Semnele vremurilor

Scrisoare deschisă adresată Bisericii Ortodoxe și cadrelor didactice implicate în programele SuperTeach

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Scrisoare deschisă adresată Bisericii Ortodoxe și cadrelor didactice implicate în programele SuperTeach

Alianța Părinților (AP) din România a remis o scrisoare deschisă adresată Bisericii Ortodoxe Române, părinților și cadrelor didactice implicate în proiectul „SuperTeach”, informează organizația.

În mesajul semnat de alte 24 de ONG-uri, se arată îngrijorarea față de alăturarea unor entități din cadrul BOR cu „persoane și instituții care promovează interese străine de ethosul românesc și de credința noastră ortodoxă, în cadrul unor importante lăcașuri de cult din România”.

Semnatarii atrag atenția asupra colaborării cu inițiativa Superteach, despre care spun că promovează persoane care susțin educația sexuală în școli, chiar împotriva voinței părinților.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

De-asemenea, organizațiile semnatare amintesc de faptul că cei de la Superteach susțin proiectul „România Educată” al lui Klaus Iohannis, în condițiile în care acest document a fost criticat masiv în societate. Mai mult, transpunerea în lege a proiectului lui Iohannis a rezultat în cel mai mare protest al intelectualilor din ultimii 20 de ani, la adresa unui act normativ privind școala românească.

Iată textul integral al scrisorii deschise:

Scrisoare deschisă a Alianței Părinților

Către:

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, stareţii mănăstirilor din România, cadrele didactice implicate în programele SuperTeach și părinţii români

Alianţa Părinţilor din România, organizaţie națională care are drept scop apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România, precum și implicarea decisivă și responsabilă în procesul educației copiilor și tinerilor, conform valorilor morale, filozofice și de credință ale părinților acestora, atrage atenţia asupra unui fenomen care tinde să devină o practică curentă: desfășurarea unor activități susținute de persoane și instituții care promovează interese străine de ethosul românesc și de credința noastră ortodoxă, în cadrul unor importante lăcașuri de cult din România.

În ultimii ani a devenit aproape o modă organizarea unor acțiuni contrare moralei creștine chiar în cadrul mănăstirilor ortodoxe. Aceste acţiuni sunt susținute de organizații de orientare progresistă sau de tot felul de atei militanți, care atacă în mod sistematic Biserica Ortodoxă.

Intrucât fenomenul este în extindere, considerăm că este necesar ca următoarele informaţii să ajungă la membrii Sfântului Sinod și în mănăstiri:

Recent a avut loc „trainingul liberal” organizat la Mănăstirea Neamț de Fundația liberală Friedrich Naumann, cu participarea deputatului Iulian Bulai (cel care a afirmat că Mântuitorul Iisus provine „dintr-o familie foarte ciudată”, având o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea), fervent susținător al drepturilor persoanelor LGBTIQ  (de „orientări sexuale” diverse).

Printre prioritățile fundației organizatoare se numără „consolidarea mișcărilor feministe în organizațiile politice și apolitice” și „protejarea drepturilor omului, în special drepturile persoanelor LGBTIQ”.

A venit apoi rândul unei alte vetre monahale de mare spiritualitate să găzduiască un eveniment care a produs consternare în rândul credincioșilor ortodocși. Este vorba despre „team-building”-ul susținut în perioada 16 – 21 august la Mănăstirea Sihăstria Putnei de către Asociația SuperTeach, asociație care promovează, potrivit propriilor declarații, „centrarea pe nevoile elevilor și formarea cadrelor didactice după principiile mentalității deschise”. Până aici – aparent – nimic îngrijorător.

Legătura dintre Mănăstirea Sihăstria Putnei și Asociația SuperTeach este cu atât mai bizară cu cât între vorbitorii asociației se numără și „specialiști” în educația sexuală, precum Dana Harip, membru fondator al organizației non-profit „Asociația Inițiative Multidisciplinare” și absolventă a unui program de master „Behavioral Science” urmat la Universitatea Radboud, Olanda.

Unul din „workshop”-urile de educație sexuală organizat de Dana Harip se adresează părinților, cărora „experta” le vine în ajutor cu o serie de răspunsuri la întrebări delicate, răspunsuri care nu au deloc o abordare creștinească. Mai exact, Dana Harip le explică părinților români cum să-și educe sexual copiii, începând chiar de la vârsta de 2 ani, așa cum prevăd, de altfel, și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind educația sexuală.

Nu dorim să se înţeleagă că am fi împotriva educării copiilor cu privire la unele aspecte ale vieţii intime. Considerăm, însă, că în cadrul orelor de biologie și de educație sanitară pot fi date copiilor suficiente informaţii, firești și potrivite vârstei. Stim, de asemenea, că „educația sexuală” așa cum este ea prevăzută în documentele OMS și promovată de așa-zișii „progresiști”, este bazată pe ideologia de gen, conform căreia omul s-ar naște ca fiinţă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții, după cum dorește.

Un alt vorbitor SuperTeach, judecătorul Cristi Danileț, își exprima, în cadrul unui eveniment organizat, anii trecuți, la Cluj, dezamăgirea că orele de educație sexuală lipsesc din programa școlară, ironizând opoziția preoților și a părinților față de această materie: „Trebuie să îi învățăm pe copii că tot ceea ce transmit în mediul online poate fi periculos pentru ei, dar, desigur, noi evităm să facem educație sexuală în școli pentru că se supără preoții și probabil unii dintre părinți”

Dacă aceasta este „mentalitatea deschisă” promovată de membrii SuperTeach, ne întrebăm cum se împacă acest tip de mentalitate cu morala creștină? Credem că o Mănăstire ca Sihăstria Putnei, leagăn al spiritualității ortodoxe, unde s-au nevoit, de-a lungul secolelor, sute sau poate chiar mii de sihaștri, ar trebui să manifeste o anumită precauție privind orice formă de colaborare cu astfel de „specialiști”.

Ofensa adusă ortodoxiei nu ne miră, poate fi explicată prin faptul că vine din partea unei asociații ale cărei programe de formare, ateliere și conferințe sunt certificate de Institutul Arbinger, o fundație MORMONĂ specializată în cultură organizațională, traininguri și consultanță în afaceri, prin Institutul Dezvoltării Personale din România.

Ne miră, în schimb, implicarea, ca vorbitori, a unor ieromonahi ai Mănăstirii Sihăstria Putnei, precum și a altor formatori care au conexiuni directe cu Biserica Ortodoxă, cum ar fi Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundației Varlaam Mitropolitul – fondată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (în cadrul căreia funcționează și Școala Varlaam) – și președintă, totodată, a Institutului de Dezvoltare Personală. De asemenea, Adrian Timofti, director și profesor de istorie la Liceul Varlaam, apare în prezentarea oficială drept „facilitator Arbinger pentru Mentalitatea Deschisă în educație”.

Alături de Cristina Gheorghe, între inițiatorii SuperTeach România se numără și Felix Tătaru, președintele Asociației SuperTeach și președintele-fondator al GMP Group, cel mai premiat grup de comunicare independent de pe piața locală, și președinte, în perioada 2016 – 2018 al IAA Worldwide, asociația profesioniștilor în marketing și comunicare ce include peste 4.000 de membri la nivel global.

Ne-am fi așteptat ca orice asociație care colaborează cu Biserica Ortodoxă Română pe teme privind educația copiilor noștri să susțină lupta părinților împotriva pătrunderii ideologiei de gen în școală prin proiecte de legi ale educației care au fost combătute, în repetate rânduri, de Alianța Părinților din România.

Constatăm, însă, cu totul altceva: că SuperTeach este unul din partenerii de încredere ai Ministerului Educației, sprijind „reforma” ministrului Cîmpeanu. Prezent, în luna iunie a acestui an, la Conferința „Provocările viitorului în educație”, organizată de Asociația SuperTeach la Târgu Jiu, Dragoș Anastasiu (unul din inițiatorii SuperTeach, preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane și al Grupului Eurolines România) a anunțat lansarea unui memorandum pentru implementarea programului „România educată”, program care a stârnit revolta părinților români ca urmare a promovării ideologiei de gen, a obligativității vaccinării, a susținerii tehnologizării excesive a învățământului și a obligativității școlarizării de la cele mai fragede vârste.

Dacă între cei 10.000 de „specialiști” consultați de Ministerul Educației în vederea implementării programului „România educată” se numără și Asociația SuperTerach, viitorul educației din România și, implicit, al copiilor noștri se află în pericol. În lipsa reperelor autentice, învățământul din România riscă să intre pe o pantă descendentă, victimele derapajului fiind, desigur, copiii. Situaţia dezastruoasă din învăţământul actual relevă un lucru clar: societatea românească are, mai mult ca oricând, nevoie de modele. Şcoala românească, o instituţie care garanta cândva moralitatea, punând bazele unei educaţii sănătoase, tinde să formeze un om nou. Un om spălat de tot ce e bun, modelat pe principiile unei lumi deformate. Căci, așa cum spunea Eminescu, „prin ignorarea laturii educative a școlii, a bisericii, a vieții de stat, am ajuns a face dintr-o țară înzestrată cu atât de multe condiții de dezvoltare sănătoasă, această Americă dunăreană, o țară în care totul e atins de morbiditate.”

Să nu uităm că, de-a lungul timpului, Biserica a ridicat școli, fundații, spitale, a făcut acte de caritate, a acordat burse, a participat direct la istoria acestui neam, acordând asistență socială, îngrijind suflete și luptând pentru emanciparea națională acolo unde românii au fost oprimați.

Considerăm periculoasă și inacceptabilă asocierea Bisericii Ortodoxe Române cu persoane și instituții care promovează interese străine de credința noastră ortodoxă, precum și desfășurarea în mănăstiri a unor activităţi care nu au nimic în comun cu rosturile unui așezământ monahal. Adresăm rugămintea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române să ia măsuri urgente pentru stoparea acestui fenomen

Cu cât devin mai radicale legile sau măsurile care vizează credința, educația, viața și libertățile noastre, cu atât Biserica este mai datoare să intervină, astfel încât copiii noștri să nu devină ţinta grupurilor de interese care au drept scop nu binele naţional, ci destructurarea societății prin ruperea sa de modelele morale, culturale și spirituale care o definesc.

 Semnatari:

Alianţa Părinţilor – prin Președinte Cristian Filip

Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăţilor – prin Președinte avocat Marina-Ioana Alexandru

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita – prin Președinte, Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc

StareaDeLibertate – prin Președinte Pompiliu Diplan

Asociația Bucovina Profundă – prin Președinte dr. Mircea Pușcașu

Asociaţia Tradiția Românească – prin Președinte Elena Alexa

Liga pentru  identitate naţională – prin Președinte Paul Ghiţiu

Fundația Sfinții Martiri Brancoveni – prin Președinte Marcel Bouroș

Asociaţia Familia Românească –  prin Vicepreședinte Cătălin Stanciu

Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni – prin Președinte Marcel Bouroș

Asociația Prologos – prin Președinte Ciprian Buzner

Institutul de Cercetări Psihosociale și Bioetice – prin Președinte Gabriela Alexandru.

Forumul Organizațiilor din România – prin Președinte Sorin Berila

Asociaţia Provita –  Filiala Galaţi – prin Președinte Costache Sabina

Asociaţia Calea Neamului – prin Președinte dr. Mihai Tarnoveanu

Asociația Scut Botoșenean – prin Președinte Bogdan Carausu

Frăția Ortodoxă – prin Președinte Dan  Grajdeanu

Asociația Young Men’s Club – Bistrița – prin Președinte Radacina Irina-Iuliana

Asociația de Reconstituiri Istorice Ferdinand 1– prin Președinte Liviu Burcea

Asociația Straja Carpaților – prin Președinte Cătălin Ioniţă

Auto Epoca București – prin administrator Viorel Burcea

Asociaţia  Firește – prin Președinte Horea Preja

Asociația ASCIOR – prin Președinte Nicolae Mușat

Asociația pentru Apararea Familiei și Copilului – prin Președinte Virgiliu Gheorghe