Articole

Nicolae Geantă ◉ Câte vulpi se ascund în via ta?

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Nicolae Geantă ◉ Câte vulpi se ascund în via ta?

„Prindeți-ne vulpile mici, vulpile cele mici, care strică viile, căci viile noastre sunt în floare” (Cântarea Cântărilor 2:15)

Cred că oricine dintre dumneavoastră ați văzut o vulpe sau o vie. Vulpea e un animal mic, firav, de cele mai multe ori uscățivă. Un cățeluș aproape inofensiv la vedere. Via însă este un teren uriaș, cu suprafață de hectare. Cum este oare posibil ca o vulpe mică să distrugă o vie mare?

Când vorbim despre vulpi, în orice literatură, știm că ea e simbolul șireteniei, al hoției, al șmecheriei. Vulpea a păcălit un urs, un corb, un pescar... Ei bine tatăl șireților e... satana. Când vorbește Biblia despre vulpe atunci știm pe cine reprezintă. Pe tatăl ei cel drăcesc. Când vorbim despre vie noi știm că e simbolul rodirii. Iar via în Biblie e poporul lui Dumnezeu. Ei bine Satana tocmai asta vrea: poporul sfânt să fie sterp, fără roade...

Dar diavolul nu vine la oameni cu copite murdare, cu coarne și spangă, gata să întindă oamenii la rotisor. Ci vine cu vulpile sale mici. Cu șmecherii care par inofensive. O minciună. Un ochi tras pe furiș la filme cu adulți. Senzualitate. Un tatuaj ascuns. Un body cu decolteu. Un fum de Marlboro. Un spate întors când cineva are nevoie de tine. O ceartă cu soțul chiar cu o jumate de oră înainte de Cină. O factură pe jumătate falsă. Un sărut pe buze cu o persoană de același sex... Da, printr-o șiretenie mică Eva a scos omenirea din Rai, Dalila a făcut ca Samson să aibă putregai în oase, Anania și Safira au ajuns de tineri direct la cimitir. Pentru 30 de arginți Iuda a ajuns singur în ștreang.

„Prindeți-ne vulpile mici”, strigă Solomon. Într-o zi se vor face mari! Și dacă mici distrug mult... Nu lăsați păcatele mici să vă ispitească! Cine fură azi un ou mâine va fura un... mall! Vulpile mici sunt ca și Covidul. Un virus mic ce distruge tot!

Vulpile mici „strică viile”. Păcatele mici strică relațiile, familiile, bisericile, societatea. Și evident individul! Pentru că acesta este scopul celui rău: distrugerea omenirii.

„Vulpile mici strică viile în floare”. Florile înseamnă totdeauna rod. Dacă distrugi florile vei distruge roadele. Vei lăsa via lui Dumnezeu fără rod! Se poate ca Împărăția lui Hristos să fie stearpă? E pleonasm.

Alungă vulpile mici. Micile vicii. Micile ispite. Vor strica via sufletului. Biblia spune că orice mlădiță care nu aduce rod va fi tăiată și... pusă pe foc. Nimeni nu sădește o vie pentru umbră!

Poate că e greu să prinzi vulpile! Dar sigur poți să le alungi. Dacă strigi la ea, dacă i te împotrivești va fugi!

Ah, uitasem: tu câte vulpi mici mai ascunzi în via sufletului?

Nicolae.Geantă
Oradea