Articole

Pot să mă întâlnesc cu un necredincios?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Pot să mă întâlnesc cu un necredincios?

Postarea de astăzi este scrisă de Dr. Audrey Davidheiser, psiholog licențiat în California, terapeut certificat în domeniul sistemelor interne de familie, al cărui punct de vedere consider că este bine să-l urmăriți pentru că vorbește despre relațiile dintre creștini și necreștini precum și semnificația și repercusiunile unei astfel de relații. În articolul de astăzi ea vorbește din punctul de vedere al unei fete creștine (care merge la o biserică creștină), care este tentată să se întâlnească sau să aibă o relație cu cineva care nu este din același cadru creștin. Sper să găsiți acest material util. Așadar, să răspundem la întrebarea din titlul acestei postări:

Pot să mă întâlnesc cu un necredincios?

Îmi doresc atât de mult ca răspunsul să fie da.

Nu mă înțelegeți greșit. Bărbatul care m-a curtat și apoi s-a căsătorit cu mine nu este doar un adept al lui Hristos, el exemplifică zilnic capitolul despre dragoste din 1 Corinteni 13 în același timp. Dacă o să-l cunoașteți pe soțul meu veți vedea cum descrierea de mai sus i se potrivește ca un costum pe măsură. În nici un caz nu aș fi spus ”DA” dacă el nu ar fi fost un creștin, încă de la început.

Și totuși, iată-mă aici, chinuindu-mă să văd dacă ar putea exista vreo portiță care să permită întâlnirea cu un necredincios. Acest lucru se datorează în parte faptului că detest să adaug încă o reputație proastă despre creștini sau Creștinism. Dar motivul principal este că nu vreau ca cineva să îl confunde pe Dumnezeu cu un morocănos și un plângăcios.

În același timp, nu vă voi face nici un bine dacă vă mint. Deci, putem vorbi despre asta? Un sfat care te va ajuta să treci cu bine peste acest articol este să îți păstrezi inima deschisă. (Mai ales dacă te întâlnești deja cu un necredincios.) Să trecem în revistă posibilele motive pentru care ai putea lua în considerare relaxarea standardelor tale, întâlnindu-te practic cu oricine.

1. Compromis
În calitate de popor al lui Dumnezeu, suntem puși deoparte pentru folosul Lui (1 Petru 2:9). Din acest motiv, Dumnezeu trasează o limită în jurul persoanelor cu care avem voie să ne căsătorim: "Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce parteneriat poate fi între dreptate și fărădelege? Sau ce părtășie poate fi între lumină și întuneric?” (2 Corintieni 6:14, NTLR).

Întâlnirile sunt menită să servească drept precursor pentru căsătorie. Prin urmare, întâlnirea cu o persoană necredincioasă înseamnă că aprobi posibilitatea de a împărți restul vieții tale cu cineva care nu îți împărtășește credința.

Ceea ce este o afacere riscantă.

Așa cum a spus Isus, "Și ce avantaj ar avea un om câștigând toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul? Sau oare ce ar putea reprezenta pentru un om echivalentul sufletului lui?” (Matei 16:26, BVA)

Compromisul prezintă riscuri semnificative. Înainte de a vă compromite convingerile prin întâlniri în afara limitelor biblice, cântăriți cu atenție lucrurile.

2. Nimic serios
Dar poate că doar te distrezi. Poate că nu ești gata să te așezi la casa ta și ești în ”piață” doar pentru mâncare gratuită. Flirtezi. Ce rău ar fi să te întâlnești cu un necredincios dacă aceasta este mentalitatea ta?

O mulțime. Chiar dacă ți-ai propus să te întâlnești cu o inimă curată, deoarece cu toții ne influențăm unii pe alții, întâlnirea cu un necredincios ar putea să te influențeze spre modul lor de gândire.

Iată cum spune versiunea Living Bible din engleză versetul din 1 Corinteni 15:33: "Dacă îi asculți, vei începe să te comporți ca ei". (în limba română acest verset spune ”Nu vă înșelați: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune.”” – citat din versiunea NTR).

În plus, o persoană care nu ține deloc seama de Cuvântul lui Dumnezeu ar putea saluta cu plăcere activitățile nesănătoase și distructive. La urma urmei, în timp ce Scriptura ne servește drept busolă pentru ceea ce este edificator și ceea ce nu este (1 Corinteni 10:23), necreștinii nu o văd neapărat în acest fel. Un necredincios poate considera totul ca fiind un joc corect, indiferent de impactul pe care l-ar putea avea asupra ta. De exemplu, ce se întâmplă dacă partenerul tău necreștin vrea să încheie seara în mod sexual? Să-ți amestece băutura cu o substanță periculoasă? Să te forțeze să îți abandonezi convingerile morale?

Îți vei reprima conștiința și vei păcătui de dragul întâlnirii tale?

3. Singurătate
Te simți singur? Nu ești singur. După pandemie, 58% dintre americani îți împărtășesc sentimentul. Dar dacă singurătatea te împinge să te întâlnești cu oricine, gândește-te de două ori. Dicționarul Merriam-Webster definește o întâlnire ca fiind "un aranjament social, de obicei romantic, pentru a te întâlni cu cineva". Dar nu este necesară nici o nuanță romantică dacă scopul este de a vindeca singurătatea. Adăugarea romantismului în acest amestec - mai ales atunci când cealaltă parte nu este credincioasă - este o ”cerșeală pentru probleme”. În cel mai bun caz, s-ar putea să ți se frângă inima, iar în cel mai rău caz, s-ar putea să te îndepărtezi de credința ta.

Te poți bucura de o masă sau de un film împreună cu altcineva. Chiar și păstrând lucrurile strict platonice.

4. Întâlniri evanghelistice
Poate că persoana cu care te întâlnești nu este doar un tip de treabă, ci și grijulie. Și ce dacă nu-L mărturisește pe Hristos? Îi poți evangheliza în timp ce te întâlnești cu ei. Nu-i așa?

Am o verișoară a cărei poveste de dragoste a luat această traiectorie, așa că da, această cale poate da roade. Cu toate acestea, pentru fiecare poveste reușită de întâlniri evanghelistice de succes, există și mai multe povești cu creștini care și-au pierdut convingerile după ce s-au întâlnit cu necredincioși. Într-un caz, un ateu devotat s-a căsătorit cu o femeie creștină și, deși amândoi își păstrează viziunea lor despre lume, copiii și nepoții lor sunt agnostici.

În cele din urmă, următoarea generație este motivul pentru care întâlnirea cu un necredincios este nerecomandată. Maleahi 2:15 explică acest lucru astfel: "Nu i-a făcut El una? În trup și în duh sunt ai Lui. De ce una? Pentru că El caută o sămânță dumnezeiască" (citat din versiunea NTR).

Noi nu ne căsătorim doar de dragul nostru. Ne căsătorim cu alți credincioși pentru ca, împreună, să ne putem reproduce și să creștem următoarele generații pentru Dumnezeu.

5. Sănătatea sexuală
Putem fi brutal de sinceri? Unii adulți singuri se întâlnesc pentru companie. Alții, pentru sex.

Am auzit despre un astfel de bărbat. Când prietenii lui l-au întrebat cum poate acest tip, care se declara creștin, să justifice faptul că se culcă cu alte persoane, el a explicat că... o face în beneficiul "sănătății sale sexuale". Acest tip de logică nu își găsește nici un suport în Scriptură. De fapt, Dumnezeu poruncește exact contrariul: "Dar corpul nu este făcut pentru imoralitate sexuală! Ci el este făcut pentru Stăpân(ul nostru), iar El există pentru corp.” (1 Corinteni 6:13b, BVA).

Dumnezeu a conceput sexul pentru a fi practicat doar în cadrul căsătoriei (1 Corinteni 7:2). Orice lucru care încalcă standardul Său perfect va produce suferințe viitoare, deoarece Cuvântul Său poartă o funcție de protecție pentru noi (Psalmul 81:14).

Dacă este greu să rămâi singur și celibatar, amintește-ți cum Isus a cutreierat pământul într-un corp masculin, păstrând în același timp puritatea sexuală. Cereți-i Lui secretul. În plus, recitiți finalul din 1 Corinteni 6:13, versetul pe lângă care am trecut acum câteva paragrafe. Domnului Îi pasă de trupul tău; ca atare, roagă-te pentru ajutor, astfel încât să poți "să-ți stăpânești propriul trup într-un mod sfânt și onorabil" (1 Tesaloniceni 4:4).

6. Lui Dumnezeu îi ia prea mult
Poate că ai așteptat să te întâlnești cu acel creștin compatibil, dar acea persoană este încă absentă. Poate că ariditatea - ca să nu mai vorbim de așteptarea îndelungată - este cea care te determină să te întâlnești cu un necredincios.

Înțeleg dacă răbdarea ta se epuizează pentru că timpul pare neputincios să îți schimbe statutul de burlac.

Nimeni care Îl așteaptă pe Dumnezeu nu va fi rușinat (”Da, toți cei ce nădăjduiesc în Tine nu vor fi dați de rușine, ci rușinați vor fi cei ce sunt necredincioși fără motiv” - Psalmul 25:3, NTR). El ascultă cererea ta pentru un partener. Și nu numai atât, Tatăl nostru milostiv are o memorie fără cusur. Dumnezeu își amintește de nevoia ta și va veni cu un răspuns până la capăt, indiferent de cât timp a trecut.

Habacuc 2:3 spune: "Căci viziunea este încă pentru vremea hotărâtă! Ea mărturisește despre sfârșit și nu va minți! Chiar dacă întârzie, așteapt-o! Căci sigur va veni; nu va ajunge târziu!” (NTR). Folosește acest verset pentru a-ți întări angajamentul de a nu te mulțumi niciodată cu mai puțin - chiar dacă ți se pare că partenerul pe care ți l-a pregătit Dumnezeu nu va ajunge niciodată.

Singurul Da
Am găsit! Deși îmi mențin tot ceea ce am discutat, există într-adevăr un da la întrebarea cu care am început. Este în regulă să te întâlnești cu un necredincios? Singurul răspuns afirmativ este da, dacă așa spune Dumnezeu. Totuși, dacă Îl auzi sau nu în mod corect, este ceva ce putem aborda altă dată.
 

Notă: Materialul de mai sus a fost scris de Dr. Audrey Davidheiser (foto alăturat) pe 17 mai 2023 în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat și adaptat. Audrey Davidheiser, PhD, este psiholog licențiat în California, terapeut certificat în domeniul sistemelor interne de familie (IFS) și consultant clinic aprobat de IFSI, precum și autorul cărții Surviving Difficult People: When Your Faith and Feelings Clash (Supraviețuirea cu persoanele dificile: Când credința și sentimentele tale se ciocnesc). După ce a fondat și a condus un centru de consiliere pentru Los Angeles Dream Center, ea își dedică acum practica supraviețuitorilor de traume - inclusiv abuzului spiritual. Vizitați-o pe www.aimforbreakthrough.com și pe Instagram @DrAudreyD. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.