Articole

Un nou abuz al statului împotriva familiei: Părinți din Oradea, trimiși în judecată pentru că și-au retras copiii de la școala de stat și i-au înscris la homeschooling

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Un nou abuz al statului împotriva familiei: Părinți din Oradea, trimiși în judecată pentru că și-au retras copiii de la școala de stat și i-au înscris la homeschooling

Estera și Darius Cornean, din Oradea, s-au trezit trimiși în judecată pentru încălcarea articolului 380 din Codul Penal, adică împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.

Motivul? Familia Cornean și-a retras doi dintre copii de la o școală de stat, pentru a-i înscrie în sistem homeschooling, la o școală americană, scrie Bihoreanul.

Dezamăgită de sistemul de stat – precum mulți alți părinți – familia Cornean a căutat o alternativă la dezastrul patronat de Ligia Deca. L-a găsit peste Ocean, la Abeka Academy, o școală din Florida, SUA. Copiii învață aceleași materii ca și-n România, cu excepția limbii române, a istoriei și a geografiei, care sunt făcute cu mama lor, Estera.

Taxele de școlarizare se ridică la 3.000 de dolari/an, pentru fiecare copil.

Părinții sunt foarte mulțumiți, deoarece copiii învață bine și au și mai mult timp liber. Aceste „detalii”, nu i-au impresionat pe procurori, care au fost trimiși, fără îndoială, cu ordin de la Ministerul Educației.

MEN nu recunoaște decât școlile care au și sediu în România, iar Abeka Academy nu se numără printre acestea. În mod aberant, statul român recunoaște, însă, diploma de absolvire a Abeka Academy, pe care o echivalează cu Bacalaureatul românesc.

Familia Cornean are trei copii: doi sunt naturali, iar al treilea este adoptat.

Prigoana statului împotriva școlii acasă

Acesta este al doilea caz de atac al statului asupra unei familii care preferă educația de-acasă.

Tot în 2024, o altă familie din Bihor a fost trimisă în judecată și condamnată, la patru luni de închisoare, pentru că și-a retras copiii de la Liceul Teoretic Bratca și i-au înscris în sistem homeschooling.

La începutul anului 2024, Ministerul Educației condus de Ligia Deca, a cerut Inspectoratelor județene să pună poliția pe părinții care caută alternative la sistemul școlar de stat.

Toate acestea, în condițiile în care rezultatele Bacalaureat 2024 au fost cele mai slabe din ultimul deceniu.

www.r3media.ro