Semnele vremurilor

Cehia | 54 de parlamentari vor introducerea în Constituție a unui articol care definește căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Cehia | 54 de parlamentari vor introducerea în Constituție a unui articol care definește căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie

54 de parlamentari au introdus un proiect de lege, care, dacă ar fi adoptat, ar modifica articolul 32 al Constituției Cehiei, astfel încât căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, scrie CNE News.

Astfel, articolul 32 s-ar transforma din „Creșterea copiilor și familia sunt sub protecția legii” în „Creșterea copiilor, familia și mariajul văzut ca uniunea dintre un bărbat și o femeie sunt sub protecția legii”.

„Ancorarea căsătoriei ca, drept principiu, uniunea permanentă a unui bărbat și a unei femei, în jurul căreia se formează o familie și care este mediul social primar în care se nasc și se cresc copiii, este ferm stabilită în cercul nostru de civilizație prezent de câteva mii de ani”, se arată în expunerea de motive a propunerii.

Camera Deputaților a primit joi textul integral al amendamentului. A fost semnat de un total de 54 de deputați din mai multe partide. Cu toate acestea, ei nu au o majoritate pentru a face o schimbare constituțională. Pentru asta, este nevoie de o majoritate de trei cincimi, 120 de parlamentari.

Președintele Miloș Zeman și-a anunțat deja sprijinul pentru noua propunere.  Zeman a declarat că „Dacă există o propunere de modificare a Constituției în care căsătoria este definită ca relația dintre un bărbat și o femeie, o voi susține fără îndoială”.

Propunerea de lege este o reacție la o propunere anterioară depusă în iunie. Atunci, Partidul Piraților Cehi a propus deschiderea căsătoriei pentru toți. Cu toate acestea, acea propunere nu a trecut atunci, iar guvernul a luat o poziție neutră în privința ei. Totuși, președintele Zeman a spus că, atunci când un proiect de lege similar în favoarea căsătoriei homosexuale va intra din nou și va fi aprobat, el își va folosi dreptul de veto, după cum relata R3media la vremea respectivă.

Activiștii LGBT sunt îngrijorati de lege. „Adoptarea acestei legi constituționale înseamnă interzicerea căsătoriei cuplurilor gay și lesbiene. Va înrăutăți semnificativ poziția și viața a sute de mii de persoane LGBT, cupluri și mii de familii curcubeu cu copii”, a scris grupul Jsme fér pe Twitter.

Reamintim că și în România a avut loc o tentativă asemănătoare, dar venită din partea cetățenilor. În 2015, trei milioane de români au semnat pentru schimbarea Constituției României, astfel încât căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Un referendum în acest sens a avut loc în 2018, în care peste 90% dintre cetățeni au votat în favoarea protejării familiei. Referendumul nu a fost validat din cauza faptului că nu s-a împlinit pragul minim de participare, de 30%. La vot au participat 20,4% dintre românii cu drept de vot la vremea respectivă.

www.r3media.ro