Articole Actualitatea israeliană Semnele vremurilor

Peter Costea ◉ Inadmisibil și alarmant: antisemitismul insolent al presei occidentale

elefant.ro%20
evomag.ro%20
Peter Costea ◉ Inadmisibil și alarmant: antisemitismul insolent al presei occidentale
Nu e un secret că occidentalii pretind a fi infailibili. Că dețin monopolul asupra înțelepciunii. Atitudinea aceasta nu este doar intolerantă dar, în cazul Israelului, inevitabil duce la antisemitism.

Nu mică mi-a fost uimirea revizuind presa europeană de săptămâna trecută care a criticat la unison și aspru vizita ministrului israelian al securității naționale la locul unde odinioară se afla Templul.

Ca urmare a alegerilor din toamnă, Likud a format un guvern de coaliție majoritar din care fac parte și partidele conservatoare tradiționale israeliene. Presa occidentală a criticat în mod dur vizita, dând apă la moară și înfierbințând capetele extremiștilor islamiști.

Vizita a fost desemnată de publicația Der Standard drept "incendiară / incendiary". Presa germană a afirmat că a fost desemnată să „ducă întreaga țară și regiune spre marginea prăpastiei / driving the whole country and region toward the edge of the abyss”.

O poziție agresivă a fost lansată și în presa micuței Danemarce, care pretinde să vorbească în numele întregii Uniunii Europene. Scrie Politiken: „make it clear that we in the EU will impose sanctions not only on the occupied territories but also on the state of Israel itself if the government actually implements its extreme programme. This is the very last warning cry … / declarăm foarte clar că noi cei din Uniunea Europeană vom impune sancțiuni nu doar în teritoriile ocupate, dar și asupra statului Israel dacă guvernul își pune în aplicare programul extremist. Aceasta este ultima avertizare". [Link: https://politiken.dk]

Răspunsul nostru, al creștinilor din România la această afirmație infantilă este „please count us out / fiți amabili și excludeți-ne din planurile astea”.

Ceea ce presa și jurnaliștii publică reflectă de fapt pozițiile politice ale clasei guvernante occidentale. Antisemitismul occidental este unul cras. Antisemitismul nu este o valoare europeană. Este o formă de rasism. La fel cum este și anticreștinismul.

Tonul presei este și insolent. Civilizația europeană, fie cea creștină ori seculară, datorează mult moștenirii morale, etice și spirituale transmise de mii de ani până în zilele noastre de descendenții lui Avraam.

Din nefericire, liniile de demarcație între cei care susțin dreptul la existență a statului Israel și cei care se opun ori propun alte alternative devin tot mai clare și accentuate. Conservatorii rămân prietenii cei mai apropiați ai statului Israel. Creștinii conservatori, în special neoprotestanții, sunt cei mai loiali susținători si statului Israel. Influența lor a fost evidențiată în decizia dlui Trump de a muta ambasada SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie cu care și eu agreez. Și tot influența lor a fost decisivă în decizia similara a Guatemalei de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Pentru noi, Ierusalimul e Sionul din vechime, locul în care se află Muntele Moria unde Avraam l-a adus pe Isaac ca jertfă lui Dumnezeu și unde Solomon a construit Templul. Ierusalimul are însemnătate și pentru noi, creștinii. Nu ne este deci indiferent atunci când seculariștii atacă chiar și dreptul la existență a statului Israel. Crearea statului Israel este împlinirea multor profeții.

Din nefericire, chiar și Administrația Biden adoptă atitudini ostile față de Israel. Recent dl Biden și Secretarul de Stat Blinken au făcut aluzie la „politica celor două state, Israel și Palestina”. Este un prim pas periculos care ar putea da pendulul istoriei înapoi.

Ne opunem antisemitismului. Ne opunem sancțiunilor, reale ori propuse împotriva statului Israel. Ne rugăm pentru pacea Ierusalimului. Ne rugăm pentru marea trezire spirituală în rândul israelienilor profețită de Apostolul Pavel.

Peter Costea