Articole Evrei mesianici

Adevărul despre obiecțiile iudaice împotriva lui Yeshua (I)

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Adevărul despre obiecțiile iudaice împotriva lui Yeshua (I)
Pentru evrei (în primul rând) - Partea I

Rom.1:16.
”- Sunt evreu și vreau să rămân evreu, nu voi deveni niciodată creștin, eu am Torah și am tradiția, nimic nu e mai important decat atât.”

Acesta este unul din primele gânduri care îi vin în cap oricărui evreu în momentul în care aude de întoarcerea la ”Isus” sau despre creștinism. Și este normal să fie așa, din moment ce ”Isus” e un concept grecesc fără legătură cu Mashiach evreu, și creștinismul este o religie care pare cu atât mai departe de Torah - Legea lui Adonay, cu cât te adâncești în ea.

Unul din primele motive pentru care insistăm pe faptul că nu e corect să se traducă numele, este exact acesta. Pierderea identității. În acest caz, cel mai important caz din toate, pierderea identității evreiești a Lui Yeshua HaMashiach si îndepărtarea creștinismului de la rădăcina lui evreiască.

Credința în Yeshua HaMashiach, Mashiach așteptat de evrei și profețit de profeții evrei, Mashiach prin care neamurile (neevreii) vor putea să se întoarcă la Adonay, Elohimul lui Israel, este iudaismul.

Vom avea o serie de articole legate de Yeshua și obiecțiile evreilor în ce privește faptul că El este Mashiach Cel profețit, dar toate vor porni având în vedere acest lucru. Credința în Yeshua este iudaism. Numele lui Mashiach este Yeshua. Yeshua este evreu și El a venit în primul rând pentru poporul Său, pentru oile pierdute ale casei lui Israel ( Mat. 6:6), pentru că evreii au fost puși pe pământ să aducă lumina națiunilor (Sh'mot 19:4-6), El nu a venit sa fondeze o religie nouă, ci a venit să aducă salvarea pentru păcătoși.

Primii credincioși în Yeshua și care au acceptat salvarea primită prin El au fost evrei, și câțiva ani după învierea Lui, se punea problema dacă neevreii pot să se întoarcă la El, dacă sunt primite și națiunile împreună cu evreii. Și, bine-nțeles, răspunsul este unul pozitiv, națiunile, popoarele, sunt primite la Yeshua și altoite în măslinul cu rădăcini și ramuri evreiești.

Naționalitatea este evreiască. Poți fi evreu ateu, evreu agnostic, musulman, ocult, sau hasidic, membru al iudaismului reformat sau evreu credincios în Yeshua HaMashiach. Naționalitatea/etnia este una, iar credința este alta, în prima te naști, iar pe cea de a doua o alegi, având liber arbitru.

Daca alegi să crezi în Adonay, Elohimul lui Israel, atunci credința ta este iudaism, indiferent dacă ești evreu, american, roman sau arab. Dacă alegi sa crezi în Yeshua ca Mashiach, salvator, mântuitor, atunci credința ta este iudaism mesianic, denumire aleasă pentru a face diferența între cei care cred în Yeshua, profețit încă de la Mosheh încoace, și iudaismul rabinic, apărut după dărâmarea celui de-al doilea Templu, după anii 70 e.n., deci la câțiva ani după iudaismul mesianic (sau chiar câteva mii, dacă ar fi să îl luăm ca reper pe Mosheh, nu pe Yeshua), și reformat de mai multe ori din anii 1000 încoace, prin adoptarea și modificarea de noi tradiții și doctrine. Nu trebuie să devii creștin, creștinismul fiind desprins din iudaismul mesianic și luând în timp o altă direcție (nu este o problema dacă vrei să devii, dar nu este necesar să o faci, ca evreu).

Prin urmare, concluzia acestei introduceri și ideea de la care vom porni în discuțiile următoare este că un evreu care Îl primește pe Yeshua ca Adon (Domnul său), ca HaMashiach, ca salvator, își reprimește, reafirmă identitatea evreiască, cu care și Yeshua s-a identificat, nu își schimbă religia, Legea, Sărbătorile (scripturale), ci doar alege, prin liber arbitru, să fie salvat de HaMashiach profețit în Tanach, să primească eliberarea și certitudinea vieții veșnice, și să fie lumină pentru națiuni.