Acum ceva timp în urmă am fost întrebat despre ce părere am eu despre tatuaje, așa că a trebuit să mă documentez puțin să pot da un răspuns relevant persoanei respective. Tatuajele sunt mai populare ca niciodată. În prezent, unul din cinci adulți din SUA are cel puțin un tatuaj (21%), în creștere față de 16% și 14% care au raportat că au avut un tatuaj în 2003 și, respectiv, 2008, conform sondajului Harris. Artiștii, sportivii profesioniști și chiar o versiune din 2009 a lui Barbie au tatuaje multiple și foarte vizibile. Cu o astfel de prevalență și un interes în creștere, creștinii întreabă pe bună dreptate ce spune Biblia despre tatuaje.
Întrebarea "Sunt tatuajele un păcat?" nu are un consens clar în cercurile creștine. Depinde pe cine întrebi, deoarece există unii creștini care cred că este un păcat. Versetul biblic la care se referă majoritatea creștinilor este Leviticul 19:28, care spune: "Să nu vă faceți tăieturi în carne pentru un mort și să nu vă imprimați niciun semn pe voi. Eu sunt DOMNUL" (NTR). Să ne uităm la ce spun alți creștini renumiți precum și Scriptura despre tatuaje.
Ce spune Biblia despre tatuaje? Este păcat să-ți faci un tatuaj?
Răspunsul scurt este... nimic. Cel puțin nimic definitiv. Biblia nu face referire în mod specific la tatuaje așa cum le înțelegem noi în timpurile moderne. Unii creștini condamnă toate tatuajele ca fiind imorale, deoarece Dumnezeu le interzice în mod clar în Leviticul 19:28. Deoarece cuvântul tatuaj apare în acest verset în unele traduceri populare în engleză, acest argument pare simplu. De exemplu, versiunea NIV din limba engleză spune: "Nu vă tăiați trupurile pentru morți și nu vă puneți urme de tatuaj. Eu sunt Domnul".
Alți creștini spun că acest pasaj nu se mai aplică la noi pentru că este legea Vechiului Testament și nu pentru creștini. Dacă intri online pentru a încerca să răspunzi la întrebarea despre tatuaj, vei vedea atât abordări, cât și concluzii contradictorii. Ambele abordări, totuși, sunt înșelătoare deoarece, după cum vom vedea, răspunsul la întrebarea despre tatuaj este că Biblia nu are nimic clar de spus despre practica de a injecta cerneală sub piele pentru a forma imagini, modele sau mesaje permanente – adică tatuaj.
Leviticul 19:28 traduce: "Să nu vă faceți tăieturi în carne pentru un mort și să nu vă imprimați niciun semn pe voi. Eu sunt DOMNUL" (NTR). Cuvântul semn se referă la simboluri/cuvinte inscripționate sau gravate și este folosit doar aici. Cuvântul pentru semne, folosit și aici, are o rădăcină incertă, așa că nu suntem siguri ce înseamnă cuvântul. Mai mult, cuvântul tatuaj nu a intrat în engleză până la sfârșitul anilor 1700. Acesta este probabil motivul pentru care versiunea KJV, scrisă la începutul anilor 1600, este mai aproape de traducerea literală care spune: "Să nu-ți... tipărești semne pe tine."
Fundalul acestei legi era că Israelul, după ce a fost salvat din sclavie, se afla între Egipt și Canaan. Arheologia recentă indică faptul că, în timp ce Egiptul făcea tatuaje, acesta era limitat la femei. Dovezile sugerează că tatuarea părților corpului femeilor asociate cu fertilitatea (sâni, coapse și abdomen) a fost considerată a fi un talisman norocos pentru a proteja procesul de naștere. Femeile aveau frecvent amprente ale zeiței fertilității Bes, care susțineaceastă teorie.
În Canaan, dovezile indică faptul că, în loc să marcheze corpul cu cerneală, au fost folosite măsuri de scarificare mai extreme, cum ar fi marcarea, tăierea sau scrijelirea pielii. Arheologia, susținută de texte biblice, indică faptul că canaaniții își tăiau trupurile în scopuri ritualice (1 Împărați 18:28), în special pentru a-și plânge morții și a-și onora zeii. Leviticul 19:28 pare să implice acest lucru atunci când spune: "Nu vei face tăieturi în carnea ta, pentru morți, și nu vei imprima semne pe tine". În lumina acestor informații din Egipt și Canaan, s-ar părea că Dumnezeu a interzis scarificarea, nu tatuajul așa cum îl știm noi.
Acestea fiind spuse, deși nu există un pasaj clar în Biblie care să abordeze tatuajele, aceasta nu este o aprobare pentru tatuaje neîngrădite. Încă trebuie să te gândești înainte de a băga cerneală sub pielea ta, mai ales dacă ești creștin. Mai jos sunt câte întrebări îndrumătoare pentru a te ajuta să te gândești la decizia ta legată de tatuare.
Modificare – Din moment ce Biblia nu interzice în mod explicit tatuajele, există limite? Știm că trupul nostru nu este al nostru, ci templul lui Dumnezeu (1 Corinteni 6:19-20). Biblia vede trupul ca fiind lucrarea mâinilor lui Dumnezeu, care nu trebuie desfigurată. Non-israeliții nu au susținut acest punct de vedere. Astăzi, unii și-au modificat permanent corpurile pentru a arăta mai mult ca animale sau extratereștri decât ca oameni, singurii care sunt creați după chipul său. Trebuie să ne întrebăm cât de mult ne putem modifica corpurile pentru a se potrivi dorințelor noastre, fără a desfigura frumusețea formei umane așa cum a făcut-o Dumnezeu.
Motivul unui tatuaj – De ce să-ți faci un tatuaj? Dacă este în răzvrătire față de părinți, este clar că nu este acceptabil (Efeseni 6:1-3). Și în timp ce exprimarea artistică de sine poate fi în regulă, motivul nostru principal pentru orice facem ar trebui să fie să-L glorificăm pe Dumnezeu (1 Corinteni 10:31). Aceasta înseamnă să căutăm să-l onorăm și să atragem atenția asupra Lui, nu asupra noastră. Să-ți faci un tatuaj în scopul unei mărturii poate fi acceptabil, dar amintiți-vă, acesta nu este modul principal sau cel mai eficient de a evangheliza. Nu este în niciun fel un substitut pentru comunicarea verbală a Evangheliei. Nu împlinești Marea Trimitere doar pentru că ai un tatuaj cu verset biblic.
Modestie – Modestia înseamnă să nu te autopromovezi. Cauți să direcționezi gândurile oamenilor către Dumnezeu sau către tine? Tatuajele accentuează adesea anumite zone ale corpului și ne atrag părerile despre acea parte a corpului. Este greu de crezut că cineva cu o "ștampilă vagabondă" (un tatuaj pe partea inferioară a spatelui) caută să direcționeze gândurile oamenilor către Dumnezeu. Gândirea modestă vă va determina să vă gândiți și chiar să limitați dimensiunea, numărul și locațiile tatuajelor.
Vandabilitate – Vor dori angajatorii să te angajeze? Numeroase companii nu doresc ca tatuajul tău să fie vizibil și te poate împiedica să fii angajat. Mulți angajatori vă vor restricționa tatuajele, cerându-vă să le acoperiți, deoarece nu sunt acceptabile din punct de vedere social și/sau din punct de vedere al afacerii.
Mesajul tatuajului – Ce vrei să comunici lumii despre tine? Tatuajele sunt mesaje puternice, care transmit automat ceea ce prețuiești. Sunt aproape permanente și probabil vor fi cu tine toată viața. O experiență în creștere cu tatuajele se numește oficial "regretul tatuajului". Pe măsură ce te maturizezi, s-ar putea, la fel ca un număr tot mai mare de oameni, să-ți regreți tatuajele pentru că le-ai depășit mesajele și ți-ai schimbat valorile.
Bani – Este aceasta cea mai înțeleaptă utilizare a banilor? Un site web, Tattoo Info, spune: "În America, te poți aștepta la un preț de bază de 80 până la 100 de dolari pe oră... foarte puține magazine te vor atinge vreodată pentru mai puțin de 40 de dolari" (2004-2009). Suntem responsabili în fața lui Dumnezeu pentru modul în care ne folosim banii. De asemenea, este important să ne amintim că tehnologiile de îndepărtare dezvoltate sunt chiar mai scumpe decât costul unui tatuaj în primul rând.
Preocupări medicale – Există riscuri reale pentru sănătate cu tatuajele. Clinica Mayo avertizează: "Nu lua tatuajul cu ușurință". Acestea au dus la reacții alergice severe, infecții, cicatrici inestetice și boli transmise prin sânge, cum ar fi hepatita B și C. Tatuajul deschide în mod deliberat pielea și expune sângele la bacterii necunoscute. Saloanele de tatuaje nu sunt clinici medicale, deși perforează pielea și expun sângele.
Vă rog, gândiți-vă înainte de a vă băga cerneală sub piele. Nu lua această decizie în grabă sau în pripită. Folosește aceste întrebări pentru a te gândi la decizia ta. Discutați-le cu adulți creștini maturi în care aveți încredere.
Acest articol a fost scris de Will Honeycutt pe 28 octombrie 2024 pe site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat). El este profesor de subiecte contemporane și apologetică la Universitatea Liberty din Lynchburg, VA, din 1995. Locuiește în Forest, VA, cu soția sa de 25 de ani și fiica lor adultă, și îi place să predea adulților de vârstă universitară din biserica sa.
www.crestinismtrait.blogspot.com