consumat puterea, ți-a stins bucuria. Ești copleșit de lupta aceasta care te-a istovit peste măsură.
Descurajarea... dărâmăturile sunt multe
Nu mai vezi nimic în afară de dărâmături. Nu mai vezi ce ai zidit cu Dumnezeu. Fiecare zi te fixează cu privirea pe ruine. Familia se surpă, serviciu se dărâmă, sănătatea se prăbușește, totul se macină sub privirile tale. Nu mai poți respira de la atâta moloz, praful ți-a intrat în ochi și tot ce vezi de jur împrejur îți chircește inima. Se va termina vreodată seria aceasta de cutremure?
Neîncrederea... nu vom putea să zidim zidul
Îndoiala te macină, râvna se topește văzând cu ochii și vrăjmașul capătă teren în mintea și sufletul tău. Ce o fi fost în capul meu când m-am apucat de treaba asta? De ce nu am stat liniștit? E imposibil să fac față. E prea mult pentru un om.
Nu mai pot.
M-am săturat.
E prea mult.
Nu se mai termină.
Cu ce să lupt?
Până când mă tot chinui?
Hai să cântăm o altă cântare. Vă propun un alt refren pentru ziua de luni:
14 M-am uitat şi, sculându-mă, am zis mai-marilor, dregătorilor şi celuilalt popor: „Nu vă temeţi* de ei! Aduceţi-vă aminte de Domnul cel mare** şi înfricoşat şi luptaţi† pentru fraţii voştri, pentru fiii voştri şi fetele voastre, pentru nevestele voastre şi pentru casele voastre!”
Wow....ce cântare: nu vă temeți, ridicați-vă și luptați. Cum o poți face?
Roagă-te... "ne-am rugat Dumnezeului nostru...’’ Neemia 4:9
Rugăciunea nu este ceea ce ți-a rămas la urmă, ci ceea ce ar trebui să ai de la început. Rugăciunea îți va aminti ceea ce ai uitat: lupta este a lui Dumnezeu așa cum și tu ești al lui Dumnezeu.
Păzește-te... ,,am pus o strajă zi şi noapte... am pus în locurile cele mai de jos, dinapoia zidului, şi în locurile tari...’’ Neemia 4:13
Sunt locurile de jos, cele vulnerabile pe care trebuie să le păzești. Deja știi cu ce te lupți. Deja știi care este felul tău de a fi. Nu da voie celui rău să intre. Păzește ce ai mai slab, fie că este mintea, sufletul, ochii sau limba, fie tovărășiile sau banii.
Sunt locurile de sus unde e nevoie de strajă. Nu te mai lăsa descurajat privind dărâmăturile. Urcă pe zid, urcă cu ochii în Biblie să vezi imaginea de ansamblu. Nu e totul la pământ. Mai ai încă atâtea lucruri frumoase pe care le-ai zidit cu Dumnezeu.
Organizează-te... ,,de aceea am pus poporul pe familii, i-am aşezat pe toţi cu săbiile, suliţele şi arcurile lor." Neemia 4:13
E timpul să te aduni din risipirea ta. Fă un plan și adoptă o strategie. Folosește ceea ce ai ca să obții ceea ce nu ai. Nu mai sta cu brațele încrucișate. Pune și picioare rugăciunii tale, nu doar aripi.
Ascultă trâmbița Domnului, nu trompeta celui rău... ,,cel ce suna din trâmbiţă stătea lângă mine." Neemia 4:18
Păstrează lângă tine pe cei care sună din trâmbița Domnului și nu pe cei ce sunt trompetele celui rău. Fugi de cei te trombonesc și stai lângă cei care aud glasul Duhului Sfânt. Nu mai înghițiți prostiile și mizeriile celor din jur, ci depărtați-vă de ei. Duhul Sfânt sună adunarea în popor.
Să ne ridicăm și să luptăm
Mie îmi place această cântare: nu vă temeți, ridicați-vă și luptați.
O cântăm împreună?