Semnele vremurilor Diaspora Română Creștină

UPDATE Cazul Rotundu: Copilul a fost externat și a fost dat în plasament pentru un an

elefant.ro%20
evomag.ro%20
UPDATE Cazul Rotundu: Copilul a fost externat și a fost dat în plasament pentru un an

Gabriela Firea, ministrul familiei, a oferit noi detalii despre cazul românilor Ionuț și Sorana Rotundu, suspectați că și-au maltratat copilul de cinci săptămâni și aflați în detenție, în Danemarca. Într-o postare pe Facebook, demnitarul a transmis că Mathias a fost externat și a fost dat deja în plasament. Pe de altă parte, se continuă demersurile pentru a încerca aducerea micuțului în România.

„Continuăm demersurile pentru aducerea în țară a copilului aflat în plasament în Danemarca, când starea sa de sănătate va permite acest lucru. Am primit răspuns din partea ministrului afacerilor sociale și persoanelor vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni. Legislația din Danemarca permite repatrierea unor copii aflați în astfel de situații delicate, dacă sunt îndeplinite condițiile Convenției de la Haga. De asemenea, ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autoritățile din localitatea unde a fost semnalat incidentul”, a afirmat Firea.
 
Scrisoarea către primarul din Sønder Omme
 
Ministrul precizează că a trimis, miercuri, 23 februarie, o scrisoare primarului localității Sønder Omme, unde s-a născut copilul și unde locuiește familia Ionuț (25 de ani) și Sorana Rotundu (27 de ani).
 
„Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităților române de a aduce în România copilul și de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internațional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă. Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităților daneze”, a afirmat ministrul familiei, care cataloghează ca „îngrijorătoare” veștile din Danemarca.
 
Starea de sănătate a lui Mathias nu permite deplasarea în România
 
Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinții nu o pot cunoaște sau vizita.
 
Gabriela Firea: „Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situația acestora, în următoarele șase luni. Autoritățile daneze ne-au transmis că a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România”, a conchis Firea.
 
Ionuț și Sorana au avut deja două apariții separate, cu ușile închise, în fața judecătorului pentru a fi audiați. Reținuți pe 31 ianuarie pentru 28 de zile, ei sunt acuzați separat pentru că se prezumă că unul, oricare dintre ei, ar fi putut pune viața copilului în pericol, nu amândoi împreună. Chiar dacă e un singur copil în cauză, sunt doi suspecți, două cauze diferite și două procese diferite.